Praėjus pirmoms dviems sausio savaitėms, kuomet mitau pagrinde vegetariškai ar veganiškai, grįžo noras mėsytei. Nesu linkusi klijuoti etikečių nei savo mitybai, nei stiliui, nei kitiems pasirinkimams. Stengiuosi klausyti savo organizmo ir atsižvlegti į turimas žinias, tad nesu atsisakiusi jokio maisto produkto. O su mėsyte turiu atsiminą iš vaikystės. Tiksliau pravardę – mane šeimoje vadindavo “mėsine”. Suprantama, tai reiškia, kad mėsytė man buvo šventas reikalas. Šįkart siūlau pasigaminti plėšyta mėsa įdarytas orkaitėje keptas bulves. Fantastiškai skanu! Su vaikais juokaujam, kad būtų galima vadinti lietuviškais takais. Bulvė yra vienas skaniausių produktų šitoje žemėje, o ją iškepus orkaitėje su lupena, visiškai be jokių prieskonių ar kitų priedų, gaunu standų kamuoliuką, kurio viduje slypi minkšta, karšta, puri bulvių košė. Ant viršaus – puikaus česnakinio jogurto padažiuko ir keli šaukštai plėšytos mėsos. Tuomet šiek tiek žalumynų ir dar aš asmeniškai mėgstu kelis griežinėlius čili, nes aštrumas čia labai maloniai tinka. Sakyčiau, tikrai ne eilinis patiekalas, atrodantis visai įspudingai, o skonis atitinka išvaizdą. Tikiuosi išbandysite :).
Pradėsiu nuo to, kad pasigaminti visai nesudėtinga, tik reikia turėti omenyje, kad bulvės orkaitėje keps apie valandą. O plėšytą mėsą galima pasigaminti namuose, tačiau kartais norisi pasukčiauti, nes tokiai kiaulienai pagaminti valandos nepakaktų. Todėl naudojau BIOVELOS lėtai virtą marinuotą plėšomą kiaulieną. Ji virta net 8 valandas žemoje 85 laipsnių temperatūroje. Tai reklama, bet nemeluosiu nuoširdžiai sakydama, kad ji nuostabaus skonio. Kai suplėšau dviem šakutėmis, negaliu atsispirti ir vis ragauju burbėdama “nu tikrai labai gera”. Puikūs prieskoniai, drėgna, sultinga, o paruošiu per 20 minučių. Jeigu tingėsite patys gaminti, siūlau išbandyti. Visi kiti produktai, kurių reikės – didelės bulvės, jogurtas, česnakai, laimas, šiek tiek žalumynų ir, jei norisi – čili.
Įkaitinu orkaitę iki 180 laipsių. Režimas – kaitinimas iš viršaus ir apačios be vėjelio. Į kepimo popieriumi ištiestą skardą sudedu šiek tiek peiliu ar šakute pabadytas švariai nuplautas neskustas bulves. Dedu skardą į orkaitę pasirinkdama cenrinę lentynėlę.
Kepu 50-80 min. Kepimo laikas priklauso nuo bulvių dydžio. Praėjus 50 min., bulves patikrinu smeigdama medinį pagaliuką. Jei dar ne visiškai minkštas vidus – kepu dar, kol įsmeigus pajaučiu, kad visas vidus yra iškepęs ir minkštas.
Rinkausi jau pagamintą plėšymui skirtą mėsą, tad ją pagaminu pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės ir palaikau karštą, kol ateis laikas įdaryti bulves.
Kol kepa bulvės pagaminu padažą: dubenėlyje sumaišau visus padažui skirtus ingredientus. Ragauju ir koreguoju druskos, pipirų, rugšties kiekius, jei to reikia.
Dar karštas iškeptas bulves pjaunu išilgai perpus ir šakute šiek tiek sutrinu vidų (nesugadindama bulvių puselės formos) iki bulvių košės. Ant kiekvienos puselės dedu gan gausiai padažo ir jį tolygiai paskirstau.
Jei noriu bulves įdaryti kitą dieną, galiu bulves palikti neperpjautas ir imtis šio žingsnio atėjus tinkamam laikui.
Ant kiekvienos puselės dedu gan gausiai padažo ir jį tolygiai paskirstau.
Tuomet dedu didelį šaukštą (ar net du) karštos plėšytos mėsos.
ei bulves patiekiu nieko nelaukdama, ant plėšytos mėsos iškart šlakštau likusio jogurtinio padažo barstau žalumynų ir čili griežinėlių. Patiekiu dar karštas.
Šiame žingsnyje, jeigu norima bulves patiekti vėliau, irgi galima sustoti. Tuomet likus pusvalandžiui iki patiekimo įdarytas bulvių puseles pašaunu į karštą orkaitę maždaug 20-30 minučių, kol vėl taptų karštos. Tada išėmus ant viršaus šlakstau likusio jogurtinio padažo, barstyau žalumynais ir čili griežinėliais.
Tokias bulves gardu patiekti su mėgstamomis daržovių salotomis. O likusias įdarytas bulvių puseles kitą dieną galiu vėl pašildyti orkaitėje.
Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su BIOVELA, reklama