Kai reikia greito, bet šventinio kepsnio, kuriam nereikia marinavimo, bet norisi ypatingumo, siūlau šią į šoninę įvyniotą ir spanguolių uogiene glazūruota kiaulienos išpjovą. Mano nuomone, kiaulienos išpjova yra nuvertinta arba apie šią mėsos dalį per mažai kalbama. Tai ypatingai švelnaus skonio, neriebi, minkšta mėsa, kurią tinkamai paruošti yra labai nesudėtinga. Esminis dalykas – NEPERKEPTI ir gausite sultingą, minkštą ir švelnią mėsytę, nesvarbu kurį paruošimo būdą pasirinksite: kepimą orkaitėje, keptuvėje, grilyje. Dėl minkštos tekstūros, šiai mėsos daliai nebūtinas marinavimas, ji gausis minkšta ir sultinga ir be jo. Tad siūlau išbandyti šią mano pateiktą kepsnio versiją.
Kepsniui renkuosi man reikiamo dydžio išpjovą, o jeigu vaišinsiu didesnę kompaniją, kepu iškart kelias. Druska ir pipirai – savaime suprantami ir reikalingi. Dar reikės šalto rūkymo šoninės, kurią naudoju jau pjaustytą. Namuose tokiais plonais ir ilgais gabalėliais supjaustyti šoninę yra sudėtinga, bet parduotuvėje lengva rasti jau supjaustytos. Dar reikės spanguolių uogienės – čia geriausiai tiks trinta uogienė, o jeigu turiu tokią, kurioje yra didesnių uogų gabaliukų, ją tiesiog sumalu trintuvu. Ir paskutinis, bet mano skoniui gan svarbus akcentas – šviežias rozmarinas, kurį priglaudžiu prie kepsnio kepimo metu ir tai atneša labai malonaus aromato.
Kiaulienos išpjovą iš abiejų pusių apibarstau druska ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. Įtrinu prieskonius pirštais. Užlenkiu plonąjį išpjovos galiuką, kad sudaryčiau vienodo storio pailgą kepsnį (kad išpjova nebūtų plonėjanti). Tai reikalinga, kad vėliau orkaitėje kepsnys iškeptų tolygiai. Gerai įkaitinu keptuvę ant gan didelės kaitros ir apkepu išpjovą iš abiejų pusių, kol rusvai paskrunda paviršius. Tikslas – apkepinti, bet neiškepti.
Ant pjaustymo lentos padarau šoninės “kilimėlį”, į kurį vyniosiu apkeptą išpjovą: įmu ploną šoninės gabaliuką ir kloju išilgai. Sekančiu gabaliuku uždengiu šiek tiek pirmojo ir pakloju šalia. Padarau tokio pločio kilimėlį, kokio ilgio yra mano išpjova.
Ant kilimėlio apačios uždedu apkeptą išpjovą ir švelniai įvynioju. Suvystytą išpjovą perkeliu į tinkamo dydžio kepimo indą taip, kad šoninės susijungimo linija būtų apačioje. Jei kepate kelias išpjovas vienu kartu, tarp jų palikite tarpą, kad tinkamai iškeptų ir paskrustų.
Ant išpjovos dedu uogienę ir aptepu visą paviršių ir šonus. Jeigu spanguolių uogienė turi didesnius uogų gabaliukus, ją sumalu trintuvu, kad būtų tolygesnės konsistencijos.
Šalia išpjovos iš abiejų pusių priglaudžiu po šakelę šviežio rozmarino.
Perkeliu kepimo indą į jau įkaitusios iki 190 laipsnių orkaitės (kaitinimas viršus ir apačia be vėjelio) lentynėlę, esančią vienu lygiu žemiau, nei cenrinė. Kepu apie 25-35 min., priklausomai nuo orkaitės ir išpjovos dydžio. Svarbu neperkepti, kad kapsnys išliktų sultingas.
Iškeptą kepsnį ištraukiu iš orkaitės, leidžiu pastovėti apie 5-10 minučių ir patiekiu supjaustytą 3-4 cm storio riekėmis dar karštą su norimu garnyru.
Sveiki. Ačiū, kaip šventinį patiekalą užskaitau, gaminosi trumpai, kepe super greit. Mano pastebejimas del druskos vis tik ja pamarinuot reiktų, skanesne mesa kai druskyte daugiau isigerusi. 💖
Paprastai ir greitai pagaminama, o skonis puikus!
Labaaaai! Ačiū už receptą – valgė visi 5 vaikai- nors šiaip visiems vienu metu sunku įtikti :))
Super patiekalas!Gaminau tikrai ne kartą ir visada pavyksta!Puiku!