Man skaniausią varškės apkepą kepa mano mama. Užaugau jį dažnai valgydama vakarienei, su uogiene ar trintomis braškėmis ir grietine. Tikiu, nostalgija varškės apkepui lanko ne tik mane. Kepti šį apkepą ir išmokau iš mamos. Galiausiai sudėliojau konkrečias savas proporcijas, nes, kaip įprasta daugeliui puikių šeimininkių, mama apkepą maišo iš akies. Varškės apkepas primena desertą, bet jei yra valgomas su šviežiomis nesaldintomis uogomis ir graikišku jogurtu, yra puikus baltymų šaltinis, neatnešantis didelio gliukozės šuolio kraujyje. Mano variantas itin paprastai ir greitai pagaminamas. Nereikės atskyrinėti trynių nuo baltymų ir plakti atskirai. Tešlą sumaišau viename dubenyje per kelias minutes ir šaunu kepti orkaitėn. Jį dažnai renkuosi tiems vakarams, kai laiko ar ūpo ilgesniam gaminimo procesui nematyti. Žinoma, tokią klasiką mėgsta visa šeima.
Lažinčiausi, kad bent kas 5 skaitantis savo šaldytuve ir spintelėse turi visų reikiamų produktų, nes praktiškai negali būti paprasčiau.
Procesas irgi paprastas ir greitas. Pirmiausia įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 190 laispnių be vėjelio. Groteles įstatau viena lentynėle žemiau, nei centras.į dubenį. Tuomet į dubenį mušu kiaušinius, beriu cukrų (nors dažniausiai jo išvis atsisakau), vanilinį cukrų ir druską. Plaku elektriniu arba rankiniu plaktuvu kol gaunu tirštas putas.
Į plaktus kiaušinius supilu manus, pieną, kepimo miltelius ir varškę. Energingai išmaišau, kad neliktų didesnių nei žirnis varškės gumuliukų ir ingredientai pasiskirstytų tolygiai.
Tešlą supilu į gausiai sviestu pateptą kepimo formą (renkuosi stiklinę stačiakampę 28 x 20 cm formą) ir dedu į jau įkaitusią orkaitę.
Kepu 190 laipsnių orkaitėje be vėjelio 25 min. Tuomet pakeičiu orkaitės rėžimą: 190 laispnių su vėjeliu ir kepu dar 10 min., kol apkepo viršus rusvai apskrunda ir visas iškyla. Kepimo laikas gali skirtis, priklausomai nuo formos dydžio ir pačios orkaitės, taigi geriausia patikrinti centrą, kad įsitikintumėte, jog iškepė.
Patiekiu iškart, dar karštą su mėgstamais priedais: graikišku jogurtu, uogomis ir uogiene.
Pagaliau radau tobulą receptą! Jokių baltymų atskyrimų nuo trynių, atskiro plakimo, manų mirkymo ir t.t. Puikus patarimas naudoti birią varškę!
Oo, kaip džiaugiuosi, kad taip patiko. Ačiū už įvertinimą ir atsiliepimą 🙂
Tikrai labai skanus varškės apkepas! Iš pradžių buvau kiek sunerimusi, nes kol karštas buvo sunku gražiai išimti iš kepimo formos, pasirodė kiek birus, bet paragavus tiek šiltą, tiek atvėsusį atpirko visą išgastį. Niami niami 👌
Labai smagu, kad patiko. Ačiū už atsiliepimą 🙂
Labai, labai skanus receptas 🤩
Labai ačiū už atsiliepimą 🙂
Labai patiko! Per mėnesį kelis syk tikrai buna ant stalo 🙂 ačiū 🌿
Kaip smagu, kad taip dažnai naudojate 🙂 Ačiū
Siandie. Isbandysiu sita recepta atroso kad labai skaniai gausis
Tikiuosi, kad patiko 🙂