ŠOKOLADINIS TIRAMISU TORTAS

2025-04-09

Čia susijungia drėgnas, grietinėle gausiai sulaistytas šokoladinis biskvitas ir klasikinis tiramisu. Nuostabus tortas – šokoladinis, bet ne per sunkus, drėgnas, minkštas, su storu sluoksniu puraus kremo. Idealiai tinka prie puodelio juodos kavos.

Puikiam rezultatui visada reikia aukščiausios kokybės produktų. Aš be abejonių renkuosi DVARO. Šiam tortui reikės kefyro, kurį pilu į biskvito tešlą, kad jis būtų itin purus, drėgnos tekstūros. Negana to, dar neatvėsusį biskvitą sulaistau DVARO 10% rieb. grietinėlės ir kavos mišiniu, o torto karūnai – plaku kremą iš maskarponės ir riebiosios DVARO grietinėlės.

Pasiruošiu: įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 170 laipsnių ir groteles įstatau vienu aukštu žemiau, nei centras. Atsegamą 26 cm skersmens torto formos dugną iškloju kepimo popieriumi.
Dideliame dubenyje (arba pastatomame plaktuve) iki baltų putų išplaku kiaušinius su cukrumi. Užtrunku 5-10 min., kol gaunu baltas tirštas putas.

Supilu kefyrą ir darkart trumpai perplaku.
Atskirame dubenyje plakimo šluotele sumaišau visus likusius sausus ingredientus (jei netingiu, dar persijoju). Tada sudedu į plakinio dubenį ir maišau, kol gaunu vientisą gan skystą tešlą. Rekomenduoju maišyti silikonine mentele lankstomais judesiais, kad išplaktos kiaušinių putos būtų kiek įmanoma labiau išsaugotos.
Tešlą supilu į paruoštą kepimo formą. Formos dugną kelissyk bumpteliu į stalą, kad tešloje susprogtų didesni burbuliukai.

Dedu kepti į jau įkaitusią orkaitę 25-30 min., kol biskvitas iškils, o į centrą įbedusi pagaliuką ištraukiu jį sausą, neaplipusį tešla.
Kol biskvitas kepa, pagaminu stiprią kavą, kad spėtų atvėsti. Iš viso sulaistymui ir sausainių mirkymui reikės apie 350 ml kavos.
Biskvitui iškepus palieku atvėsti apie 10 min., neišimdama iš formos.

Po 10 min., kai biskvitas jau truputį praaušęs, jį subadau mediniu pagaliuku, kad geriau susigertų sulaistymo skystis.
Ąsotėlyje sumaišau kavą ir grietinėlę ir pildama nedidele srovele, neskubiai ir tolygiai sulaistau biskvitą.

Sausainius po vieną kelioms sekundėms pamerkiu į ataušintą kavą ir po vieną išdėlioju ant sulaistyto biskvito.
Į dubenį sudedu kremo ingredientus: grietinėlę, maskarponę, cukrų ir vanilinį cukrų. Išplaku iki vientiso puraus kremo, bet neperplaku, nes kremas sukrenta “gabalais”. Jei perplaku, galiu tai pataisyti įpildama dar šlakelį grietinėlės ir lengvai išmaišydama mentele.

Kremą užtepu ant torto, išlyginu paviršių ir pabarstau kakava.
Rekomenduoju tortą palaikyti šaldytuve bent 3 valandas arba per naktį. Geriausia tortą išimti iš šaldytuvo likus valandai iki valgymo: taip jis bus susistovėjęs, bet ne per standus.

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su DVARO, reklama

ŠOKOLADINIS TIRAMISU TORTAS

Čia susijungia drėgnas, grietinėle gausiai sulaistytas šokoladinis biskvitas ir klasikinis tiramisu. Nuostabus tortas – šokoladinis, bet ne per sunkus, drėgnas, minkštas, su storu sluoksniu puraus kremo. Idealiai tinka prie puodelio juodos kavos.

Ingredientai

biskvitui:

  • 5 dideli kiaušiniai
  • 230 g cukraus
  • 200 g kefyro (rinkausi DVARO 3,2% rieb.)
  • 170 g kvietinių miltų (siūlau naudoti ekstra)
  • 40 g nesaldintos kakavos
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių (nubrauktu kaupu)
  • 0,5 šaukštelio druskos

biskvito sulaistymui:

  • 250 ml grietinėlės, 10% rieb. (rinkausi DVARO)
  • 100 ml stiprios kavos (galima naudoti be kofeino)

tiramisu sluoksniui:

  • 200 g sausainių "lady fingers"
  • apie 250 ml atvėsintos stiprios kavos
  • 350 g grietinėlės, 35% rieb. (rinkausi DVARO)
  • 250 g maskarponės
  • 50 g cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus

barstymui:

  • 1 šaukštas kakavos

Gaminimo eiga

biskvitas:

  • Pasiruošiu: įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 170 laipsnių ir groteles įstatau vienu aukštu žemiau, nei centras. Atsegamą 26 cm skersmens torto formos dugną iškloju kepimo popieriumi.
  • Dideliame dubenyje (arba pastatomame plaktuve) iki baltų putų išplaku kiaušinius su cukrumi. Užtrunku 5-10 min., kol gaunu baltas tirštas putas.
  • Supilu kefyrą ir darkart trumpai perplaku.
  • Atskirame dubenyje plakimo šluotele sumaišau visus likusius sausus ingredientus (jei netingiu, dar persijoju). Tada sudedu į plakinio dubenį ir maišau, kol gaunu vientisą gan skystą tešlą. Rekomenduoju maišyti silikonine mentele lankstomais judesiais, kad išplaktos kiaušinių putos būtų kiek įmanoma labiau išsaugotos.
  • Tešlą supilu į paruoštą kepimo formą. Formos dugną kelissyk bumpteliu į stalą, kad tešloje susprogtų didesni burbuliukai.
  • Dedu kepti į jau įkaitusią orkaitę 25-30 min., kol biskvitas iškils, o į centrą įbedusi pagaliuką ištraukiu jį sausą, neaplipusį tešla.
  • Kol biskvitas kepa, pagaminu stiprią kavą, kad spėtų atvėsti. Iš viso sulaistymui ir sausainių mirkymui reikės apie 350 ml kavos.
  • Biskvitui iškepus palieku atvėsti apie 10 min., neišimdama iš formos.

sulaistymas:

  • Po 10 min., kai biskvitas jau truputį praaušęs, jį subadau mediniu pagaliuku, kad geriau susigertų sulaistymo skystis.
  • Ąsotėlyje sumaišau kavą ir grietinėlę ir pildama nedidele srovele, neskubiai ir tolygiai sulaistau biskvitą.

tiramisu sluoksnis:

  • Sausainius po vieną kelioms sekundėms pamerkiu į ataušintą kavą ir po vieną išdėlioju ant sulaistyto biskvito.
  • Į dubenį sudedu kremo ingredientus: grietinėlę, maskarponę, cukrų ir vanilinį cukrų. Išplaku iki vientiso puraus kremo, bet neperplaku, nes kremas sukrenta "gabalais". Jei perplaku, galiu tai pataisyti įpildama dar šlakelį grietinėlės ir lengvai išmaišydama mentele.
  • Kremą užtepu ant torto, išlyginu paviršių ir pabarstau kakava.
  • Rekomenduoju tortą palaikyti šaldytuve bent 3 valandas arba per naktį. Geriausia tortą išimti iš šaldytuvo likus valandai iki valgymo: taip jis bus susistovėjęs, bet ne per standus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.