Braškių sezono deserto žvaigždė. Tai tiramisu šiek tiek kitokiame amplua. Vietoje kavos – juodoji arbata (man labiausiai čia tinka gėliškoji earl grey), vietoj barstytos kakavos – braškės, vanilė ir citrinos žievelė. Gaivus, purus, švelnus. Pasaka! Dar vienas pliusas – gaminant nereikės kaitinti orkaitės ar jungti viryklės, ką daryti vasaros metu juk norisi daug rečiau. O desertas šaltyve puikiai laikysis bent 3 dienas ir daugiau. Gaminkim!
Pirmiausia noriu paminėti, kad prieš gaminimą bent kelioms valandoms iš šaldytuvo išimu kiaušinius ir maskarponę, kad pasiektų kambario temperatūrą. Taip lengviau išplaku kremą ir gaunu puresnius baltymus.
Dubenėlyje užplikau itin stiprią juodąją arbatą. Naudoju 350 ml vandens. Katik užplikius arbatą, į ją galima įpilti šauštą konjako ar brendžio (žinoma, jeigu tik norisi). Svarbu leisti ir arbatai ataušti iki kambario temperatūros, o tada į ją įspausti citrinos sultis. Jei sausainius mirkysite į šiltą arbatą, jie sugers žymiai daugiau skysčio ir tiramisu gali gautis pažliugęs.
Nuplautas braškes supjaustau dviejų rūšių gabalėliais. Maždaug pusę braškių kiekio vidutiniais kubeliais (jie keliaus į vidinį sluoksnį), o likusį kiekį braškių – dailiomis riekelėmis, kurias išdėliosiu ant tiramisu viršaus eilutėmis.
Atskiriu kiaušinių baltymus ir trynius. Dideliame dubenyje plaku trynius, vanilinį cukrų ir cukrų iki purios balkšvos masės. Tai užtrunka keletą minučių. Tuomet į trynių masę sudedu maskarponę ir citrinos žievelę. Plaku, kol kremas tampa vientisas, be gumuliukų.
Atskirame dubenyje išplaku kiaušinių baltymus iki standžių putų.
Išplaktus baltymus įmaišau į kremą dalimis. Stengiuosi tai daryti atsargiai, kiek įmanoma išlaikydama baltymų purumą. Lengvais judesiais tarsi įlankstau baltymus į kremą, kol nebesimato baltymų gijų.
Laikas surinkti tiramisu. Pasirenku vieną didelį indą ar kelis mažesnius, kuriuos vėliau galėsiu uždengti ir įdėti į šaldytuvą. Imu po vieną sausainį ir labai trumpai įmerkiu į arbatą. Nelaikau arbatoje ilgai, kad sausainiai neprisigertų per daug skysčio. Tokiais mirkytais sausainiais uždengiu visą indo/-ų dugną. Pirmam sluoksniui panaudoju lygiai pusę sausainių.
Ant sausainių dedu pirmą sluoksnį kremo – panaudoju pusę jo kiekio. Išlyginu paviršių ir tolygiai išbarstau visus braškių kubelius.
Antram sluoksniui kartoju lygiai tokią pačią procedūrą, tik braškių riekeles ant viršaus išdėlioju dailiomis eilutėmis ar kaip tik tądien leidžia fantazija.
Tiramisu uždengiu ir dedu į šaldytuvą bent 4 valandoms arba per naktį. Patiekiu kiek įmanoma šaltesnį. Jis puikiai laikosi šaldytuve bent 3 dienas!