MARMURINIS KEKSAS

2022-11-15

Jei šis keksas dalyvautų grožio konkurse, laimėtų pirmą vietą už savo vidinį grožį. Iš išorės jo nepastebėsi, bet perpjovus, kekso marmuriniai raštai atsiskleidžia nustebindami kiekvienąkart vis kitokiais išraitymais. O skonis klasikinis ir nuostabus – grietininis sviestinis keksas viliojančia traškia plutele ir puriu minkštu vidumi. Kas gali būti geriau prie kavos ar arbatos puodelio, o gal su šaltu pienu? Man beveik visi katik iškepti garuojantys saldūs kepiniai labai patinka su šalto pieno puodeliu, tiesioginė kelionė į vaikystę. Tokį gražuolį keksą drąsiai galima neštis į svečius ar vaišinti svečius savuose namuose ir, žinote ką, atveskim į madą tendenciją dovanoti ar lauktuvių atvežti savo rankų darbo kepinius ir skanumynus. Bent jau aš tai LABAI apsidžiaugčiau tokia lauktuve ar dovana. Kepam! Bus tikrai nesunku ;).

Į didesnį dubenį mušu kiaušinius, supilu cukrų ir vanilinį cukrų. Plaku rankine šluotele arba elektriniu plaktuvu, kol masė tampa beveik balta, tanki ir puri. Tai užtrunka kelias minutes, tad rankinis plaktuvas čia puikiai pravečia. O gal dar labiau pravers rankų treniruotė, jei naudosite rankinę plakimo šluotelę :)?

Į purią kiaušinių masę pilu ištirpintą atvėsintą sviestą ir grietinę. Jūs mane pažįstate, tad gal net galėčiau nesakyti, bet imsiu ir vistiek pasakysiu, kad renkuosi lietuviškus ir visada nepriekaištingos kokybės DVARO pieno produktus (reklama). Nes juk noriu, kad mano kepiniai pavyktų puikiai, tad nėra prasmės rizikuoti. Grietinę šiuo atveju naudoju 30% riebumo, o tirpinto sviesto nepamirštu atvėsinti prieš pildama į tešlą. Masę vėl išplaku iki vientisumo.

Dabar į dubenį dedu sausuosius ingredientus: miltus, kepimo miltelius ir druską. Renkuosi “ekstra” miltus (405D), nes jie puikiausiai tinka keksams, biskvitams ir panašiems puriems kepiniams. Tačiau puikiai tiks ir įprasti kvietiniai miltai. Tešlą išmaišau jau šaukštu, o ne plaktuvu, kol nelieka miltų gumuliukų.

Maždaug pusę ar trečdalį tešlos įdedu į atskirą dubenį ir į ją per sietelį sijoju kakavą. Tuomet menetele ar šaukštu išmaišau, taip gaudama kakavinę tamsiai rudą tešlą.

Pasiruošiu pailgą kekso formą: ją gausiai ir atidžiai ištepu minkštu sviestu ir pabarstau manų kruopomis. Taip iškepusį keksą būna lengva išimti iš formos.
Į kepimo formą sluoksniuoju dviejų spalvų tešlas: pirmiausia dedu kelis didelius šaukštus šviesios tešlos, o ant jos kelis didelius šauktus tamsiosios. Pakrutinu formą, kad tešla pasiskirstytų formoje tolygiai. Kartoju sluoksniavimą du ar tris kartus, kol baigiasi tešla.

Išlyginusi tešlą, imuosi paskutinio magiško žingsnio, naudodama ploną medinį pagaliuką. Dar galite naudoti savo burtų lazdelę, jei turite po ranka, hehe. Pagaliuką smeigiu į tešlą kepimo formos kampe beveik iki pat dugno ir išraižau juo gyvatėlę per visą kekso ilgį. Štai ir viskas, keksas pasiruošęs kepimui.
Keksą šaunu į iš anksto įkaitintą 180 laipsnių orkaitę be vėjelio ir kepu maždaug 40-50 min. Kepimo laikas svyruoja priklausomai nuo orkaitės. Juk mes ne kartą išsiaisškinom, kokios jos skirtingos. Kaip patikrinti, ar keksas iškepė: kai keksas jau atrodo iškilęs ir rusvai apskrudęs, smeigti į jo centrą tą pati ploną medinį pagaliuką ir jį ištraukti. Jeigu pagaliukas yra neapsivėlęs tešlą, reiškia keksas iškepė. Jei pagaliukas šlapias ir tešluotas, tuomet kepkite dar kelias minutes ir patikrinkite vėl.

Iškeptą keksą ištraukiu iš orkaitės ir išverčiu iš kepimo formos. Patiekiu dar karštą arba atvėsinu ant metalinių grotelių.

MARMURINIS KEKSAS

Klasikinis grietininis sviestinis keksas viliojančia traškia plutele ir puriu drėgnu vidumi. Vidus ne tik purus ir minkštas, bet ir stebinančiai gražus, primenantis marmuro raštus. Visa tai dėl dvispalvės tešlos. Į dalį paruoštos tešlos įmaišau kakavos, tad ji tampa šokoladinė. Tešlą susluoksniavus kepimo formoje kaskart gaunu vis kitokį kekso raštą, kurį pamatau tik jį perpjovus. Smagi staigmena :).

Ingredientai

  • 4 kiaušiniai
  • 180 g cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 170 g sviesto (rinkausi DVARO)
  • 150 g grietinės (30% rieb.) (rinkausi DVARO)
  • 270 g kvietinių miltų (rinkausi "ekstra" miltus – 405D)
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių (nubrauktu kaupu)
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 2 šaukštai nesaldintos kakavos (nubrauktu kaupu)
  • šiek tiek sviesto ir manų kruopų kepimo formai paruošti (kruopos nebūtinos)

Gaminimo eiga

  • Į dubenį mušu kiaušinius, supilu cukrų ir vanilinį cukrų. Plaku elektriniu arba rankiniu plaktuvu, kol masė tampa beveik balta ir puri. Tai užtrunka kelias minutes.
  • Į kiaušinių masę dedu grietinę ir pilu atvėsintą ištirpintą sviestą. Išplaku iki vientisos masės.
  • Dabar į masę dedu sausuosius ingredientus: miltus, kepimo miltelius ir druską. Išmaišau šaukštu, kol nelieka miltų gumuliukų.
  • Maždaug trečdalį ar pusę tešlos dedu į atskirą dubenį ir sumaišau su kakava, kurią persijoju per sietelį. Taip gaunu dvi tešlas: tamsią ir šviesią.
  • Pailgą kekso formą gausiai ir atidžiai ištepu sviestu ir pabarstau manų kruopomis, kad iškepusį keksą būtų lengva iš jos išimti.
  • Į paruoštą kepimo formą sluoksniuoju tešlas: dedu kelis didelius šaukštus šviesios tešlos, tuomet ant viršaus kraunu kelis šaukštus tamsios tešlos. Kartoju sluoksniavimą maždaug triskart, kol tešla baigiasi. Tešlos paviršių palyginu šaukštu, kad ji maždaug tolygiai pasiskirstytų formoje.
  • Į tešlą, beveik iki pat dugno, kepimo formos kampe, smeigiu ploną medinį pagaliuką ir juo išraižau gyvatėlę per visą kekso ilgį. Taip tešlą šiek tiek permaišau, kad viduje raštas būtų dar įdomesnis.
  • Keksą kepu iš anksto įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje be vėjelio apie 40-50 min., kol jis iškyla ir rusvai apskrunda, o į centrą įsmeigusi medinį pagaliuką jį ištraukiu neaplipusį tešla.
  • Iškeptą keksą išverčiu iš formos ir patiekiu dar karštą arba atvėsinu ant metalinių grotelių.

Atsakymai į “MARMURINIS KEKSAS”: 2

  1. Laura parašė:

    Nuostabus receptas! Viskas puikiai pavyko, skanumėlis 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos