RYTIETIŠKI MALTOS MĖSOS IEŠMELIAI

2023-08-12

Jei vasarai einant į pabaigą išsėmėt grilio idėjų kraitelę, kviečiu išbandyti mūsų pamėgtus rytietiškus maltos mėsos iešmelius. Čia renkuosi jautieną ir ją marinuoju su kvapniais rytų virtuvėje dažnai sutinkamais prieskoniais: kuminais, kalendromis ir kardamonais (didelis pliusas, jei prieskonius patys sumalsit ar sugrūsit prieš pat naudojimą). Dar tarkuoju svogūno, česnako, dedu daug petražolių. Kadangi mėsa yra malta, marinavimui neprireiks ilgo laiko. Dar pliusas, kad maltą mėsą virškinti lengviau, o ir iškepti tinkamai nesunku. Svarbiausia – neperkepti. Ant medinių iešmelių suformuoti kepsneliai iškepa sultingi ir kvapnūs nuo prieskonių ir žarijų. Patiekimui renkuosi purius ryžius, pomidorų salotas, agurkėlius ir jogurto bei žolelių padažą.

Produktų iešmeliams reikia nedaug: mėsos, svogūnų, česnakų, petražolių (tiks šviežios arba šaldytos) ir prieskonių. Jei ne visus prieskonius turėsite namuose, noriu padrąsinti nusipirkti, mat būtent prieskoniai iešmelius padaro ypatingais. Kuminai, kalendrų sėklos ir kardamonai – fantastiška trijulė. Tikiu, kad nenusivilsit :).

Maltą mėsą dedu į dubenį. Ant jos smulkia tarka sutarkuoju svogūną, įspaudžiu česnakų skilteles, sudedu prieskonius ir smulkintas petražoles. Mėsą su priedais gerai išmaišau ir sumaigau rankomis, kol masė tampa lipni ir vientisa, šiek tiek primenanti tešlą. Jei yra galimybių, palieku mėsą susistovėti pusvalandį ar daugiau, tačiau galima kepti ir iškart.

Imu nedidelę saują mėsos ir padarau apvalų kamuoliuką. Tuomet jį lipinu ant išmirkyto medinio iešmelio, delnais ir pirštais suformuodama dešrelės formos mėsos kepsnelį aplink iešmelį.

Kepsnelius švelniai patepu aliejumi, naudodama teptuką arba pirštus. Iešmelius kepu karštame grilyje iš dviejų pusių, kol šiek tiek apskrunda. Kepimo laikas priklauso nuo grilio temperatūros. Svarbu kepsnelių neperkepti, kad nebūtų sausi.

Patiekiu iškart, dar karštus, nuimtus nuo iešmelių, su puriais ryžiais, jogurto padažu (jogurtas, daug šviežių žolelių, česnakai, citrinos sultys, druska ir pipirai) bei šviežiomis daržovėmis.

Spausdinti receptą
5 from 2 votes

RYTIETIŠKI MALTOS MĖSOS IEŠMELIAI

Ingredientai

  • 500 g maltos mėsos (rinkausi jautieną)
  • 1 vidutinis svogūnas
  • 2 česnako skiltelės
  • 0,5 šaukštelio maltų kuminų
  • 0,5 šaukštelio maltų kalendrų sėklų
  • žiupsnis maltų kardamonų
  • 1 šaukštelis druskos (be kaupo)
  • juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • dvi saujos smulkintų šviežių arba šaldytų petražolių
  • du šaukštai kepimui tinkamo aliejaus

Gaminimo eiga

  • Jei naudoju medinius iešmelius, pamerkiu juos į vandenį, kad išmirktų ir mažiau sviltų grilyje.
  • Maltą mėsą dedu į dubenį. Ant jos smulkia tarka sutarkuoju svogūną, įspaudžiu česnakų skilteles, sudedu prieskonius ir smulkintas petražoles.
  • Mėsą su priedais gerai išmaišau ir sumaigau rankomis, kol masė tampa lipni ir vientisa, šiek tiek primenanti tešlą. Jei yra galimybių, palieku mėsą susistovėti pusvalandį ar daugiau, tačiau galima kepti ir iškart.
  • Imu nedidelę saują mėsos ir padarau apvalų kamuoliuką. Tuomet jį lipinu ant išmirkyto medinio iešmelio, delnais ir pirštais suformuodama dešrelės formos mėsos kepsnelį aplink iešmelį.
  • Kepsnelius švelniai patepu aliejumi, naudodama teptuką arba pirštus.
  • Iešmelius kepu karštame grilyje iš dviejų pusių, kol šiek tiek apskrunda. Kepimo laikas priklauso nuo grilio temperatūros. Svarbu kepsnelių neperkepti, kad nebūtų sausi.
  • Patiekiu iškart, dar karštus, nuimtus nuo iešmelių, su puriais ryžiais, jogurto padažu (jogurtas, daug šviežių žolelių, česnakai, citrinos sultys, druska ir pipirai) bei šviežiomis daržovėmis.

Atsakymai į “RYTIETIŠKI MALTOS MĖSOS IEŠMELIAI”: 3

  1. Rita parašė:

    5 stars
    Laaaaaabai skaniai gavosi!

  2. Marta parašė:

    5 stars
    Šitą patiekalą gaminau svečiams. Iešmeliai buvo greit išgraibstyti!! Ir vaikam ir suaugusiems labai patiko!

    Ačiū!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos