STEBUKLINGASIS „CHOCOFLAN“

2021-01-20

Praėjusią savaitę NYT Cooking Instagram profilyje pamačiau šį stebuklingą desertą ir buvau iškart suintriguota. Atlikau mini tyrimą ir sužinojau, kad CHOCOFLAN nėra naujas išradimas ir internete jau seniai yra krūvos jo receptų. Čia tik aš pirmą kartą apie jį sužinojau! Tai yra meksikietiškas desertas iš dviejų sluoksnių: turtingo, drėgno šokoladinio ir kreminio karamelinio kiaušininio sluoksnio. O stebuklingas jis ne tik dėl savo skonio ar grožio, bet ir dėl to, kad kepant sluoksniai apsikeičia vietomis! Ši detalė mane tiesiog nuginklavo ir smalsumo vedama užsivedžiau kuo greičiau išbandyti.

Nors šis desertas yra magiškas, bet pagaminti nebuvo sudėtinga. Sudėtingiausia dalis man buvo atsargus išėmimas iš kepimo formos ir laukimas, kol atauš ir galėsiu paragauti :).

Pirmiausia gaminu šokoladinę tešlą: į dubenį sudedu visus sausus jos ingredientus.

Juos išmaišau ir sudedu minkštą pasmulkintą kambario temperatūros sviestą. Maišau, kol masė tampa drėgno smėlio konsistencijos.

Atskirame inde išplaku visus drėgnus ingredientus. Nuolat maišant „smėlio“ masę, į ją stabilia lėta srove supilu drėgnus ingredientus. Maišau iki vientisos tešlos.

Dabar gaminu karamelinį sluoksnį: visus jo ingredientus tiesiog sudedu į trintuvą (kokteilinę) ir gerai išplaku. Tam tiktų ir kombainas su peiliu apačioje.

Žiedo formos kekso formą gausiai ištepu minkštu sviestu, kad iškepęs chocoflan nepriliptų ir galėčiau lengvai išimti.

Į formos dugną sudedu visą šokoladinę tešlą ir išlyginu paviršių.

Atsargiai samčio pagalba ant šokoladinės tešlos supilu karamelinę masę.

Kepimo formą uždengiu folija ir įstatau į kokį nors gilesnį orkaitės indą. Į jį pripilu tiek šalto vandens iš čiaupo, kad kekso forma būtų apsemta apie 5 cm.

Visą šį sunkų darinį atsargiai perkeliu į įkaitintą 175 laipsnių orkaitę be vėjelio. Kepu 2 val ir 15 min arba kol įsmeigtas medinis pagaliukas, ištrauktas yra neapsivėlęs tešla. Kai tikrinu, ar chocoflan iškepęs, pamatau, kad stebuklas ĮVYKO. Štai viršuje vietoj karamelinio sluoksnio iškilo šokoladinis! :))

Ištraukiu iš orkaitės. Atsargiai plonu peiliu apvedu formos vidinius kraštus. Ant viršaus dedu groteles ir sulaikiusi kvėpavimą apverčiu formą. Lėtai ją nuimu ir chocoflan visiškai ataušinu ant grotelių. Prieš pjaunant būtinai palaikau dar bent porą valandų šaldytuve.

*receptas adaptuotas pagal NYT Cooking.

Spausdinti receptą
5 from 3 votes

STEBUKLINGASIS „CHOCOFLAN“

Meksikietiškas desertas iš dviejų sluoksnių: turtingo šokoladinio ir karamelinio kiaušininio. Kepant įvyksta stebuklas ir sluoksniai apsikeičia vietomis! Skonis puikus, o dėl gražios išvaizdos gali puošti ir šventinį stalą. Receptas adaptuotas pagal NYT Cooking.

Ingredientai

Šokoladiniui sluoksniui:

  • 160 g miltų
  • 150 g cukraus
  • 50 g nesaldintos kakavos
  • 1 šaukštelis sodos
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 0,5 šaukštelio cinamono
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 85 g kambario temperatūros sviesto
  • 120 ml stiprios kavos (naudojau miežinę kavą be kofeino)
  • 120 ml pasukų
  • 1 kiaušinis
  • 1,5 šaukštelio vanilinio cukraus

Karameliniui sluoksniui:

  • 1 skardinė karamelizuoto saldinto sutištinto pieno (397 g) (pvz.: Rududu)
  • 1 skardinė NESALDINTO sutirštinto pieno (320 g)
  • 115 g kreminio sūrio
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 5 kiaušiniai
  • Žiupsnis druskos

Gaminimo eiga

Šokoladinis sluoksnis:

  • Dubenyje sumaišau visus sausus ingredientus.
  • Dedu pasmulkintą kambario temperatūros sviestą ir maišau, kol masė bus drėgno smėlio konsistencijos.
  • Atskirame inde gerai išmaišau visus drėgnus ingredientus.
  • Nuolat maišant "smėlio" masę, stabilia lėta srove supilu drėgnus ingredientus, kol masė tampa vientisa tešla.

Karamelinis sluoksnis:

  • Į trintuvą arba kombainą su peiliu apačioje sudedu visus ingredientus ir gerai išplaku iki vientisumo.

Kepimas:

  • Žiedinę kekso formą gausiai ištepu minkštu sviestu.
  • Pirmiausia sudedu šokoladinę tešlą ir išlyginu paviršių.
  • Atsargiai samčio pagalba supilu karamelinę masę.
  • Formą užengiu folija ir įstatytau į indą aukštesniais kraštais. Tinka bet koks kepimui orkaitėje tinkamas indas. Į indą įpilu šalto vandens iš čiaupo, kad kekso forma būtų apsemta apie 5 cm.
  • Kepu 175 laipsnių orkaitėje be vėjelio 2 val 15 min arba kol įsmeigtas medinis pagaliukas bus ištrauktas neapsivėlęs tešla.
  • Iškepus plonu peiliu apibraukiu aplink kepinio kontūrą, kad nebūtų prilipęs prie formos. Atsargiai išimu tiesiai ant metalinių grotelių ir atvėsinu. Visiškai ataušus perkeliu į lėkštę ir prieš valgymą dar dedu bent porai valandų į šaldytuvą.

Atsakymai į “STEBUKLINGASIS „CHOCOFLAN“”: 29

  1. Ieva parašė:

    Įdomu ar stebuklas įvyks kitokioj formoj pvz torto…

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Tikrai įdomu. Nesu bandžiusi, bet manau, kad stebuklas vistiek įvyktų :))

      • Samanta parašė:

        Pabandžiau ir aš, lauksim ryto, kad ragautume. Nors neturėjau kekso formos, kepiau torto formoj – „stebuklas“pavyko ☺️

    • Ieva K. parašė:

      5 stars
      Viskas pavyko tobulai iki kol nereikėjo apversti 😂 uždėjau ant grotelių atvėsti ir norėjau apversti. Vyras netyčia paspaudė su lėkšte iš viršaus ir visas pyragas perlindo per groteles 😭🙈

      • Amelija Kuzmarskė parašė:

        Omg, kaaaaaip gailaaaa!!! Tiesa, kol jis karštas yra ypač minkštas ir jau girdėjau, kad kažkam irgi jis taip suspjaustė :D. Kitąkart gal reikėtų pirmiausia perkelti į lėkštę, o tada ant grotelių?

  2. Karolina parašė:

    Sveiki, kokį kreminį sūrį naudojote?

  3. Simona parašė:

    Labai skanu! Aciu už recepta:) beje kepiau torto formoj nes kekso formos neturiu ir nebegalėjau laukt kol ją isigysiu:) drąsiai kepkit kitose formose.

  4. Kristina parašė:

    5 stars
    Nerealiai skanus desertas, stebuklas pavyko, valgėm dar šiltą, su vyru neturim kantrybės išlaukti kol atvės 🙂 maniškė forma kiek žemesnė tai iškepė per 1val 45min.

  5. Raimonda parašė:

    Kokį kreminį sūrį naudojot?

  6. Beatrice parašė:

    Ar galima vietoj pasuku naudoti kefyra? 🤔

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Manau, kad turėtų tikti ir kefyras, ypač jei nėra labai riebus. Jei labai tirštas, praskiesčiau šiek tiek vandeniu, nes pasukos yra neriebios ir gan skystos.

  7. Dovilė parašė:

    Tortas pavyko! Ačiū už receptą! Neturėjau tinkamos kepimo formos, tad kepiau stikliniame ‘Pirex’ inde😁ryt ragausim, jau negaliu sulaukt 🙂

  8. Akvile parašė:

    Įdomu, kuom galėčiau pakeisti pasukas?:) pas mus jų nėra pirkti.

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Galite pakeisti kefyru, arba naturaliu jogurtu, praskiestu pienu arba vandeniu iki ma=daug pasuk7 skystumo konsistensijos. Taip pat pasukas galima pasigaminti labai paprastai iš karvės pieno, į jį įspaudus šiek tiek citrinų sulčių. Daryčiau taip: į 105 ml pieno įpilčiau šaukštą (t.y. 15 ml) citrinų sulčių (tiesiog katik išspaustos citrinos), išmaišyčiau ir paličiau pastovėti 30 min. Turėčiau 120 ml pasukų, kiek ir reikia receptui 🙂

  9. Dovilė parašė:

    Sveika. Įdėjau į formą. Ji, deja keksine,su skyle. Šonai apspaudziami. Galvojau, stipriai susispaudžia, nebegs. Pripilu 5 cm vandens aplink. Ateinu už 25 min. Viskas bega į vandenį. Ojei. Išimu šiltą masę. Nupilineju viršų į bliudelį, tada šokoladinį kremą į kitą formą. Viskas šiek tiek maišosi. Tada atgak pilu vel viršutinę masę atgal. Vel dedu kept. Kazkiek pasimaišė viskas. Šokoladinė masė susimaišė, ar iškeps, nežinau. Idejau tom 2iem valandom laukimo. Ech. Tikiuos kad kažkas bus. Klausimas, o folija kažin kokią funkciją atlieka? Kad nedegtų viršus? 🙂

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      AH, taip, formos reikėtų sandarios. Tešla ir karamelinis kiaušininis sluoksnis yra gan skysti ir atsegama forma praleidžia. Folija reikalinga palaikyti drėgmei. Siūlau, jei kitąkart norėsite dar kepti, rinktis sandarią, kad ir paprastą stiklinę formą, nebūtinai žiedinę. Gavau daug atsiliepimų, kad ir ne žiedo formoje stebuklas įvyksta ir sluoksniai apsikeičia vietomis :).

  10. Agnė parašė:

    Sveiki, viskas puikiai pavyko paprastoje nežiedinėje kekso formoje. Kepiau iš pusės kiekio ingredientų ir po 1 val. 45 min. pradėjau tikrinti, ar iškepė. Labai smagu kepti tokius magiškus desertus!

  11. Laura parašė:

    O kokias pasukas reikia naudoti? Arba ką galima pakeisti pasukomis? 🙂

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Tinka bet kokios pasukos be priedų. Jei neturite pasukų, galite jas pasigaminti iš pieno ir acto arba galbūt mėginčiau jas keisti liesesniu kefyru.

  12. Monika parašė:

    Ar kava turi buti tirpi ?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos