Prisiekiu, tai vienas skaniausių būdų paruošti šviežius agurkus. Šios salotos yra ryškios ne tik spalvomis, bet ir skoniais. Koks man malonumas valgyti tokį traškų ir pikantišką patiekalą, sunku net nupasakoti :)). Tie sultingi agurkai, traškūs riešutėliai ir morkų lazdelės aplieti česnakiniu sezamų ir sojos padažu… Yum! Mano nuomone, reikia nepraleisti agurkų traiškymo ir sūdymo, dėl kurio pavyksta “išgręžti” dalį jų vandens. Tada salotos sumaišytos su padažu nepavandenija. Sakyčiau, būtų idealus patiekalas, jei į mano lėkštę sugultų kvapnūs virti ryžiai, kepta vištiena ir šios salotos. Būtų PERFECT!
Pradedu nuo minėto agurkų traiškymo, sūdymo ir “gręžimo”, kuris leis agurkams į save sugerti gardų padažą ir neišskirti daug papildomo skysčio užmaišytose salotose.
Ilguosius agurkus perpjaunu išilgai, dedu ant pjaustymo lentos pjuviu žemyn ir uždengiu plastikiniu maišeliu. Čia panaudoju perkirptą agurkų pakuotę (jeigu tokia yra) arba švarų jau naudotą plastikinį maišelį. Dar tiktų ir kepimo popierius. Naudodama kočėlą daužau agurkus, kol jie suplokštėja ir susitraiško. Tikėtina, kad jie gali ir sutrūkti, tai ne bėda.
Sutraiškytus agurkus supjaustau vidutinio storumo riekelėmis ir jas sudedu į gilią lėkštę.
Ant agurkų tolygiai užberiu šaukštelį druskos. Druska paskatins skysčio išsiskyrimą. Palieku taip agurkus pastovėti apie 15 min.
Su druska pastovėję agurkai jau būna išskyrę nemažai skysčio, tačiau noriu ženkti dar vieną žingsnelį. Ant tuščio dubens dedu didelį sietelį ir į jį įtiesiu ploną švarų virtuvinį rankšluostėlį. Agurkus supilu į sietelį su ranšluostėliu.
Suimu rankšluostėlio kraštus ir spausdama agurkus gręžiu, kol iš jų išvarva nemaža dalis skysčio. Nebūtina išgręžti ypatingai stipriai, bet ir nereikia labai pasikuklinti :).
Dabar užmaišau padažą: griebiu nedidelį sandariai užsukamą stiklainėlį ir į jį sudedu visus padažui reikalingus ingredientus. Mėgstu česnaką, tad dedu visas tris skilteles, tačiau, jei nesinori, čia laisvai galima elgtis santūriau. Stiklainėlį užsuku ir gerai suplaku, kol padažas tampa vientisas. Beje, lygiai taip pat patogiai padažą galima užmaišyti ir dubenėlyje naudojant šaukštelį.
Į didelę lėkštę, kurioje maišysiu salotas, sudedu traiškytus agurkus, šiaudeliais tarkuotas arba pjaustytas morkas, šiek tiek peiliu pasmulkintus žemės riešutus ir skrudintas sezamų sėklas. Ant šių gėrybių užpilu padažą ir išmaišau. Kas lieka? Mėgautis! 🙂
Tokios paprastas ir tokios nuostabios salotos, neina atsivalgyti, ačiū už receptą!
Labai prašau :). Kaip smagu, kad patiko!
[…] Beje, jei norite būti extra fancy, pridėkit šviežių daržovių salotų (iškart siūlau savo traiškytų agurkų ir morkų salotas) arba marinuotų […]
Nevalgome sojos. Kuo pakeisti jos padažą? Ačiū ❤️
Galite keisti fermentuotu kokosų padažu (labai primena sojos padažą), jis angliškai vadinasi coconut aminos ir jo būna pirkti ekologiško maisto parduotuotuvėse, pavyzdžiui, Assorti arba Livin. Dar galima keisti žuvų padažu, kurį galima rasti didesnių prekybos centrų Azijos maisto skyreliuose arba misogero.lt
Labai patiko! ❤️
ačiū labai už atsiliepimą 🙂
Patiko, nuolat kartoju..
Malonu, kad patiko ir ačiū už įvertinimą 🙂