Kitas įrašo pavadinimas galėtų būtų baltyminis lavašas, nes šioje plokščioje “duonoje” iš viso apie 60 g baltymų! Tiems, kas stengiasi savo mityboje padidinti baltymų kiekį, šis lavašas turėtų praversti kaip idėja bet kuriam dienos patiekalui ar užkandžiui. Jį itin lengva pagaminti (galima išsikepti ir iš anksto), o į vidų įsukusi mėgstamiausius priedus – gaunu sotų, skanų ir maistingą suktinį, kuris kaskart gali būti vis kitokio skonio. Be to, jame nebus emulsiklių, konservantų ar kitų sintetinių priedų, kurių dažnai pasitaiko tokiuose pirktiniuose kepiniuose.
Kadangi jau praminiau šį kepinį baltyminiu lavašu su 60 g baltymų, svarbu paminėti, kad net 42 g jų atkeliauja iš GRŪDĖTOS varškės, o likusieji – iš kiaušinių. Mano mėgstamiausia – Pieno Žvaigždžių GRŪDĖTA varškė, kuri visada būna itin smulkiais ir maloniais grūdeliais bei švelnaus skonio. Ją dažniausiai valgau tiesiog vieną ar gardinu granola ir uogiene. Tai vienas tų produktų, kuris pasotina, yra natūralus ir taip lengva jį pagriebti, kai esi išalkęs. Kas be ko, ją naudoju ir patiekalams gaminti, pavyzdžiui mylimoms vasariškoms Pomidorų salotoms su grūdėta varške arba šiam lavašui, kurį ir kviečiu pasigaminti šį kartą :).
Įjungiu orkaitę, nustačiusi 190 laipsnių temperatūrą. Režimas – kaitinimas iš viršaus ir apačios be vėjelio. Groteles įstatau vienu lygmeniu žemiau, nei centras.
Grūdėtą varškę ir kiaušinius sumalu kokteilinėje (arba naudodama rankinį smulkintuvą) iki vientisos masės.
Kepimo skardelę ar stiklinę formą, kurios dydis apie 35 x 25 cm, iškloju kepimo popieriumi. Jei tokio dydžio formos nėra, naudoju didelę orkaitės skardą (ją taip pat iškloju popieriumi).
Varškės ir kiaušinių masę išpilu į kepimo formą ir mentele tolygiai paskirstau per visą formos paviršių.
Jei naudoju didelę orkaitės skardą, masę paskirstau ne per visą paviršių, o maždaug 35 x 25 cm dydžio plote. Jei masė bus paskirstyta itin plonu sluoksniu, iškeptas lavašas gali lengvai plyšti.
Skardą dedu į paruoštą jau įkaitintą orkaitę ir kepu apie 25-35 minutes (kepimo laikas priklauso nuo orkaitės). Iškepęs lavašas yra rusvai ir tolygiai apskrudusiu paviršiumi ir iškilęs.
Lavašui iškepus, jį išimu iš orkaitės ir palieku kurį laiką šiek tiek atvėsti skardoje. Jis sukrenta ir atvėsęs lengvai, neplyšdamas išsiima iš kepimo formos. Tuomet jau galiu naudoti įvairiems suktiniams gaminti. Taip pat jis puikiai išsilaiko šaldytuve net kelias dienas, jei yra sandariai uždarytame inde.
Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Pieno Žvaigždėmis, reklama