VARŠKĖS SPURGOS

2020-11-25

Jau porą metų mūsų šeima turi tradiciją, kurią vadiname SPURGADIENIU. Kas antrą penktadienį grįžę iš darželio ir baigę dienos darbus, mes kepame varškės spurgas! Vaikai šio vakaro labai laukia ir dažnai penktadienį vadina tiesiog spurgadieniu. Nepamenu, kaip tokia tradicija pas mus įsigyvavo, bet tikrai žinau, kad spurgas aš labai mėgstu ir pati spurgadienio laukiu ne ką mažiau, nei mano mažieji. Ne visi bandymai kepti spurgas man puikiai pavyko. Per tuos kelis metus bandžiau daug recepto variacijų, keičiau produktų santykius ir pačius produktus. Dabartinis mano receptas jau nusistovėjęs po daug eksperimentų ir galiu sakyti, kad keisti nieko jau nenoriu.

Man labai patinka ši tešla, nes spurgas formuoju nesitepdama rankų, tai yra ne delnais, o dviem šaukštais. Kai reikia gaminti karštame aliejuje, o aplink visa mano linksmoji kompanija, toks formavimo būdas man priimtinesnis, dėl mažesnės netvarkos ir daugiau kontrolės karštam aliejui, su kuriuo, kaip žinia, reikia elgtis labai atsargiai ir saugiai.

Receptą esu išbandžiusi daugybę kartų. Svarbiausias tešlos elementas čia varškė. Spurgoms renkuosi DVARO 9% riebumo varškę. Ji čia tinka tobulai, nes yra riebi, biri ir ne per daug drėgna. Dėl jos birumo tešlą užmaišyti labai lengva, nes nebus didelių grumstelių, kurie trukdytų spurgoms tinkamai iškepti. Dėl nedidelės varškės drėgmės spurgos pavyksta traškia plutele, drėgnu vidumi ir karštame aliejuje verda ramiai, be smarkaus spraigymosi. [reklama]

Spurgas mes valgome dar karštas, kai jų plutėlė super traški ir nespėjusi nei kiek suminkštėti. Žinoma, jos puikiai išsilaiko ir sekančiai dienai, jei netyčia lieka viena ar kita. Nors tai visai nedažnas atvejis :).

Spurgų tešlai reikia paprastų produktų: varškės, kiaušinių, kvietinių miltų, cukraus, druskos, kepimo miltelių ir vanilės (galima rinktis tiek vanilinį cukrų, tiek vanilės esenciją. Abiem atvejais stengiuosi rinktis natūralią vanilę).

Į dubenį mušu kiaušinius, dedu cukrų ir vanililinį cukrų arba vanilės esenciją. Išplaku šluotele iki lengvo suputojimo. Esu bandžiusi spurgas daryti su elektrinu plaktuvu, bet nerekomenduoju to daryti, nes spurgos pavyksta ne tokios, kaip tikiuosi.

Dabar į plakinį beriu varškę ir gerai išmaišau, pasmulkindama stambesnius gumulėlius, kad masė būtų tolygi. Nesmulkinu varškės iki kremo, nes man patinka, kai lieka smulkūs gumulėliai.

Paskutiniai – sausieji ingredientai. Beriu miltus, kepimo miltelius ir druską. Tešlą išmaišau šaukštu, kol viskas susijungia ir masėje nebelieka sausų miltų.

Spurgoms formuoti naudoju du šaukštus. Tešla yra pakankamai lipni, todėl toks formavimo metodas nesusitepant rankų man labai patinka. Beje, taip spurgos paviršius nėra labai išlyginamas ir jos būna dar traškesnės, nei formuojant rankomis. Dar vienas privalumas!

Vienu šaukštu pakabinu maždaug norimo dydžio tešlos porciją ir gumulėlį skobdama perkeliu iš vieno šaukšto į kitą kelis kartus, kol jis tampa apytiksliai taisyklingos formos rutuliukas. Nebūtinai pasiekti tobulą formą, nes kepant spurgos pūsis ir forma pasitaisys.

Suformuotą rutuliuką atsargiai įleidžiu tiesiai į karštą aliejų. Spurgoms virti renkuosi ekologišką rafinuotą rapsų aliejų. Jis pakelia karštą temperatūrą ir yra tinkamas virimui. Spurgas vartau šakutės pagalba, kad iš visų pusių keptų tolygiai. Virimas aliejuje yra procesas reikalaujantis atidumo ir atsargumo dėl galimo nusideginimo! Svarbu turėti tai omenyje.

Kai spurgos iš visų pusių tampa viliojančiai auksinės, žnyplėmis arba kiaurasamčiu perkeliu jas ant grotelių (groteles padedu virš lėkštės), kad nuvarvėtų riebalų perteklius. Rekomenduoju tokį būdą, nes jis ne tik sutaupo popierinių rankšluosčių ir yra draugiškesnis gamtai, bet ir spurgų plutelė išlieka labiau traški.

Spurgas ragaujam vos atvėsusias, dar karštas. Tokios mums pačios skaniausios. Beje, dažniausiai cukraus pudros nebarstau, nes saldumo mums pakanka :).

Spausdinti receptą
5 from 8 votes

VARŠKĖS SPURGOS

Tai mūsų šeimos tradicinių varškės spurgų receptas, ištobulintas per kelis metus. Labiausiai mėgstame valgyti jas dar karštas. Spurgų plutelė traški, o vidus drėgnas ir minkštas. Jas formuoju ne delnais, o dviem šaukštais, taip nesusitepdama rankų ir sau palengvindama virimo karštame aliejuje procesą. Beje, toks formavimo būdas sukuria dar traškesnę plutelę!

