TUNO IR PUPELIŲ SALOTOS SU KEPTA DUONA

2023-01-17

Sviestinės pupelės ir konservuotas tunas yra pora kaip tvora. Ir taip jau nutikę, kad abu šiuos produktus aš labai mėgstu. Šitai porelei dėl smagumo trūksta tik šiek tiek džiazo:
– kažko traškaus. Galvokit apie keptos duonos gabaliukus ir salierus.
– kažko pikantiško. Čia išmetu džiovintų pomidorų ir raudonojo svogūno kortas.
– ir dar puikaus viską jungiančio citrininio garstyčių padažo.
Tuomet gausime nerealias salotas: ypač sočias, maistingas ir baltymingas. Man atrodo, kad joms nieko netrūksta: nei tekstūrų ar skonių, nei spalvų ar maistingųjų medžiagų. Tai prašom prisijunkit ir pasigaminkit kartu.

Pradedu nuo duonos skrebučių gaminimo. Renkuosi mėgstamą duoną – kartais tai būna visai tamsi ruginė duona, kartais plikyta šviesesnė duona (kaip nuotraukoje). Visai balta duona ar batonas čia irgi tiktų, bet man asmeniškai šiam atvejui labiau dera tamsesni duonų variantai. Duoną supjaustau kąsnio dydžio kubeliais ir beriu į skardą, kurioje ištiesiau kepimo popierių. Gabaliukus apšlakstau aliejumi ir išmaišau. Skardą šaunu į 160 laipsnių orkaitę su vėjeliu ir kepu skrebučius iki norimo traškumo lygio apie 15-25 min. Kepimo trukmė priklauso ir nuo pasirinktos duonos. Beje, kepimo metu vieną ar dukart duonos gabaliukus pamaišau, kad apskrustų visos pusės. Iškepusią duoną ištraukiu iš orkaitės ir palieku ataušti skardoje.

Antrasis žingsnis – padažas. Jį maišau iškart dideliame salotų dubenyje. Taip išvengiu papildomo dubenėlio padažo maišymui, o man tikrai labai patinka gaminti sukuriant kuo mažesnį tvarkymo procesą po to. Taigi visus padažo ingredientus sudedu į salotų dubenį ir gerai išmaišau plakimo šluotele, kol padažas tampa vientisas.
Beje, jeigu noriu salotas pagaminti iš anksto ir patiekti vėliau, o ne iškart, tuomet padažą maišau atskirai. Jį užpilu ir išmaišau salotas tik prieš pat valgant. Bala nematė to atskiro dubenėlio šiuo atveju, mat pavandenijusios salotos juk niekam nepatinka.

Toliau lieka suruošti visus likusius salotų ingredientus. Susmulkinu žalumynus, itin smulkiai supjaustau raudonąjį svogūną, džiovintų pomidorų puseles supjaustau juostelėmis, o saliero stiebus pjaustau riekelėmis.
Beje, jei nemėgstate saliero, siūlyčiau jį keisti kita mėgstama traškia daržove. Mano antras pasirinkimas būtų pankolis, o dar tiktų ridikėliai, ridikas ar ropinis kopūstas.

Supjaustytas daržoves, ataušusius skrebučius, nusunktas pupeles, tuną dedu į salotų dubenį ant paruošto padažo ir viską išmaišau. Laikas ragauti ir sakyti “tobula”!
Beje, jau minėjau, kad jei salotas ruošiu iš anksto ir noriu valgyti vėliau, tuomet ne tik padažą užmaišau atskirame dubenėlyje, bet ir duonos skrebučius palieku atskirai nuo daržovių iki salotų maišymo. Taip duona liks traški, o ne išmirkusi.

TUNO IR PUPELIŲ SALOTOS SU KEPTA DUONA

Sviestinės pupelės ir konservuotas tunas yra pora kaip tvora. Šitai porelei dėl smagumo trūksta tik trupučio džiazo: kažko traškaus (keptos duonos gabaliukai ir salierai), kažko pikantiško (džiovinti pomidorai ir raudonasis svogūas) ir viską sujungiančio citrininio garstyčių padažo. Tuomet gausime nerealias salotas: ypač sočias, maistingas, baltymingas ir, žinoma, labai SKANIAS.

Ingredientai

padažui:

  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės
  • 1 citrinos sultys
  • 2 šaukšteliai Dižono garstyčių
  • 1-2 šaukteliai skysto medaus
  • 1 sutraiškyta česnako skiltelė
  • 1 šaukštelis druskos (be kaupo)
  • Juodųjų pipirų pagal skonį

visa kita:

  • 200 g mėgstamos duonos (puikiai tiks tamsesnė)
  • 2 šaukštai aliejaus duonos kepimui
  • 2 skardinės sviestinių pupelių
  • 2 salierų stiebai (galima keisti pankoliu, ridikėliais, ridiku, ropiniu kopūstu)
  • 15 saulėje džiovintų pomidorų puselių
  • 1 vidutinis raudonasis svogūnas
  • 3 mažosios skardinės tuno (aliejuje arba savo sultyse) (3 x 80 g)
  • ryšulėlis mėgstamų žalumynų, pvz.: petražolių ar krapų

Gaminimo eiga

  • Duoną supjaustau kąsnio dydžio kubeliais. Juos sudedu į skardą su kepimo popieriumi, apšlakstau aliejumi ir išmaišau. Skardą šaunu į įkaitintą 160 laipsnių orkaitę su vėjeliu. Kepu duoną apie 15-25 min., iki norimo traškumo lygio. Kepimo metu 1-2 kartus duonos gabaliukus pamaišau, kad apskrustų iš visų pusių. Iškepusią duoną ištraukiu iš orkaitės ir palieku ataušti skardoje.
  • Dideliame dubenyje, kuriame maišysiu salotas, pirmiausia užmaišau padažą: sudedu visus padažui skirtus ingredientus ir gerai viską išmaišau naudodama plakimo šluotelę.
  • Dabar ant padažo dedu visus likusius salotų ingredientus: nusunktas sviestines pupeles, supjaustytus salierų stiebus ir džiovintus pomidorus, smulkiai pjaustytą raudonąjį svogūną, nusunktą tuną ir susmulkintus žalumynus. Galiausiai suberiu ir ataušusius skrudintos duonos kubelius.
  • Salotas išmaišau ir iškart patiekiu.
    Jeigu noriu salotas paruošti iš anksto ir patiekti vėliau, padažą maišau atskirame dubenėlyje, o visus kitus salotų ingredientus, išskyrus duonos skrebučius, sudedu į didelį dubenį. Prieš pat patiekiant ant salotų užpilu padažą, suberiu duonos skrebučius ir išmaišau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos