Esu ilgametė visokiausių užkandžių, keptų aliejuje, mėgėja. Paserviruotų man keptos duonos, varškės spurgyčių ar sūrio pirštelių ir tikrai apsidžiaugčiau. Sūrio piršteliai su traškia plutele ir šiltu tįstančiu sūriu viduje yra pavyzdys, dėl ko man varvėtų seilės :). Iškepusi juos patiekiu dar karštus su mėgstamu padažu ir, bent jau mano namuose, prieš juos neatsilaiko nei vienas šeimos narys (tik renkasi skirtingus padažus). Pastebėjau, kad tokių užkandžių išsikepusi pati namuose, naudodama kokybiškus produktus, dažniausiai jaučiuosi geriau ir nesiskundžiu apsunkimu (kas pasitaiko po kai kurių ragavimų restoranuose).
Traškūs sūrio piršteliai turi ir vienareikšmišką privalumą prieš kai kuriuos kitus panašius užkandžius – baltymų kiekį. Naudodama lietuviškas 100% tikro sūrio lazdeles “MIAU”, kurios dar ir ekologiškos, užsitikrinu, kad mano sūrio pirštelių viduje bus aukščiausios kokybės sūris. Šios sūrio lazdelės stebėtinai puikiai išsilydo, tačiau išsilydžiusios netampa per skystos ir dėl to puikai tįsta kandant. O tai vienas didžiausių šio užkandžio malonumų.
Negiliame dubenyje sumaišau mieles, cukrų ir labai šiltą vandenį. Išmaišau ir palieku 10 minučių arba tol, kol aktyvuojasi, t.y. suputoja. Jeigu mielės nesuputoja – yra neveiksnios ir tešla nepakils. Į suaktyvintas mieles supilu miltus ir druską bei išmaišau šaukštu, kol nebelieka miltų. Gaunu lipnią ir drėgną tešlą, kurią palieku šiltoje pakilti maždaug dvigubai. Kildinimo laikas priklauso nuo sąlygų: gali prireikti nuo pusvalandžio iki 2 valandų, tačiau dažniausiai pakanka iki 1 valandos.
Sūrio lazdeles perpjaunu perpus ir į kiekvieną išilgai iki pusės įsmeigiu po dantų krapštuką.
Paėmusi už dantų krapštuko, sūrio lazdelę sukamaisiais judesiais, kurie primena cukraus vatos sukimą, išvolioju tešloje. Tešla yra lipni ir tąsi. Tikslas: apvolioti sūrio lazdelę iš visų pusių tolygiai, nes palikus tarpelių sūris išbėga kepimo metu.
Iškart po apvoliojimo tešloje, pirštelį apvolioju džiuvėsėliuose iš visų pusių. Atidedu ant kepimo popieriumi ištiesto paviršiaus, kol taip suriuošiu visas sūrio lazdeles.
Į keptuvę pilu aliejaus maždaug per piršto storumą ir gerai jį įkaitinu. Pirštelius dedu į karštą aliejų būtinai tarp jų palikdama tarpelius. Kepu po maždaug 1 minutę iš abiejų pusių.
Jeigu kepant pirštelių tešla stipriai pučiasi ir dėl to plyšta, dažniau juos vartau, kad abi pusės keptų tolygiau
Jeigu sūris išteka, nors apvoliojant nepalikau tarpelių, tai gali būti ženklas, kad reikia padidinti aliejaus temperatūrą.
Jeigu sūris išteka ir iš atidžiai apvoliotų, dažniau vartomų pirštelių kepamų tinkamoje temperatūroje, išimu juos kiek anksčiau iš aliejaus, nes tai gali būti ženklas, kad kepu per ilgai.
Iškeptus pirštelius trumpam dedu ant grotelių, kad nuvarvėtų aliejus ir patiekiu iškart, dar karštus su mėgstamu padažiuku. Čia tinka įvairiausi padažai: saldus čili, barbekiu, jogurtinis žolelių ar česnakų, tahini ir pan.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su MIAU sūrio lazdelėmis – reklama.
Sūrio piršteliai su traškia plutele ir šiltu tįstančiu sūriu viduje yra pavyzdys, dėl ko man varvėtų seilės. Iškepusi juos patiekiu dar karštus su mėgstamu padažu ir, bent jau mano namuose, prieš juos neatsilaiko nei vienas šeimos narys (tik renkasi skirtingus padažus).
Ingredientai
tešlai:
1šaukštelissausų mielių
1šaukšteliscukraus
130mllabai šilto vandens (bet ne karšto)
1/2šaukšteliodruskos
110gkvietinių miltų
kepimui:
180gsūrio lazdelių(rinkausi MIAU)
1stiklinėdžiuvėsėlių
mėgstamo aliejaus kepimui
dantų krapštukų kepimui
Gaminimo eiga
tešla:
Negiliame dubenyje sumaišau mieles, cukrų ir labai šiltą vandenį. Išmaišau ir palieku 10 minučių arba tol, kol aktyvuojasi, t.y. suputoja. Jeigu mielės nesuputoja – yra neveiksnios ir tešla nepakils.
Į suaktyvintas mieles supilu miltus ir druską bei išmaišau šaukštu, kol nebelieka miltų. Gaunu lipnią ir drėgną tešlą, kurią palieku šiltoje pakilti maždaug dvigubai. Kildinimo laikas priklauso nuo sąlygų: gali prireikti nuo pusvalandžio iki 2 valandų, tačiau dažniausiai pakanka iki 1 valandos.
kepimas:
Sūrio lazdeles perpjaunu perpus ir į kiekvieną išilgai iki pusės įsmeigiu po dantų krapštuką.
Paėmusi už dantų krapštuko, sūrio lazdelę sukamaisiais judesiais, kurie primena cukraus vatos sukimą, išvolioju tešloje. Tešla yra lipni ir tąsi. Tikslas: apvolioti sūrio lazdelę iš visų pusių tolygiai, nes palikus tarpelių sūris išbėga kepimo metu.
Iškart po apvoliojimo tešloje, pirštelį apvolioju džiuvėsėliuose iš visų pusių. Atidedu ant kepimo popieriumi ištiesto paviršiaus, kol taip suriuošiu visas sūrio lazdeles.
Į keptuvę pilu aliejaus maždaug per piršto storumą ir gerai jį įkaitinu. Pirštelius dedu į karštą aliejų būtinai tarp jų palikdama tarpelius. Kepu po maždaug 1 minutę iš abiejų pusių*. *jeigu kepant pirštelių tešla stipriai pučiasi ir dėl to plyšta, dažniau juos vartau, kad abi pusės keptų tolygiau. *jeigu sūris išteka, nors apvoliojant nepalikau tarpelių, tai gali būti ženklas, kad reikia padidinti aliejaus temperatūrą. *jeigu sūris išteka ir iš atidžiai apvoliotų, dažniau vartomų pirštelių kepamų tinkamoje temperatūroje, išimu juos kiek anksčiau iš aliejaus, nes tai gali būti ženklas, kad kepu per ilgai.
Iškeptus pirštelius trumpam dedu ant grotelių, kad nuvarvėtų aliejus ir patiekiu iškart, dar karštus su mėgstamu padažiuku. Čia tinka įvairiausi padažai: saldus čili, barbekiu, jogurtinis žolelių ar česnakų, tahini ir pan.
Puikiai gavosi! Tesla nelabai norejo prilipti prie surio, bet pirstais uztaisydavau skyles ir niekas neisbego. Kepem su panko dziuvesiais, tai buvo itin traskus!
Kaip smagu, kad pavyko! Džiaugiuosi. Beje, pastebėjau, kad tešla geriau limpa prie itin sausų sūrio lazdelių, o jos šiek tiek aprasoja išimtos iš šaldytuvo ir šildamos kambario temperatūroje. Tai aš naudojau itin šaltas. Dar galima šiek tiek palaikyti jas šaldiklyje arba prieš dedant į tešlą nusausinti popieriniu rankšluosčiu ar servetėle. Gal pravers ! 🙂
Puikiai gavosi! Tesla nelabai norejo prilipti prie surio, bet pirstais uztaisydavau skyles ir niekas neisbego. Kepem su panko dziuvesiais, tai buvo itin traskus!
Kaip smagu, kad pavyko! Džiaugiuosi. Beje, pastebėjau, kad tešla geriau limpa prie itin sausų sūrio lazdelių, o jos šiek tiek aprasoja išimtos iš šaldytuvo ir šildamos kambario temperatūroje. Tai aš naudojau itin šaltas. Dar galima šiek tiek palaikyti jas šaldiklyje arba prieš dedant į tešlą nusausinti popieriniu rankšluosčiu ar servetėle. Gal pravers ! 🙂
Ačiū už receptą, gavosi tobulos. 😍
Nuostabu, dėkoju už atsiliepimą 🙂