OLANDIŠKAS BLYNAS – DUTCH BABY

2022-08-03

Olandiškas blynas, kurį šiaip vadinu jo angliškuoju vardu – dutch baby, yra visai įspūdingas kepinys. Man įspūdį daro tai, kad tokia paprasta, 5 minučių ruošos prašanti tešla, atneša tokį įdomų, itin išsipūtusį, apskrudusį blyną. Tokį blyną kepu pusryčiams, jį pjaustome panašiai kaip picą ir valgome su mėgstamais pagardais (uogiene, jogurtu, medumi, uogomis, vaisiais…). Dar man patinka, kad tešlos sudėtis yra, pavadinkime, šiek tiek geresnė, nei daugumos įprastų blynų. Čia reikia daug kiaušinių, kefyro ir, palyginus, ne tiek daug miltų. Dar vienas tešlos privalumas – ji tiesiog suplakama kokteilių plaktuve. Blyną kepu ketaus keptuvėje (maniškė 26 cm skersmens), tačiau galima kepti bet kokiame orkaitei pritaikytame inde. Geriausia rinktis apvalų arba ovalo formos kepimo indą, kad krašteliai iškiltų ir iškepęs blynas atrodytų tartum dubuo.

Pirmiausia įkaitinu orkaitę iki 220 laipsnių be vėjelio ir į ją dedu tuščią keptuvę, kurioje kepsiu blyną (mano keptuvė 26 cm skersmens). Jei neturite orkaitei tinkamos keptuvės, rinkitės bet kokį kepimui orkaitėje tinkamą indą. Geriausia apvalios arba ovalo formos, kad krašteliai kepdami turėtų galimybę tolygiai iškilti.

Tešlos gamyba itin paprasta. Visus tešlos ingredientus (kiaušiniai, kefyras, miltai, krakmolas, cukrus, vanilinis cukrus ir druska) sudedu į plaktuvo indą ir suplaku iki vientisos masės. Jei neturite kokteilių plaktuvo, tešlą plakite rankiniu plaktuvu arba tiesiog plakimo šluotele.

Kai keptuvė ar indas gerai įkaista, ištraukiu iš orkaitės ir įdedu sviestą. Sviestas turi visiškai ištirpti. Keptuvę galima trumpam sugrąžinti į orkaitę (tik reikėtų saugoti, kad sviestas nesudegtų).

Suplaktą tešlą pilu tiesiai į karštą keptuvę su išlydytu sviestu. Keptuvę iškart šaunu į orkaitę ir kepu apie 15-20 min., kol blynas iškyla, pasipučia ir tampa rusvai apskrudęs.

Valgome dar karštą, supjaustytą panašiai kaip pica, su mėgstamais priedais!

OLANDIŠKAS BLYNAS – dutch baby

Įspūdingai išsipūtęs orkaitėje keptas blynas, kurio tešlą per kelias minutes suplaku kokteilių plaktuve. Visą kitą darbą atlieka orkaitė. Valgome su mėgstamais priedais – uogomis, vaisiais, uogiene, jogurtu, medumi.

Ingredientai

  • 4 kiaušiniai
  • 150 g kefyro (renkuosi 3,2% rieb.)
  • 75 g kvietinių miltų
  • 1 šaukštas kukurūzų krakmolo (be kaupo)
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 1 šaukštelis cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 50 g sviesto

Gaminimo eiga

  • Įkaitinu orkaitę iki 220 laipsnių. Į vidų dedu tuščią keptuvę (ar kitą kepimo indą, kuriame kepsiu blyną), kad įkaistų.
  • Į kokteilinės/trintuvo indą sudedu visus ingredientus, išskyrus sviestą. Sumalu iki vientisos konsistencijos.
  • Iš orkaitės išimu įkaitusią keptuvę ir į ją dedu sviestą. Lukteliu, kol jis visiškai ištirps (jei reikia, galima keptuvę trumpam gražinti į orkaitę).
  • Kai sviestas ištirpsta, į keptuvę supilu visą tešlą.
  • Blyną kepu 220 laipsnių orkaitėje (be vėjelio) apie 15-20 min., kol išsipučia ir tampa auksinės spalvos.
  • Valgome dar karštą su uogomis, jogurtu, medumi ar kitais mėgstamais priedais. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos