FIRMINIAI VARŠKĖČIAI

2022-10-11

Tikriausiai kiek suskaičiuotume namų Lietuvoje, tiek ir varškėčių receptų. Būtų įdomu atlikti statistinį tyrimą ir sužinoti, kiek lietuvių mėgsta šitą patiekalą. Statyčiau, kad bent 80%. Na, mano spėjime nebūtinai yra tikslumo, bet mūsų namuose varškėčius myli visi 100% gyventojų. Ir kepame juos bent kelių rūšių. Paulius yra net pasiskelbęs sekmadieninio varškėčių klubo įkūrėju, tad dažniausiai mūsų namuose varškėčius kepa jis, pagal save. Tačiau, nors aš ir nesu tokia tituluota varškėčių kepimo srityje, turiu jau seną savo firminį receptą ir kai man pasitaiko proga su juo išbėgti į aikštelę, abejingų nelieka (ar bent jau iki šiol nėra likę).

Kadangi esu šiek tiek keistuolė ir, jeigu tik įmanoma, vengiu rankomis liesti tešlą, tai ir mano varškėčiai atliepia šitą mano keistybę. Manau, kad ji susiformavo, kai daug metų maistą gaminau su kūdikiu (ar dviem) ant klubo ar pririštu ant kupros. Tokiose situacijose dar ir kišti rankas į tešlą, mano ribotai kantrybei yra iššūkis. Tad tešlą užmaišau per kelias minutes ir varškėčius kepu panašiai kaip blynus, dėdama tešlą šaukštu į keptuvę. Greitas, nesudėtingas ir baltymais turtingas patiekalas. Varškėčiai gaunasi stori ir purūs be didelių pastangų ir netvarkos virtuvėje.

Visi žinome, kad varškė yra varškė, tačiau varškė būna labai skirtinga. Kai kurios yra birios ir sausesnės, kitos drėgnos ir kremiškesnės. Kadangi mano šaldytuvas geriausiai pažįsta DVARO varškę jau N metų, tai ir visi mano varškiniai receptai yra pritaikyti būtent jai. Ji visada tokia pat, puikiai biri ir tobulo drėgnumo. Kai kažkas klausia, kodėl subliūkšta mano varškės spurgos ar jos neturi tokios pat traškios plutelės, o gal pyrago įdaras išbėgo, pirmasis mano klausimas – ar naudojote DVARO varškę? Ir jei atsakymas yra NE, 9 kartus iš 10 tai ir yra problema, dėl ko receptas gaunasi ne toks, kaip mano nuotraukose. Tad ir čia rekomenduoju naudoti būtent ją. Tuo labiau kad ir receptą esu pritaikiusi pagal pakuotės dydį. Reikės vienos 9% riebumo, 400 g DVARO varškės pakuotės. [reklama]

Tešlos užmaišymas yra paprastesnis už paprastą. Jokių baltymų plakimų atskiruose dubenyse, jokio elektrinio plaktuvo ar dar kokių mandrysčių. Tik jūs, ingredientai, dubuo ir plakimo šluotelė.

Pirmiausia į dubenį mušu kiaušinius, dedu cukrų (jei jį naudoju šįkart) ir vanilinį cukrų arba kitokią vanilės formą. Išplaku šluotele iki suputojimo.

Dabar į dubenį beriu visą pakuotę varškės ir ta pačia šluotele energingai išmaišau, kad neliktų didelių varškės grumstų. Nesistengiu maišyti iki kreminės konsistencijos, nes noriu, kad varškėčiuose liktų smulkūs varškės grumsteliai.

Dabar beriu miltus, kepimo miltelius ir druską. Šaukštu išmaišau tešlą, kol nelieka sausų miltų.

Keptuvę įkaitinu ant maždaug vidutinės kaitros. Kai įkaista, dedu gabalėlį sviesto ir nemažą šaukštą tešlos. Pasitelkusi du šaukštus, paskirstau tešlą į maždaug taisyklingos apvalios formos varškėtį. Kepu kol pirmoji pusė apskrunda iki rusvai auksinio atspalvio, tuomet apverčiu ir taip pat iškepu antrąją pusę.

Jeigu ragaujant pastebite, kad varškėčio centrinė dalis yra nepakankamai iškepusi, reiškia keptuvė per karšta ir reikia šiek tiek sumažinti jos kaitrą. Taip kepimo laikas šiek tiek pailgės ir varškėčiai iškeps tolygiai.

Patiekiu su graikišku jogurtu, uogiene, šviežiomis uogomis ar kitais mėgstamais priedais.

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su DVARO pieno produktais – reklama.

Spausdinti receptą
5 from 4 votes

FIRMINIAI VARŠKĖČIAI

Tešla užmaišau per kelias minutes, o varškėčių nereikia formuoti rankomis – kepu panašiai kaip blynus, dėdama tešlą šaukštu į keptuvę. Greitas, nesudėtingas ir baltymais turtingas patiekalas. Varškėčiai gaunasi stori ir purūs be didelių pastangų ir netvarkos virtuvėje.

Ingredientai

  • 4 kiaušiniai
  • 0-1 šaukštas cukraus
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 400 g varškės 9% rieb. (rekomenduoju DVARO)
  • 120 g kvietinių miltų
  • 1 šaukštelis druskos (be kaupo)
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • sviesto, kokosų aliejaus ar kitų riebalų kepimui

Gaminimo eiga

  • Į dubenį mušu kiaušinius, dedu cukrų ir vanilinį cukrų. Išplaku iki suputojimo.
  • Tuomet beriu varškę ir plakimo šluotele energingai išmaišau, kad neliktų stambesniųjų varškės grumstų.
  • Dabar beriu miltus, druską ir kepimo miltelius. Maišau tešlą šaukštu, kol nelieka sausų miltų.
  • Keptuvę įkaitinu ant vidutinės kaitros ir įdedu sviesto ar kitų pasirinktų riebalų. Dedu šaukštą tešlos ir dviejų šaukštų pagalba paskirstau tešlą iki maždaug taisyklingos apvalios formos.
  • Kepu, kol krašleliai paskrunda iki rusvos auksinės spalvos, apverčiu ir taip pat iškepu antrą pusę*. Valgome su jogurtu, grietine, uogiene ar kitais mėgstamais priedais.
    *jei ragaujant matote, kad varškėčių centras nepakankamai iškepęs, reikia sumažinti keptuvės kaitrą. Taip pailgės kepimo laikas ir varškėčiai iškeps tolygiai.

Atsakymų į “FIRMINIAI VARŠKĖČIAI”: 14

  1. Lee parašė:

    Super! Paprasta ir laaabai skanu 🙂

  2. Ugnė parašė:

    5 stars
    Super skanu! Bus ir mūsų šeimos mylimiausias varškėčių receptas.

  3. Viltė parašė:

    O kiek maždaug varškėčių su šiomis proporcijomis gaunasi? Būtinai bandysiu!

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Na, priklauso, kokio dydžio juos kepsite. Niekada tiksliai neskaičiavau, bet iš atminties spėju, kad man gaunasi apie 10-12 vnt. 🙂
      Tikiuosi patiks, jei išbandysite!

  4. Alina parašė:

    5 stars
    Šiuo metu kepu. Procese vieną suvalgiau 😃 Skaniausi mano ragauti varškėčiai! Ačiū! 👌

  5. Justina parašė:

    Na va, pagaliau atradau pati geriausia, greiciausia, mess free varskeciu recepta!!!! Aciuuuuuu! Niam!

  6. Monika parašė:

    5 stars
    Omg kokio skanumo🤩 o svarbiausia, kad taip lengvai paruošiami🤗

  7. Greta parašė:

    5 stars
    Reabilitavo mano santykį su varškėčiais. Tikrai skaniausi ragauti ever ir super lengvai ruošiami. Tobula. Ačiū!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos