Laba diena, tai vieni mano mėgstamiausių sausainių. Atrodo labai paprastai, gal net primena džiuvėsėlius, bet skonis anaiptol ne prastas ir ne blankus. Ypatingai vertinu jų traškią ir trapią tekstūrą, kuri išlieka tokia pat net po savaitės ar dviejų. Iškepus porciją šių biskočių, gaunu pilną skardą susainių, kurie sandariame stikliniame inde gali laikytis labai ilgai. Sakyčiau, bent mėnesį tai tikrai. Nesakau, kad pavyksta tiek ilgai išlaikyti, nes, bent jau aš, suniai atsilaikau, kai virtuvėje stovi stiklainis pilnas šių biskočių. Kadangi pati esu kepusi biskočius pagal šį receptą ne 10 ir net ne 20 kartų, rekomenduoju juos išbandyti ir tikiu, kad nepasigailėsite. Beje, jei nemėgstate razinų, keskite jas džiovintomis spanguolėmis. O riešutus taip pat galima keisti pagal pomėgį – tiks tiek lazdyno, tiek anakardžiai.
Smagu, kad šiems biskočiams pagaminti nereikia jokių įmantrių ingredientų. Dažniausiai viską turiu spintelėse ir šaldytuve, tad labai panorėjus kažko gardaus, galiu imti ir išsikepti. Pimiausia imuosi didelio dubens, kuriame iki vientisos masės išplaku abiejų rūšių aliejus, cukrų, vanilinį cukrų ir kiaušinius.
Į įšplaktą kiaušinių ir cukraus masę sudedu visus sausuosius ingredientus: miltus, druską, kepimo miltelius, razinas ir migdolus. Maišau šaukštu, kol tešla tampa atskirais grumstais ir darosi sunku maišyti.
Tokią nevientisą tešlą išverčiu ant švaraus stalo ir minkau rankomis, kol tešla iš atskirų grumstų susijungia į vieną tešlos rutulį.
Tešlą padalinu į dvi lygias dalis.
Kiekvieną tešlos dalį rankomis formuoju į pailgus, maždaug 30-35 cm ilgio ritinius, kuriuos suploju ir gaunu plokščius pailgus kepalus. Juos perkeliu į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepu iš anksto įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje be vėjelio apie 30-35 min.
Praėjus kepimo laikui iš orkaitės ištrauktus kepalus iškart dar karštus perkeliu ant pjaustymo lentos. Neleidžiu kepalams ataušti. Dideliu aštriu peiliu lygiais ašmenimis kepalus supjaustau maždaug 2 cm storio riekelėmis. Kiekvieną riekelę pjaunu vienu tvirtu ir staigiu judesiu: peilio galiuką atrėmusi į pjaustymo lentą ir nutaikiusi pjovimo vietą, tvirtai nuleidžiu peilio rankeną žemyn. Sakykime, kad tai panašu į giljotiną. Taip pjaunant, riekelės nesutrupa į gabalus.
Riekeles perkeliu atgal į kepimo skardą ir suguldau. Skardą perkeliu atgal į orkaitę (nekeisdama temperatūros ar rėžimo) ir kepu dar 10-15 min. Iškeptus biskočius ištraukiu iš orkaitės ir leidžiu atvėsti skardoje, kol jie sutvirtėja ir nebetrupa. Ataušusius laikau sandariame stikliniame inde arba, jei planuoju, kad jie bus suvalgyti per artimiausias 2-3 dienas, galiu laikyti ir atvirame/nesandariame inde.
Laba diena, ar galima kvietinius miltus keisti kitais? Kurie neturi glitimo. 🙂
Žinoma, galite keisti :). Pati nesu bandžiusi, bet jei bandyčiau, pirmam bandymui rinkčiausi miltų be glitimo mišinį, kuris paruoštas naudoti 1:1 keičiant įprastus kvietinius miltus.
Labai skanūs, ačiū už receptą! ❤️💯
Labai malonu, kad patiko 🙂 ačiū!
Puikus receptas!
Jau antrąkart kepu! Puikus receptas! Ačiū labai, Amelija!❤️
Valio, labai džiaugiuosi 🙂 AČIŪ
60 g aliejaus tai 60 ml pilti?
1 mililitras aliejaus sveria kiek mažiau nei 1 gramą, nes aliejaus tankis nėra lygus vienetui (pvz., vandens 1 ml yra lygis 1 g). Tačiau su aliejumi 6iam kiekiui skirtumas nėra didelis (60 g aliejaus bus maždaug 63-64 mililitrais), tad matuoti galite ir tūriu, apsieinant be svarstyklių.
Ačiū už receptą! Labai skanūs!
Labai prašau 🙂 ačiū už įvertinimą!
Tobuli biskočiai 🥰 kepiau jau porą kartų šeimyna įvertino. Kepu n-tąjį kartą, šį kart kokosų aliejų pakeičiau sviestu ir migdolus pistacijomis, OMG… pavaišinau bendradarbius, klausė kur galima tokių nusipirkti 😄
Labai malonu, kad biskočiai taip patiko ne tik jums, bet ir bendradarbiams 🙂
Labas vakaras. Ar galima kokoso aliejų pakeisti sviestu tirpintu? Arba kuom galima pakeisti?
Sveiki, taip galima keisti tirpintu sviestu arba kitu aliejumi, pavyzdžiui rapsų.
Labai geras daug kartu gamintas receptas 🍪
Ačiū labai 🙂