Ingredientai

  • 4 dideli kiaušiniai
  • 2-4 šaukštai* cukraus (*nubraukti)
  • Šaukštelis vanilinio cukraus arba vanilės esencijos
  • 500 g riebios varškės (renkuosi DVARO, 9% rieb.)
  • 180 g kvietinių miltų
  • 0,5 šaukštelio* druskos (*nubraukto)
  • 1,5 šaukštelio* kepimo miltelių (*nubraukto)
  • 1 litro aliejaus (renkuosi rafinuotą rapsų aliejų)

Gaminimo eiga

  • Dubenyje iki suputojimo išplaku kiaušinius, cukrų ir vanilę.
  • Beriu varškę ir gerai išmaišau, susmulkindama didesnius varškės gumuliukus.
  • Beriu miltus, druską ir kepimo miltelius. Išmaišau šaukštu iki vientisos masės.
  • Nedideliame puode įkaitinu aliejų.
  • Spurgas formuoju dviem šaukštais: vis perimdama tešlos gumuliuką iš vieno šaukšto į kitą, kol susidaro maždaug apvalus kamuoliukas. Jį atsargiai įleidžiu tiesiai į aliejų. Rutuliukas neturi būti tobulai apvalus, nes kepdamos spurgos pūsis ir jo forma pasitaisys. Į puodą nedėkite per daug spurgų, nes joms išssipūtus gali pritrūkti vietos.
  • Spurgas verdu pavartydama šakute, kol iš visų pusių tampa tolygiai auksinės. Tada jas kiaurasamčiu arba žnyplėmis perkeliu ant grotelių, kad nuvarvėtų riebalų perteklius ir plutelė nesuminkštėtų. Skanaujam po poros minučių, kai jos vos atvėsta.

Atsakymai į “VARŠKĖS SPURGOS”: 26

  1. Rimantė parašė:

    Pas šiandien irgi penktadienis – spurgadienis! Spurgos labai skanios, purios, traškios!!

  2. Dange parašė:

    5 stars
    Tobulybe!! Jau tiek kartu bandziau ir vis nesigaudavo. Sis receptas puikus ir spurgos nuostabios 🙂

  3. Greta parašė:

    5 stars
    Amelija, jos nerealios.! Skanesnių spurgų nesu kepusi.. 🙈

  4. Eglė parašė:

    Amelija,
    ačiū už puikų receptą! Gal žinote, kelias dienas virtas spurgas galima išlaikyti, kad nesugestų? Planuoju kepti dovanoms 🙂

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Labai prašau :).
      Mums spurgos skaniausios dar karštos arba tą pačią dieną. Jei kartais lieka, suvalgome antrą dieną, bet šiaip ta nėra tas kapinys, kurį rekomenduočiau laikyti kelias dienas. Nesuges, bet nebus tokios skanios :).

  5. Roneta parašė:

    5 stars
    Puikus užkandis, labai patiko! :)❤️

  6. Sandra parašė:

    5 stars
    Šiandien penktadienis! Ir aš iškepiau šeimynai spurgų! Labai nerealiai skanios gavosi ! Ačiū ❤️

  7. Margarita parašė:

    O ar tinka saulegrazu aliejus virimui?

  8. Agnė parašė:

    5 stars
    Sveiki, ačiū už greitą receptą. Spurgos gavosi labai skanios purios ir minkštos 😍. Bet kažkodėl visai nebuvo traškios, nesvarbu ar ilgiau ar trumpiau kepiau, vis tiek buvo vienodos. Kaip manote, kas padarė įtaką ir ką bandyti daryti kitaip kitą kartą. Ačiū🙏🏻

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Sveiki. Smagu, kad skonis buvo geras :). Labai įdomu dėl traškumo! Kiek kepu, būna traškios. Žinoma, kitą dieną traškumo nelieka, bet ypač kol dar vos šiltos, būna traški plutelė. Pastebėjau, kad naudojant kitokią varškę, gali skirtis rezultatas. Reikėtų sausos birios varškės. Galbūt naudojote šlapesnę, labiau kreminę varškę? Dar traškumui turi įtakos ir tešlos konsistensija. Stengiuosi jos nepermaišyti, kad liktų varškės gumuliukų. Tada spurgos paviršius būna grublėtas ir tie apskrudę nelygumai priduoda papildomo traškumo.

  9. Ilona parašė:

    5 stars
    To-bu-la!
    Nesitikėjau, kad bus taip paprasta ir greita. Jei kažkas skaitote ir tingite, tai žinokit viens du ir jau burnoje tirpsta!

  10. Daiva parašė:

    Užgavėnių proga išsikepėm spurgų pagal Jūsų receptą. TOBULOS 🤤 Kol šiltos, tai tiesiog tirpsta burnoje. Labai greitas ir paprastas receptas, o rezultatas visiškas skanumėlis👏 ačiū, kad dalinatės 😊

  11. Marija parašė:

    5 stars
    Tobulos! Kepiau pirmą kartą gyvenime ir gavosi traškios, vidus minkštutis. Receptas tikrai labai paprastas . Tiesiog lydžiausi kaip skanu! ❤️

  12. Kamile parašė:

    Lana diena, susigundžiau ir as iškepti šeimynai spurgas, kol virė aliejuje, viskas gerai, tik išėmus laukan jos su bliūkšta, kodėl taip galėjo nutikti, gal kiaušinį per daug išplaukiau?? 🙈

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Sveiki :). Tikrai gali būti, kad dėl per stipriai išplakto kiaušinio, jei plakėt iki šviesių putų. Jei dar mėginsite, pamėginkite išplakti kiaušinius iki tol, kol jie tiesiog bus vientisi ir tikiuosi, kad viskas pavyks puikiai!

  13. Viktorija parašė:

    5 stars
    Aciū už skanias spurgytes!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos