Kiekvienas šventinis stalas nusipelnė gerų salotų. Šiemet siūlau gaivias, traškias, šiek tiek saldžias, sūrias ir rūgščias salotas, kurių pagrindą sudaro smulkiai pjaustyti briuselio kopūstai bei kriaušės, o cinkelį atneša granatų sėklos ir orkaitėje keptas vytintas kumpis su graikiniais riešutais. Ar bandėte kada salotoms naudoti šviežius briuselio kopūstus? Nuostabi daržovė, tinkama ne tik kepimui ar virimui – švelnus kopūstų skonis, lengvas traškumas ir tokie žavūs ploni griežinėliai, kurių išgauti iš didelio kopūsto nepavyktų.
Salotų ingredientai gan paprasti, bet tuo pačiu šiek tiek ypatingi: puikieji briuselio kopūstai, graikiniai riešutai, kriaušės, granatai. Dar kokybiškas vytintas kumpis, kurį pasirinkau pavadinimu “Baltijos dovanos”. Jis nepjaustytas griežinėliais, pagamintas Lietuvoje, mano partnerių “Biovela”. Dar salotas išbandžiau ir naudodama jau pjaustytą vytintą “Juodąjį kumpį”. Taip pat puikiai tiko.
Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 120 laipsnių su vėjeliu.
Jei naudoju nepjaustytą vytintą kumpį, jį supjaustau labai plonais griežinėliais, ne didesniais nei mažasis pirštelis. Jei naudoju jau pjaustytą vytintą kumpį, pjaunu jo juosteles kas 2-3 cm.
Graikinius riešutus šiek tiek pakapoju peiliu, kad viena riešuto puselė skiltų maždaug į dvi-tris dalis.
Skardą ištiesiu kepimo popieriumi ir į ją suberiu kumpį ir riešutus. Užpilu aliejų ir medų, gerai išmaišau ir perkeliu į jau įkaitusios orkaitės centrinę lentynėlę.
Kepimo laikas priklausys nuo kumpio pjaustymo storumo bei pačios orkaitės. Stebiu kepdama, nes nenoriu, kad pradėtų degti medus. Kepimas mano orkaitėje užtrunka apie 20-25 min. Praėjus pirmoms 10-15 minučių kepimo, rekomenduoju stebėti kas 5 min., kad kumpis ir riešutai paskrustų, bet nesudegtų.
Po kepimo skardą ištraukiu ir leidžiu kumpiui bei riešutams atvėsti.
Kol kepa kumpis, padažą maišau tiesiai salotų dubenyje ar lėkštėje. Supilu visus padažui skirtus ingredientus ir plakimo šluotele gerai išmaišau, kol aliejus ir actas susijungia į emulsiją.
Nuvalytus briuselio kopūstus pjaunu išilgai perpus ir pjaustau plonais griežinėliais. Tą patį darau ir su svogūnu. Granatą išlukštenu, o iš kriaušių išėmusi sėklytes supjaustau jas panašaus dydžio gabalėliais, kaip anksčiau pjausčiau kumpį.
Ant padažo sudedu pjaustytas daržoves, vaisius ir keptą kumpį bei riešutus. Išmaišau salotas ir patiekiu iškart arba praėjus kelioms valandoms.
Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Biovela, reklama.
Labai labai geros salotos, prie kiaulienos išpjovos kepsnelių tiko tobulai!