MOLIŪGŲ PIURĖ – TŪKSTANČIUI PATIEKALŲ

2020-10-21

Sunku sugalvoti universalesnę daržovę už moliūgą: sriuboms, troškiniams, padažams, pikantiškiem ir saldiems kepiniams, kremams, desertams… Kai ateina moliūgų sezonas, aš mėgstu pasidaryti moliūgų piurė. Paprastai pagaminama ir labai universali, kaip ir pats moliūgas. Piurė esu dariusi iš įvairių rūšių moliūgų ir, mano nuomone, visi jie čia tinka!

Pasigaminus piurė, mėgstu ją užšaldyti žiemai arba laikyti šaldytuve apie savaitę. Šaldau nedidelėmis porcijomis, kad prireikus keksui ar spagečių padažui, galėčiau išsiimti būtent tiek, kiek reikia. Šaldymui man pasitarnauja indeliai nuo jogurto. Tai puikus būdas juos pernaudoti. O mažesnes porcijas šaldau silikoninėse keksiukų formelėse. Kai piurė užšąla, išimu ją iš formelių ir perkeliu į užspaudžiamus maišelius, kad atlaisvinčiau keksiukų formelę.

Yra įvairiausių rūšių moliūgų ir jie visi tiks piurė gamybai

Panaudojimų būdų ir receptų su moliūgų piurė yra tūkstančiai ir aš artimiausiu metu čia pasidalinsiu bent keliais. Patiekalai su moliūgais turi savitą moliūgo saldumą ir aromatą, su piurė galima tirštinti sriubas, gaminti padažus makaronams ir ah… Nebevardinsiu :). Man moliūgai labai patinka, ypač šaltuoju sezonu.

Jau dabar pas mane rasite TRINTOS MOLIŪGŲ SRIUBOS SU KEPINTAIS AVINŽIRNIAIS receptą, kuriame lengvai pritaikysite moliūgų piurė ir taip net sutrumpinsite sriubos gamybos laiką.

Taigi, darom piurė!

Pirmiausia nuplaunu moliūgą ir pasiruošiu aštrų ir didelį peilį. Juo atsargiai perpjaunu moliūgą perpus.

Šaukštu išskobiu sėklas ir jų minkštimą.

Sėklas galima atskirai pakepinti ir suvalgyti! Todėl siūlau neišmesti.

Moliūgo puseles dedu į kepimo popieriumi ištiestą orkaitės skardą. Orkaitę įkaitinu iki 200 laipsnių (be vėjelio) ir kepu apie 60-80 min. Laikas priklauso nuo moliūgo dydžio.

Iškepusias puseles atsargiai apverčiu ir šaukštu patikrinu, ar minkštimas jau visai minkštas ir galiu jį lengvai išskobti.

Moliūgą truputį atvėsinus, šaukštu išskobiu visą minkštimą ir dedu tiesiai į kombaino indą su peiliu apačioje. Malimui puikiai pasitarnaus ir rankinis trintuvas arba kokteilių plaktuvas.

Lengviausias žingsnis – tiesiog įjungti kombainą ir sumalti moliūgą iki piurė konsistencijos.

Štai ir šilkinė, kvapni ir ryški moliūgų piurė! Skirtingi moliūgai turi skirtingą kiekį vandens. Kartais piurė gaunasi gan skysta ir tokiu atveju aš ją pilu į ploną rankšluostėlį ar sūrmaišį, dedu į sietelį ir leidžiu pastovėti, kol nuvarvės šiek tiek skysčio.

MOLIŪGŲ PIURĖ

Pasigaminus piurė, ją galima panaudoti labai įvairiai: sriuboms, padažams, troškiniams, keksams, desertams, kremams ar net gėrimams ruošti. Ji šaldytuve išsilaikys apie savaitę, o šaldiklyje ir visą žiemą.

Ingredientai

  • Moliūgas (ir viskas!)

Gaminimo eiga

  • Nuplautą moliūgą perpjaunu perpus ir šaukštu išskobiu sėklas su minkštimu (sėklas galima pakepinti orkaitėje ir suvalgyti).
  • Orkaitės skardą ištiesiu kepimo popieriumi ir guldau į ją moliūgo puseles pjūvio puse žemyn.
  • Moliūgą kepu iš anksto įkaitintoje iki 200 laipsnių orkaitėje be vėjelio apie 60-80 min., priklausomai nuo moliūgo dydžio.
  • Iškepusias puseles atsargiai apverčiu, šiek tiek atvėsinu ir šaukštu išskobiu minštimą. Dedu jį tiesiai į kombaino indą (su peiliu apačioje). Malimui galima naudoti ir rankinį trintuvą arba kokteilių plaktuvą.
  • Sumalu moliūgus iki piurė konsistencijos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos