TRAŠKŪS RIEŠUTŲ BATONĖLIAI

2024-07-25

Šiuose batonėliuose tik riešutai su šiek tiek kukurūzų dribsnių (prideda extra traškumo) ir klevų sirupu. Nebūtina, bet nuostabiai tinka pridėti šokoladinį glajų iš savo mėgstamo šokolado. Toks skanėstas prie kavos ar matchos puodelio mane džiugina savo traškumu, gardumu ir net sotumu. Kai norisi greito skanumyno užkandžiui – riešutų batonėliai, laukiantys šaldiklyje, yra išsigelbėjimas nuo suirzimo, kai nieko skanaus nerandu lentynose ir galiausiai suvalgau kokią nesąmonę :)).

Kaip ir sakiau, čia beveik vien riešutai, o juos perku LIDL. Alesto anakardžiai, migdolai ir sūdytos pistcijos ne vieninteliai variantai mano riešutų batonėliams. Renkuosi tuos, kurių labiausiai norisi arba kurių randu savo spintelėse, taigi tiks ir graikiški, karijų, braziliški, žemės ar kiti mėgstami riešutai ar sėklos. Iš sėklų labiausiai tiktų stambesnės, t.y. saulėgrąžos ar moliūgų sėklos. Dar prireiks klevų sirupo, šiek tiek druskos ir kukurūzų dribsnių. O jei visiskai pakelti batonėlius iki aukščiausio lygio – prigreibkit ir mėgstamo šokolado glajui.

Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 160 laipsnių be vėjelio, kaitinimas iš viršaus ir apačios. Groteles įstatau vienu lygmeniu žemiau, nei centras.
Pasiruošiu kepimo formą – naudoju 22 x 14 cm dydžio keraminį orkaitės indą. Tiks bet kokia panašaus dydžio apvali ar kvadratinė kepimo forma iš stiklo, metalo ar keramikos. Į formą įtiesiu kepimo popierių, kuris uždengia tiek dugną, tiek formos kraštus.

Sutraiškau sausus pusryčius: tai padarau prieskonių grūstuvėje arba dribsnius supylusi į maišelį ir pakočiojusi kočėlu. Sutrinu iki žvyro konsistencijos, bet ne smėlio. Palieku dribsnius trupiniais, nes tai suteiks traškumo batonėliams. Jei dribsniai sutrinami itin smulkiai, traškumo galutiniame rezultate būna mažiau.

Dubenyje gerai sumaišau visus ingredientus (išskyrus glaisto šokoladą ir aliejų).

Išmaišytą riešutų masę supilu į paruoštą kepimo formą ir naudodama šaukštą ar mentelę gerai supresuoju, suspaudžiu, stengdamasi masę paskirstyti vienodai ir išlaikyti lygų paviršių.

Formą dedu į jau įkaitusią orkaitę ir kepu apie 40-50 min., kol riešutai rusvai apskrunda. Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės.

Po kepimo formą ištraukiu ir leidžiu truputį atvėsti apie 5-10 min. Jei aušinu ilgiau, kepinys sustandėja ir jį supjaustyti tampa sunku, nes sutrupa gabaliukais.

Šiek tiek ataušusius riešutus ištraukiu iš formos laikydama už kepimo popieriaus kraštelių. Jeigu kepinys jau šiek tiek sustandėjęs ir per stipriai “nesilanksto”, jį dedu ant pjaustymo lentos kepimo popieriumi į viršų. Atsargiai nulupu popierių ir dideliu peiliu supjautau norimo dydžio batonėliais ar kvadratėliais.

Dabar batonėlius palieku visiškai ataušti prieš mirkydama į glajų.

Glajui mažame puode ant labai nedidelės kaitros vis maišydama ištirpinu pasirinktą šokoladą ir kokosų aliejų. Išmaišau iki vientisos masės.

AtaušIintus batonėlius imu po vieną ir merkiu jų dugną į glajų. Tuomet dedu šokoladine puse žemyn ant kepimo popieriaus. Kai visus batonėlius pamirkau, likusį šokoladą apšlakstau ant batonėlių viršaus.

Kad glajus sustingtų, batonėlius dedu į šaldytuvą ar šaldiklį, o sustingus – ragauju.

Rekomenduoju batonėlius ir laikyti šaldytuve arba šaldiklyje sandariame maišelyje arba dėžutėje. Taip šokoladas neaptirps ir batonėliai išliks traškūs labai ilgai.

Įrašas sukurtas bendradarbiaujnt su LIDL, reklama

Spausdinti receptą
5 from 1 vote

TRAŠKŪS RIEŠUTŲ BATONĖLIAI

Šiuose batonėliuose tik riešutai su šiek tiek kukurūzų dribsnių (prideda extra traškumo) ir klevų sirupu. Nebūtina, bet nuostabiai tinka pridėti šokoladinį glajų iš savo mėgstamo šokolado. Toks skanėstas prie kavos ar matchos puodelio mane džiugina savo traškumu, gardumu ir net sotumu.

Ingredientai

  • 100 g migdolų
  • 100 g anakardžių
  • 50 g lukštentų pistacijų (tinka tiek sūdytos, tiek nesūdytos)
  • 30 g kukurūzų dribsnių (t.y. paprastų sausų pusryčių)
  • 0,5 šaukštelio druskos (be kaupo)
  • 70 g klevų sirupo

šokolado glaistas (nebūtinas):

  • 70 g mėgstamo šokolado
  • 1 šaukštelis kokosų aliejaus

Gaminimo eiga

  • Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 160 laipsnių be vėjelio, kaitinimas iš viršaus ir apačios. Groteles įstatau vienu lygmeniu žemiau, nei centras.
    Pasiruošiu kepimo formą – naudoju 22 x 14 cm dydžio keraminį orkaitės indą. Tiks bet kokia panašaus dydžio apvali ar kvadratinė kepimo forma iš stiklo, metalo ar keramikos. Į formą įtiesiu kepimo popierių, kuris uždengia tiek dugną, tiek formos kraštus.
  • Sutraiškau sausus pusryčius: tai padarau prieskonių grūstuvėje arba dribsnius supylusi į maišelį ir pakočiojusi kočėlu. Sutrinu iki žvyro konsistencijos, bet ne smėlio. Palieku dribsnius trupiniais, nes tai suteiks traškumo batonėliams. Jei dribsniai sutrinami itin smulkiai, traškumo galutiniame rezultate būna mažiau.
  • Dubenyje gerai sumaišau visus ingredientus (išskyrus glaisto šokoladą ir aliejų).
  • Išmaišytą riešutų masę supilu į paruoštą kepimo formą ir naudodama šaukštą ar mentelę gerai supresuoju, suspaudžiu, stengdamasi masę paskirstyti vienodai ir išlaikyti lygų paviršių.
  • Formą dedu į jau įkaitusią orkaitę ir kepu apie 40-50 min., kol riešutai rusvai apskrunda. Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės.
  • Po kepimo formą ištraukiu ir leidžiu truputį atvėsti apie 5-10 min. Jei aušinu ilgiau, kepinys sustandėja ir jį supjaustyti tampa sunku, nes sutrupa gabaliukais.
  • Vos ataušusius (tik 5-10 min.) riešutus ištraukiu iš formos laikydama už kepimo popieriaus kraštelių. Jeigu kepinys jau šiek tiek sustandėjęs ir per stipriai "nesilanksto", jį dedu ant pjaustymo lentos kepimo popieriumi į viršų. Atsargiai nulupu popierių ir dideliu peiliu supjautau norimo dydžio batonėliais ar kvadratėliais.
  • Dabar batonėlius palieku visiškai ataušti prieš mirkydama į glajų.
  • Glajui mažame puode ant labai nedidelės kaitros vis maišydama ištirpinu pasirinktą šokoladą ir kokosų aliejų. Išmaišau iki vientisos masės.
  • AtaušIintus batonėlius imu po vieną ir merkiu jų dugną į glajų. Tuomet dedu šokoladine puse žemyn ant kepimo popieriaus. Kai visus batonėlius pamirkau, likusį šokoladą apšlakstau ant batonėlių viršaus.
  • Kad glajus sustingtų, batonėlius dedu į šaldytuvą ar šaldiklį, o sustingus – ragauju.
  • Rekomenduoju batonėlius ir laikyti šaldytuve arba šaldiklyje sandariame maišelyje arba dėžutėje. Taip šokoladas neaptirps ir batonėliai išliks traškūs labai ilgai.

Atsakymai į “TRAŠKŪS RIEŠUTŲ BATONĖLIAI”: 9

  1. Rasa parašė:

    5 stars
    Man viskas subyrėjo, nesustingo tarpusavy. Ar gali buti del to, kad naudojau ne klevu sirupa, o agavu sirupa? Nors pagal mane neturetu tai daryti itakos, bet gal as klystu. Arba gali buti del to, kad per mazai to sirupo idejau? Arba del to, kad mano forma didesne(platesne)buvo, bet as ir dariau didesni kieki visko. 😅 aisku skonis nerealus, bet forma nesiilaike 🥲

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Na taip, jei naudojote agavų sirupą, gal sutrupėjo dėl to (nesu bandžiusi su juo, negaliu garantuoti dėl to). Jei sirupo naudojote mažiau, nei nurodyta recepte, tikrai sutrupėjo dėl to :). Ir nereikėtų leisti ataušti per daug prieš pjaustant. Tik vos atvėsinti, nes kitaip sukietėja 🙂

  2. Renata parašė:

    Labai skanu. Bet déjà man viskas sutrumpėjo pjaustant. Skonio nepagadino, bet formos nelaikė 😭 nors viska dariau pagal receptą.
    Ir berašant tik dabar perskaičiau mažai aušinti reikėjo. Kitaip trupa. Kitą kart mėginsime vėl!
    Bet skonis tikrai skanus.
    Ačiū 🥰

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Sveiki 🙂 tikrai taip, jei ataušinami per daug, batonėliai sutrupa, nes sukietėja. Tai pjaustykite dar karštus, vos pravėsintus, tuomet nesutrupės.

  3. Agnė parašė:

    Nesigavo ir man,tik išėmus iš skardo jau sutrupėjo 🙁

  4. Aušra parašė:

    Man taip pat subyrėjo :(( kėpiau 40min. Bet skonis tikrai tobulas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos