Jei esat varškės mylėtojas, dabar TAS sezonas pasigaminti šiuos nesaldžius varškės kukulius. Dauguma varškės fanų kepa varškėčius, verda virtinukus, gamina varškės pyragus ar apkepus, o tai – saldesni patiekalai. Šis atvejis paįvairinimui ir pasimėgavimui dabar pilnai klestinčiam šviežių pomidorų ir bazilikų sezonui. Varškė – ypatingas produktas, kaip koks chameleonas, ideliai suderantis tiek desertuose, tiek pikantiškuose patiekaluose. Mane pačią nustebino, kokie gardūs ir aromatingi šie kukuliai, o jų inspiracija pas mane atkeliavo iš The Pasta Queen.
Taigi, sezoniški produktai, kurių prireiks: pomidorai (tobula, jei iš naminio šiltnamio ar daržo), ir bazilikai. Žinoma, reikės ir varškės. Savaime aišku, renkuosi DVARO varškę. Negana to, receptą esu pritaikiusi būtent vienai mažesnei 400 g DVARO varškės pakuotei. Dar į kukulius tarkuoju Senojo Dvaro sūrį, kuris mano nuomone pretenduoja į skaniausio lietuviško sūrio prizą. Skaninu česnakais, o masę surišu kiaušiniais ir džiuvėsėliais. Gaminkim 🙂
Į dubenį dedu varškę, mušu kiaušinius, įtarkuoju ar sutraiškau česnakus, dedu smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį, druską ir pipirus. Gerai išmaišau iki vientisos masės.
Dabar į masę sudedu džiuvėsėlius ir smulkintus bazilikus. Išmaišau kol tolygiai pasiskirsto. Gaunu gan birią masę.
Rankomis formuoju vienodo dydžio kukulius, panašius į stalo teniso kamuoliuką ir sudedu ant pjaustymo lentos.
Kuo smulkiau supjaustau svogūną ir česnakus, o pomidorus pjaustau mažais kubeliais.
Pasirenku keptuvę tinkamą kepimui orkaitėje (jei tokios nėra, nieko tokio, nes padažą poto galima perkelti į kepimo indą). Keptuvę gerai įkaitinu ant didesnės kaitros, tuomet supilu aliejų ir svogūnus bei česnakus. Kepinu maišydama apie 2 minutes.
Dabar sudedu pjaustytus pomidorus ir vis pamaišydama kepu dar 3-4 min., išlaikydama gan didelę kaitrą. Pomidorai per tokį trumpą laiką tik vos “pasileidžia”, išlaikydami šviežų aromatą, tad padažas baigs virti orkaitėje. Pabaigoje padažą pasūdau ir papipirinu pagal skonį.
Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių – kaitinimas su vėjeliu. Groteles įstatau vienu lygmeniu žemiau nei centras.
Nuėmusi keptuvę nuo kaitros, ant padažo sudėlioju kukulius.
Jei keptuvė netinkama kepimui orkaitėje, padažą perpilu į atitinkamo dydžio kepimo indą ir tada sudėlioju kukulius.
Keptuvę arba kepimo indą dedu į jau įkaitusią orkaitę ir kepu 20-30 min., arba kol kukuliai šiek tiek išsipučia ir labai švelniai parusvėja jų paviršius. Tikslus kepimo laikas priklauso nuo orkaitės. Ir jei padažas buvo perkeltas iš keptuvės į kepimo indą, kepimas gali trukti kiek ilgiau.
Iškepusius kukulius patiekiu iškart. Ant viršaus galima užtarkuoti sūrio ir barstyti šviežiais bazilikų lapeliais.
Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Pieno Žvaigždėmis, reklama
Fantastika, ne kitaip! Tiesa, baziliką keičiau į gausiai užderėjusias petražoles, o pomidorus kartu sukepiau su trijomis galvomis pievagrybių. Galutinis rezultatas gavosi puikiai! Dar kartą ačiū už išradingumą ir pasidalinimą! 🧡
Kaip džiugu, kad taip patiko 🙂 Ačiū labai!
Bazilliiku neturejau, idejau krapu, tad gavos tokie lietuviski kukuliai – irgi super !
Skamba fantastiškai! Labai džiaugiuos ir ačiū už atsiliepimą 🙂