AZIJIETIŠKOS TRAIŠKYTŲ AGURKŲ IR MORKŲ SALOTOS

2023-01-25

Prisiekiu, tai vienas skaniausių būdų paruošti šviežius agurkus. Šios salotos yra ryškios ne tik spalvomis, bet ir skoniais. Koks man malonumas valgyti tokį traškų ir pikantišką patiekalą, sunku net nupasakoti :)). Tie sultingi agurkai, traškūs riešutėliai ir morkų lazdelės aplieti česnakiniu sezamų ir sojos padažu… Yum! Mano nuomone, reikia nepraleisti agurkų traiškymo ir sūdymo, dėl kurio pavyksta “išgręžti” dalį jų vandens. Tada salotos sumaišytos su padažu nepavandenija. Sakyčiau, būtų idealus patiekalas, jei į mano lėkštę sugultų kvapnūs virti ryžiai, kepta vištiena ir šios salotos. Būtų PERFECT!

Pradedu nuo minėto agurkų traiškymo, sūdymo ir “gręžimo”, kuris leis agurkams į save sugerti gardų padažą ir neišskirti daug papildomo skysčio užmaišytose salotose.

Ilguosius agurkus perpjaunu išilgai, dedu ant pjaustymo lentos pjuviu žemyn ir uždengiu plastikiniu maišeliu. Čia panaudoju perkirptą agurkų pakuotę (jeigu tokia yra) arba švarų jau naudotą plastikinį maišelį. Dar tiktų ir kepimo popierius. Naudodama kočėlą daužau agurkus, kol jie suplokštėja ir susitraiško. Tikėtina, kad jie gali ir sutrūkti, tai ne bėda.

Sutraiškytus agurkus supjaustau vidutinio storumo riekelėmis ir jas sudedu į gilią lėkštę.

Ant agurkų tolygiai užberiu šaukštelį druskos. Druska paskatins skysčio išsiskyrimą. Palieku taip agurkus pastovėti apie 15 min.

Su druska pastovėję agurkai jau būna išskyrę nemažai skysčio, tačiau noriu ženkti dar vieną žingsnelį. Ant tuščio dubens dedu didelį sietelį ir į jį įtiesiu ploną švarų virtuvinį rankšluostėlį. Agurkus supilu į sietelį su ranšluostėliu.

Suimu rankšluostėlio kraštus ir spausdama agurkus gręžiu, kol iš jų išvarva nemaža dalis skysčio. Nebūtina išgręžti ypatingai stipriai, bet ir nereikia labai pasikuklinti :).

Dabar užmaišau padažą: griebiu nedidelį sandariai užsukamą stiklainėlį ir į jį sudedu visus padažui reikalingus ingredientus. Mėgstu česnaką, tad dedu visas tris skilteles, tačiau, jei nesinori, čia laisvai galima elgtis santūriau. Stiklainėlį užsuku ir gerai suplaku, kol padažas tampa vientisas. Beje, lygiai taip pat patogiai padažą galima užmaišyti ir dubenėlyje naudojant šaukštelį.

Į didelę lėkštę, kurioje maišysiu salotas, sudedu traiškytus agurkus, šiaudeliais tarkuotas arba pjaustytas morkas, šiek tiek peiliu pasmulkintus žemės riešutus ir skrudintas sezamų sėklas. Ant šių gėrybių užpilu padažą ir išmaišau. Kas lieka? Mėgautis! 🙂

AZIJIETIŠKOS TRAIŠKYTŲ AGURKŲ IR MORKŲ SALOTOS

Vienas skaniausių būdų paruošti šviežius agurkus. Salotos ryškios ne tik spalvomis, bet ir skoniais. Sultingi agurkai, traškūs riešutėliai ir morkų lazdelės aplieti česnakiniu sezamų ir sojos padažu… Yum!

Ingredientai

  • 2 ilgieji agurkai
  • 1 šaukštelis druskos
  • 1 vidutinio dydžio ar didelė morka
  • 100 g kepintų ir sūdytų žemės riešutų
  • 1 šaukštas kepintų sezamų sėklų

padažui:

  • 2 šaukštai sojos padažo
  • 1 šaukštas skrudintų sezamų aliejaus
  • 1 šaukštas obuolių acto
  • 1-2 šaukšteliai cukraus
  • 1-3 sutraiškytos česnako skiltelės
  • žiupsnis čili dribsnių (nebūtina)

Gaminimo eiga

  • Agurkus perpjaunu išilgai, sudedu ant pjaustymo lentos pjūviu žemyn ir užtiesiu plastikinį maišelį (panaudoju perkirptą agurkų pakuotę arba švarų jau naudotą maišelį). Taip pat tiktų ir kepimo popierius. Naudodama kočėlą daužau agurkus. Taip jie susiploja ir susitraiško.
  • Nuėmusi plėvelę traiškytus agurkus supjaustau vidutinio storio riekelėmis.
  • Agurkų riekeles sudedu į lėkštę ir tolygiai užbarstau druską. Palieku pastovėti apie 15 minučių. Dėl pasūdymo iš agurkų pradeda skirtis skystis.
  • Ant tuščio dubens uždedu didelį sietelį ir į jį įtiesiu švarų ir ploną virtuvinį rankšluostėlį. Sūdytus agurkus supilu ant rankšluostėlio ir suėmusi rankšluostėlio kraštus išgręžiu iš agurkų skysčio. Nebūtina išgręžti ypatingai stipriai, bet nereikėtų ir drovėtis.
  • Dabar agurkus sudedu į didelę lėkštę ar dubenį, kuriame maišysiu salotas. Taip pat sudedu ir šiaudeliais tarkuotas (arba pjaustytas rankomis) morkas, šiek tiek peiliu pasmulkintus žemės riešutus (dalį riešutų galima pasilikti galutiniam salotų pabarstymui) ir sezamų sėklas.
  • Į užsukamą stiklainėlį arba nedidelį dubenėlį sudedu visus padažui skirtus ingredientus. Stiklainėlį užsuku ir kratydama suplaku padažą, kol tampa vientisas. Jei naudoju dubenėlį – jį gerai išmaišau šaukšteliu.
  • Padažą užpilu ant daržovių ir išmaišau salotas. Jei pasilikau dalį riešutų, juos užberiu ant viršaus. Štai ir viskas!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos