JOGURTINĖS SUMUŠTINIŲ DUONELĖS

2025-02-13

Naminės duonos kepimas man yra meilės ir kantrybės išraiška. Be to, nuoširdžiai mėgaujuosi šiuo procesu: kepdama raugo duoną kiekvieną žingsnį matuoju pasižymėdama laikmatį ir nekantrauju pamatyti galutinį rezultatą, kuriam gauti prireikia beveik dviejų parų. Tačiau ne tik raugo duona ir ilgas sudėtingas procesas gali namus iškvėpinti namine duona. Šios jogurtinės sumuštinių duonelės – puikus pavyzdys. Čia nereikia nei minkyti tešlos, nei kelias paras laukti rezultato. Rankomis darbo bus vos 10-15 min., o laukti kol pakils tešla – iki valandos. Bandeles ypatingai mėgsta mano vaikai – jos viduje labai drėgnos, o forma – puikiai tinka sumuštiniui arba įsidėti į mokyklą prie salotų, sriubos ar kito tos dienos patiekalo. Be to, jos puikiai išlieka šviežios net 3-4 dienas, jei visiškai ataušusius įdedu į sandarų maišelį.

Kad bandelės turėtų joms būdingą ypatingą drėgnumą, tešlą pagerinu graikišku AMFORA jogurtu. O kiti produktai – tai miltai, druska, cukrus ir mielės. Iš šių kelių paprastų ingredientų galima išsikepti puikias duoneles, kuriose nebus jokių konservantų ar kitų nereikalingų priedų.

Į didesnį dubenį dedu jogurtą, cukrų, mieles ir labai šiltą vandenį (bet ne karštą ar verdantį!). Gerai išmaišau ir palieku pastovėti 5-10 min., kol paviršiuje suputoja mielės. Jei ant viršaus neatsiranda puta – mielės yra neveiksmingos, tad tešla nepavyks.

Dabar sudedu miltus bei druską ir mentele ar šaukštu išmaišau tešlą, kol nelieka sausų miltų.

Dubenį su tešla uždengiu rankšluostėliu ar bičių vaško drobele ir padedu į šiltą vietą 30-60 min. pakilti. Tešla per tą laiką turi padvigubėti.

iškilusios tešlos paviršių gausiai pabarstau miltais ir stengdamasi išsaugoti kuo daugiau oro burbuliuku tešlos viduje, atsargiai išverčiu ją ant miltuoto stalo ir pabarstau miltais iš viršaus.

Ir toliau stengdamasi išsaugoti tešlos “pakilimą”, rankomis atsargiai paformuoju tešlą į kvadratą ir supjaustau norimo dydžio ir formos duonelėmis (aš pjaustau į 9 dalis).

Švelniai perkeliu duoneles į kepimo popieriumi ištiestą skardą, tarp jų palikdama tarpelius. Apkloju rankšluostėliu ir palieku pakilti dar apie 20 min.

Kol bandelės kyla, ijungiu orkaitę: režimas “kaitinimas iš viršaus ir apačios (be vėjelio)”, temperatūra 200 laipsių. Bandeles dedu į įkaitusią orkaitę, skardą įstatydama vienu lygiu žemiau nei centras. Kepu 15-20 min., priklausomai nuo bandelių dydžio ir orkaitės ypatumų.

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su AMFORA, reklama

Spausdinti receptą
5 from 2 votes

JOGURTINĖS SUMUŠTINIŲ DUONELĖS

Čia nereikia nei minkyti tešlos, nei kelias paras laukti rezultato. Rankomis darbo bus vos 10-15 min., o laukti kol pakils tešla – iki valandos. Bandeles ypatingai mėgsta mano vaikai – jos viduje labai drėgnos, o forma – puikiai tinka sumuštiniui arba įsidėti į mokyklą prie salotų, sriubos ar kito tos dienos patiekalo. Be to, jos puikiai išlieka šviežios net 3-4 dienas, jei visiškai ataušusius įdedu į sandarų maišelį.

Ingredients

  • 100 g graikiško jogurto (rinkausi AMFORA)
  • 2 šaukšteliai* cukraus
  • 2 šaukšteliai* sausų mielių (arba vienas 7 g pakelis)
  • 240 g labai šilto vandens
  • 350 g kvietinių miltų
  • 1 šaukštelis* druskos (* – be kaupo)

Instructions

  • Į didesnį dubenį dedu jogurtą, cukrų, mieles ir labai šiltą vandenį (bet ne karštą ar verdantį!). Gerai išmaišau ir palieku pastovėti 5-10 min., kol paviršiuje suputoja mielės. Jei ant viršaus neatsiranda puta – mielės yra neveiksmingos, tad tešla nepavyks.
  • Dabar sudedu miltus bei druską ir mentele ar šaukštu išmaišau tešlą, kol nelieka sausų miltų.
  • Dubenį su tešla uždengiu rankšluostėliu ar bičių vaško drobele ir padedu į šiltą vietą 30-60 min. pakilti. Tešla per tą laiką turi padvigubėti.
  • iškilusios tešlos paviršių gausiai pabarstau miltais ir stengdamasi išsaugoti kuo daugiau oro burbuliuku tešlos viduje, atsargiai išverčiu ją ant miltuoto stalo ir pabarstau miltais iš viršaus.
  • Ir toliau stengdamasi išsaugoti tešlos "pakilimą", rankomis atsargiai paformuoju tešlą į kvadratą ir supjaustau norimo dydžio ir formos duonelėmis (aš pjaustau į 9 dalis).
  • Švelniai perkeliu duoneles į kepimo popieriumi ištiestą skardą, tarp jų palikdama tarpelius. Apkloju rankšluostėliu ir palieku pakilti dar apie 20 min.
  • Kol bandelės kyla, ijungiu orkaitę: režimas "kaitinimas iš viršaus ir apačios (be vėjelio)", temperatūra 200 laipsių.
  • Bandeles dedu į įkaitusią orkaitę, skardą įstatydama vienu lygiu žemiau nei centras. Kepu 15-20 min., priklausomai nuo bandelių dydžio ir orkaitės ypatumų.
  • Iškeptas bandeles galima valgyti dar šiltas arba visiškai atvėsinti ir laikyti sandariai maišelyje iki 3-4 dienų.

Atsakymai į “JOGURTINĖS SUMUŠTINIŲ DUONELĖS”: 7

  1. Rasa parašė:

    Sveiki, imanoma šaldytuve per nakti kildint?

  2. Kristina parašė:

    5 stars
    Fantastiškai gardžios! Kalbant apie meilę – tai dar vienas Jūsų receptas, kurį pamilau nuo pirmų kąsnių, ačiū! Tikrai drėgnos, kvapnios, sveikuoliškos ir minkštos! Dėjau jogurtą su padidinto proteino kiekiu, tai dar ir puikiai tiko po sporto kaip atsistatymas! Tik viena bėda – iki sumuštinių tepimų duonelių neliko nei kvapo, buvo išgraibstytos per porą valandų. 😁

    O duoneles suformavau kaip širdeles – ir labiau meilę parodyti, ir Valentino dienai paminėti. 😁

  3. Indre parašė:

    5 stars
    Puikios, vaikams (2, 3 ir 5 m) ir tėvams labai patiko. Dėjau mažiau mielių – apie 2 g ir ilgiau kildinau, daugiau nieko nekeičiau. Antram užėjimui nebeliko 🙂

  4. Greta parašė:

    Teko pavargti perkeliant į skardą – kadangi išsigandau, kad jos man tyso ir prarado formą, bet orkaitėje jos visos tapo simpatiškos ir mielos! ✨ Taip pat išgaravo per pirmą valandą!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.