TRAŠKŪS IMBIERINIAI SAUSAINIAI

2020-12-04

Praėjusį savaitgalį mes su vaikais puošėme kalėdiškai namus, lydėjom saulę kieme prie laužo ir jau sutemus kepėm šiuos imbierinius sausainius. Pavyko labai skanūs, traškūs ir šventiškai kvepiantys sausainiai, todėl nusprendžiau pasidalinti receptu! Šįkart nefotografavau tešlos gaminimo eigos, bet ji išties nesudėtinga. Pavyks visiems :).

Naudojome įvairias sausainių formeles. Jei neturite formelių, nieko tokio. Galima iškočiotą tešlą tiesiog supjaustyti kvadratėliais ar bet kokiomis kitomis formomis. Ši tešla gan nelipni, gan elastinga ir su ja dirbti visai nesunku. Net vaikams! Mes turėjome smagią vakaro pramogą ir išssikepėm visą kalną imbierinių žvėrelių, žvaigždelių, širdelių ir žmogeliukų. Beje, galite sausainiuose padaryti skylutes, jei norėsite įverti vievelę ir jais papuošti eglutę!

Iškepti sausainiai nesuges labai ilgai. Jei norite tokių dovanoti kažkam Kalėdų proga, jau drąsiai galite kepti kad ir dabar! Jie nesuges. Jei norite, kad sausainiai išliktų traškūs, uždarykite į sandarų indą, kai jie (būtinai!) visiškai atvės ir laikykite iki švenčių. Šiuo atveju laikymui geriausiai tiks užspaudžiamas sandarus stiklainis, nes plastikiniame ar silikoniniame maišelyje sausainiai turėtų kaip tik suminkštėti. Tai nėra blogai, taigi jei norite juos suminkštinti – dėkite į plastikinį/silikoninį maišelį.

Kepimo laiko ilgis ir sausainių traškumas dar priklauso ir nuo iškočiotos tešlos storio. Kuo ploniau iškočiosite, tuo trumpiau reikės kepti ir tuo traškesni bus sausainiai. Turėkite omenyje, kad jei tešla bus itin plona, gali būti sunku išgauti sudėtingesnes formas (pavyzdžiui briedį, cha!) ir išlaikyti juos nesulūžusius, kai iškepsite. Man atrodo, kad mūsų iškočiota tešla buvo apie 3-4 mm storio. Bet čia klaidų nebūna, svarbu pasirinkti tinkamą kepimo laiką ir žinoti ko tikėtis.

Padarius tešlą svarbu ją palaikyti šaldytuve bent valandėlę. Kitaip ji bus per minkšta ir sunkiai seksis kočiojimo ir formavimo procesas. Mes tešlą palaikėm šaldytuve ilgokai – gal tris valandas. Todėl iškart išėmus ji buvo per kieta. Tai ne bėda, nes galima tiesiog palaukti pusvalandį ir jus bus šiek tiek suminkštėjusi. Arba, kaip darėme mes, imti po gabalėlį tešlos ir rankomis minkant ir šildant delnais ją suminkštinti iki tinkamo kietumo. Beje, ją galite laikyti šaldytuve ir visą savaitę ar net užšaldyti ir turėti pasiruošus iš anksto tokią sausainių kepimo šventinę pramogą sau ir vaikams.

Kočiojimui naudojom miltų gan gausiai, kad tešla neliptų prie stalo ir prie kočėlo. Kepti vienoje skardoje geriausia panašaus dydžio sausainius, kad visi iškeptų vienodai. Jei kepsite didelį briedį ir mažą žvaigždelę kartu, greičiausiai žvaigždelė perkeps, kol briedis bus kaip tik iškepęs.

Mūsų tešlos porcija buvo gan didelė. Iškepėm daugiau nei kilogramą sausainių! Jei norite kepti mažiau, tiesiog dalinkite visu produktų kiekį perpus.

Spausdinti receptą
5 from 3 votes

TRAŠKŪS IMBIERINIAI SAUSAINIAI

Kvapnūs Kalėdiniai sausainiai, kuriais galima papuošti eglutę, skanauti su arbata ar kava, o gal padovanoti artimiesiems švenčių proga. Jie ilgai nesuges, tad galite kepti jau dabar ir sandariai uždarę stiklainyje laikyti iki Kalėdų. Iš šio kiekio iškepsite daugiau nei kilogramą sausainių, todėl, jei norite mažiau, dalinkite visų produktų kiekius perpus.

Ingredientai

  • 200 g sviesto
  • 200 g medaus
  • 200 g balto cukraus
  • 500 g kvietinių miltų
  • 250 g viso grūdo kvietinių miltų (galima keisti baltais kvietiniais miltais)
  • 1,5 šaukštelio* sodos
  • 1 šaukštelis* druskos
  • 1 šaukštas* cinamono
  • 2 šaukšteliai* maltų imbierų miltelių
  • Po žiupsnį muskatų, gvazdikėlių, kardamonų miltelių (nebūtina, bet rekomenduoju!)
  • 2 kiaušiniai
  • (*nubrauktas, be kaupo)

Gaminimo eiga

  • Puode ant nedidelės kaitros vis maišant ištirpinu sviestą su cukrumi ir medumi, kol masė būna panaši į tirštą sirupą. Nebūtinai laukti, kol visiškai ištirps cukrus. Atidedu, kad šiek tiek atvėstų.
  • Atskirame dubenėlyje išplaku kiaušinius.
  • Dideliame dubenyje arba pastatomo maišytuvo inde sumaišau miltus, sodą, druską ir prieskonius. Centre padarau duobutę.
  • Į duobutę pilu atvėsintą sirupą ir išplaktus kiaušinius. Tešlą išminkau rankomis arba maišytuvu su tešlos kablio antgaliu kol nelieka sausų miltų ir tešla vientisa.
  • Išminkytą tešlą suvynioju į šankšluostėlį ar kepimo popierių ir palieku šaldytuve bent valandai. Galima laikyti ir savaitę! Taip pat galima užšaldyti.
  • Išimtą iš šaldytuvo tešlą supjaustau maždaug kumščio dydžio gabalais. Jei ji per kieta kočiojimui, palaukiu pusvalandį arba pašildau delnuose.
  • Kočioju ant miltais pabarstyto stalo iki maždaug 3-4 mm storio. Miltų naudoju tiek, kad tešla neliptų prie stalo ir kočėlo. Darau norimas sausainių formas formelėmis arba peiliu.
  • Sausainius kepu iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaiteje (be vėjelio), skardoje ištiestoje kepimo popieriumi apie 13-17 min. Kepimo ilgis priklauso nuo sausainių storio ir norimo traškumo lygio.

Atsakymų į “TRAŠKŪS IMBIERINIAI SAUSAINIAI”: 18

  1. Ieva parašė:

    5 stars
    Mums pagal šį receptą pavyko puikiai! Labai skanūs sausainai! ačiū už dovanotą receptą ir Kalėdų džiaugsmą šeimai 🙂

  2. Gerda parašė:

    Noriu šių sausainių čia ir dabar, bet šaldytuve nėra pakankamai sviesto, ar galiu vietoje sviesto naudoti margariną kepiniams?

  3. Viktorija parašė:

    Nesu kepusi imbierinių sausainių. Niekada. Bet buvau tikra, kad pirmam kartui pasirinkus Jūsų receptą viskas pavyks ir nenusivilsiu. Sausainiai PUIKŪS! 🤤Tas traškumas! Traškinam vis apsisukdami abudu su vyru, o kaip ir turėjo dovanoms būti… 🙈
    Ačiū Jums, Amelija, kad kuriate ir dovanojate. Kad esate♥️

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      O, kaip man smagu, kad pasirinkote mano receptą. Ir jau skaitydama pirmus sakinius galvojau: negi nepavyko? :)) Labai džiaugiuosi, kad pavyko ir ačiū Jums už tokius gražius žodžius ir palaikymą!

  4. Justina parašė:

    Labai skanus sausainiai! O kaip smagu ir lengva dirbti su tesla, dukra tokia laiminga buvo procese. Butinai kartosim.

  5. Egle parašė:

    Nemanote, kad recepte klaida ir viso turėjo būti bendroj sumoj 500 g miltų?Nes man visko teko dadėti, nes nesiminkė ir krito į trupinius.

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Hm… Iš kitų atsiliepimų kolkas tokios minties apie klaidą neturėjau. Gavau nemažai žinučų ir komentarų, kad žmonėms patiko ir viskas puikiai pavyko. Jei kažko pridėjote savo nuožiūra, tai jau negaliu pakomentuoti, kas ne taip. Tešla pagal šį receptą turėjo minkytis labai lengvai. Galbūt praleidote kažkurį žingsnį? Pavyzdžiui palaikymą šaldytuve? O gal ilgai šaldėte ir poto neluktelėjote, kol tešla šiek tiek suminkštės kambario temperatūroje? 🙂

  6. Greta parašė:

    5 stars
    Labai skanūs sausainiai! Antrą kartą jau kepsime. 🙂 Ačiū, kad dalinatės 😉

  7. Justina parašė:

    Labai norejau padekoti uz recepta! Kepam jau ne pirmus metus imbierinius sausainius, bet siais metais pagal jusu recepta gavosi skaniausi!! Aciu! 🙂

  8. Karolina parašė:

    Sveiki, ar tiktų vietoj medaus padidinti cukraus dalį, ar tokiu atveju sausainiai nesigautų? 🙂

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Sveiki, jei nenorite naudoti medaus, būtų gerai jį keisti kitu skystu saldikliu, pavyzdžiui auksiniu cukraus sirupu (būna didesnėse parduotuvėse), klevų arba agavų sirupu.

  9. Lina parašė:

    5 stars
    Pas mus Kalėdos šiemet ištiko Spalį, bet ko nepadarysi dėl vaiko, kai norisi sergančio nuotaiką praskaidrint 😄 receptas lengvas, puikiai pavyko gaminti kartu su trimete. Pusė nurodyto kiekio mums buvo pats tas 🙂 aš tik medaus dėjau mažiau, nes pasirodė, kad bus per saldu ir išties man saldumo užteko pakankamai 🙂 tik spėju dėl to (dėl mažesnio medaus kiekio) tešla buvo gan trapi, vaikui sunkiau šiek tiek košioti, bet visumoj skonis viską atpirko 🙂 liux, ačiū jums už receptą 🙂

Komentuoti: Karolina Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos