VYTINTO KUMPIO IR RIEŠUTŲ SALOTOS SU KRIAUŠĖMIS

2023-12-14

Kiekvienas šventinis stalas nusipelnė gerų salotų. Šiemet siūlau gaivias, traškias, šiek tiek saldžias, sūrias ir rūgščias salotas, kurių pagrindą sudaro smulkiai pjaustyti briuselio kopūstai bei kriaušės, o cinkelį atneša granatų sėklos ir orkaitėje keptas vytintas kumpis su graikiniais riešutais. Ar bandėte kada salotoms naudoti šviežius briuselio kopūstus? Nuostabi daržovė, tinkama ne tik kepimui ar virimui – švelnus kopūstų skonis, lengvas traškumas ir tokie žavūs ploni griežinėliai, kurių išgauti iš didelio kopūsto nepavyktų.

Salotų ingredientai gan paprasti, bet tuo pačiu šiek tiek ypatingi: puikieji briuselio kopūstai, graikiniai riešutai, kriaušės, granatai. Dar kokybiškas vytintas kumpis, kurį pasirinkau pavadinimu “Baltijos dovanos”. Jis nepjaustytas griežinėliais, pagamintas Lietuvoje, mano partnerių “Biovela”. Dar salotas išbandžiau ir naudodama jau pjaustytą vytintą “Juodąjį kumpį”. Taip pat puikiai tiko.

Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 120 laipsnių su vėjeliu.
Jei naudoju nepjaustytą vytintą kumpį, jį supjaustau labai plonais griežinėliais, ne didesniais nei mažasis pirštelis. Jei naudoju jau pjaustytą vytintą kumpį, pjaunu jo juosteles kas 2-3 cm.
Graikinius riešutus šiek tiek pakapoju peiliu, kad viena riešuto puselė skiltų maždaug į dvi-tris dalis.
Skardą ištiesiu kepimo popieriumi ir į ją suberiu kumpį ir riešutus. Užpilu aliejų ir medų, gerai išmaišau ir perkeliu į jau įkaitusios orkaitės centrinę lentynėlę.
Kepimo laikas priklausys nuo kumpio pjaustymo storumo bei pačios orkaitės. Stebiu kepdama, nes nenoriu, kad pradėtų degti medus. Kepimas mano orkaitėje užtrunka apie 20-25 min. Praėjus pirmoms 10-15 minučių kepimo, rekomenduoju stebėti kas 5 min., kad kumpis ir riešutai paskrustų, bet nesudegtų.
Po kepimo skardą ištraukiu ir leidžiu kumpiui bei riešutams atvėsti.

Kol kepa kumpis, padažą maišau tiesiai salotų dubenyje ar lėkštėje. Supilu visus padažui skirtus ingredientus ir plakimo šluotele gerai išmaišau, kol aliejus ir actas susijungia į emulsiją.

Nuvalytus briuselio kopūstus pjaunu išilgai perpus ir pjaustau plonais griežinėliais. Tą patį darau ir su svogūnu. Granatą išlukštenu, o iš kriaušių išėmusi sėklytes supjaustau jas panašaus dydžio gabalėliais, kaip anksčiau pjausčiau kumpį. 

Ant padažo sudedu pjaustytas daržoves, vaisius ir keptą kumpį bei riešutus. Išmaišau salotas ir patiekiu iškart arba praėjus kelioms valandoms.

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Biovela, reklama.

VYTINTO KUMPIO IR RIEŠUTŲ SALOTOS SU KRIAUŠĖMIS

Šventinės gaivios, traškios, šiek tiek saldžios, sūrios ir rūgščios salotos, kurių pagrindą sudaro smulkiai pjaustyti briuselio kopūstai bei kriaušės, o cinkelį atneša granatų sėklos ir orkaitėje keptas vytintas kumpis su graikiniais riešutais.

Ingredientai

kepimui orkaitėje:

  • 100 g vytinto kumpio
  • 100 g graikinių riešutų
  • 1 šaukštas aliejaus
  • 1 šaukštelis skysto medaus

padažui:

  • 3-4 šaukštai obuolių acto
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukšteliai grūdėtų garstyčių
  • 1 šaukštas skysto medaus
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • juodųjų pipirų
  • 1 česnako skiltelė (jei norisi, nebūtina)

visa kita:

  • 350 g nuvalytų briuselio kopūstų (apie 500 g nevalytų)
  • 300 g kriaušių
  • 1 granatas
  • 1 mažas raudonasis svogūnas

Gaminimo eiga

kepimas orkaitėje:

  • Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 120 laipsnių su vėjeliu.
  • Jei naudoju nepjaustytą vytintą kumpį, jį supjaustau labai plonais griežinėliais, ne didesniais nei mažasis pirštelis. Jei naudoju jau pjaustytą vytintą kumpį, pjaunu jo juosteles kas 2-3 cm.
  • Graikinius riešutus šiek tiek pakapoju peiliu, kad viena riešuto puselė skiltų maždaug į dvi-tris dalis.
  • Skardą ištiesiu kepimo popieriumi ir į ją suberiu kumpį ir riešutus. Užpilu aliejų ir medų, gerai išmaišau ir perkeliu į jau įkaitusios orkaitės centrinę lentynėlę.
  • Kepimo laikas priklausys nuo kumpio pjaustymo storumo bei pačios orkaitės. Stebiu kepdama, nes nenoriu, kad pradėtų degti medus. Kepimas mano orkaitėje užtrunka apie 20-25 min. Praėjus pirmoms 10-15 minučių kepimo, rekomenduoju stebėti kas 5 min., kad kumpis ir riešutai paskrustų, bet nesudegtų.
  • Po kepimo skardą ištraukiu ir leidžiu kumpiui bei riešutams atvėsti.

padažas:

  • Kol kepa kumpis, padažą maišau tiesiai salotų dubenyje ar lėkštėje. Supilu visus padažui skirtus ingredientus ir plakimo šluotele gerai išmaišau, kol aliejus ir actas susijungia į emulsiją.

visa kita:

  • Nuvalytus briuselio kopūstus pjaunu išilgai perpus ir pjaustau plonais griežinėliais. Tą patį darau ir su svogūnu. Granatą išlukštenu, o iš kriaušių išėmusi sėklytes supjaustau jas panašaus dydžio gabalėliais, kaip anksčiau pjausčiau kumpį.
  • Ant padažo sudedu pjaustytas daržoves, vaisius ir keptą kumpį bei riešutus. Išmaišau salotas ir patiekiu iškart arba praėjus kelioms valandoms.

Įrašo “VYTINTO KUMPIO IR RIEŠUTŲ SALOTOS SU KRIAUŠĖMIS” komentarų : 1

  1. Karolina parašė:

    Labai labai geros salotos, prie kiaulienos išpjovos kepsnelių tiko tobulai!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos