BAKLAŽANŲ IR MĖSOS APKEPAS

2024-10-07

Baklažanai – vienas iš rudens simbolių mano virtuvėje. Nuostabi ir man taaaaip patinkanti daržovė, TIK ji skani kepta ar troškinta, o NE žalia. Neiškepęs baklažas tikrai nedžiugins. Tad jei kyla klausimų, kaip skaniai paruošti baklažanus be didelių pastangų, kviečiu pradėti nuo šio baklažanų apkepo su mėsos ir pomidorų padažu bei sūriu. Tai rudeniškas, kūną ir sielą sušildantis patiekalas, kuriam paruošti nesugaištu daug laiko, o skonis nuostabus, šiek tiek primenantis klasikinę lazaniją. Beje, dar galima apkepą susluoksniuot iš anksto, o į orkaitę pašauti likus pusvalandukui iki patiekimo.

Sezoniškas patiekalas, kuriam prireiks rudeniškų ingredientų: baklažanai, svogūnai, česnakai ir jau konservuoti pomidorai, nes šviežių šiltnamyje nebepasiskinsi. Dar prireiks mėgstamo tarkuoto sūrio (aš rinkausi mocarelą) ir kokybiškos smulkintos mėsos. Naudojau puikų lietuvišką Biovelos smulkintą kiaulienos kumpį. Žinoma, čia tiktų ir jautiena, paukštiena ar augalinė “mėsa”.

Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 200 laipsnių su vėjeliu arba renkuosi grilio režimą. Baklažanus supjaustau 1,5 cm storio riekėmis ir jas išdėlioju ant skardos su kepimo popieriumi. Naudodama teptuką viršutinę riekių pusę patepu alyvuogių aliejumi.

Skardą pašaunu į viršutinę jau įkaitusios orkaitės lentynėlę ir kepu apie 10-15 min., kol baklažanai šiek tiek apskrunda ir suminkštėja. Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės. Iškeptus baklažanus ištraukiu ir atidedu, kol ruošiu mėsos padažą.

Labai smulkiai siai supjaustau svogūnus ir česnakus.
Keptuvę įkaitinu ant didelės kaitros. Pilu šlakelį aliejaus ir sudedu smulkintą mėsą. Kepinu ant didelės kaitros pamaišydama ir mentele pasmulkindama didesnius mėsos grumstelius, kol truputėlį paskrunda. Į keptuvę sudedu svogūnus ir česnakus. Maišydama pakepu dar 2-3 minutes.

Dabar supilu konservuotus pomidorus, dedu druskos, raudonėlių ir pipirų. Išmaišau ir patroškinu ant vidutinė kaitros apie 10-15 min. (neuždengtu dangčiu).

Patroškintą padažą ragauju – jei trūksta dedu dar druskos ar pipirų.

Pasirenku keptuvę tinkamą kepimui orkaitėje (maniškės skersmuo 28 cm) arba keraminį / stiklinį kepimo indą.
Pirmiausia išdėlioju sluoksnį baklažanų. Sunaudoju maždaug pusę turimų riekių.
Dabar dedu sluoksnį mėsos padažo. Sunaudoju pusę padažo ir tolygiai paskirstau.
Trečias sluoksnis – tarkuotam sūriui.
Pakartoju procesą su likusiais baklažais, padažu ir sūriu.

Apkepą keliu į orkaitės centrinę lentynėlę (tie patys 200 laipsnių su vėjeliu). Kepu apie 20 min., kol paviršius apskrunda iki norimo lygio.
Patiekiu iškart dar karštą. Tinka valgyti be garnyro arba su ryžiais bei žaliomis salotomis. Jei liko, labai gardus ir pašildytas sekančią dieną.

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Biovela, reklama

BAKLAŽANŲ IR MĖSOS APKEPAS

Jei kyla klausimų, kaip skaniai paruošti baklažanus be didelių pastangų, kviečiu pradėti nuo šio baklažanų apkepo su mėsos ir pomidorų padažu bei sūriu. Tai rudeniškas, kūną ir sielą šildantis patiekalas, kuriam paruošti nesugaištu daug laiko, o skonis nuostabus, šiek tiek primenantis klasikinę lazaniją. Beje, dar galima apkepą susluoksniuot iš anksto, o į orkaitę pašauti likus pusvalandukui iki patiekimo.

Ingredientai

  • 3-4 baklažanai
  • 3-4 šaukštai alyvuogių aliejaus (baklažanams aptepti)
  • 400-500 g smulkintos mėsos (rinkausi smulkintą kiaulienos kumpį)
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 3 česnako skiltelės
  • skardinė konservuotų smulkintų pomidorų (400 g)
  • 1 šaukštelis druskos
  • 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių (ar kitų mėgstamų prieskonių)
  • juodieji pipirai
  • 150-200 g tarkuoto sūrio (pvz.: mocarelos)

Gaminimo eiga

baklažanai:

  • Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 200 laipsnių su vėjeliu arba renkuosi grilio režimą.
  • Baklažanus supjaustau 1,5 cm storio riekėmis ir jas išdėlioju ant skardos su kepimo popieriumi. Naudodama teptuką viršutinę riekių pusę patepu alyvuogių aliejumi.
  • Skardą pašaunu į viršutinę jau įkaitusios orkaitės lentynėlę ir kepu apie 10-15 min., kol baklažanai šiek tiek apskrunda ir suminkštėja. Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės.
  • Iškeptus baklažanus ištraukiu ir atidedu, kol ruošiu mėsos padažą.

mėsos padažas:

  • Labai smulkiai siai supjaustau svogūnus ir česnakus.
  • Keptuvę įkaitinu ant didelės kaitros. Pilu šlakelį aliejaus ir sudedu smulkintą mėsą. Kepinu ant didelės kaitros pamaišydama ir mentele pasmulkindama didesnius mėsos grumstelius, kol truputėlį paskrunda.
  • Į keptuvę sudedu svogūnus ir česnakus. Maišydama pakepu dar 2-3 minutes.
  • Dabar supilu konservuotus pomidorus, dedu druskos, raudonėlių ir pipirų. Išmaišau ir patroškinu ant vidutinė kaitros apie 10-15 min. (neuždengtu dangčiu).
  • Patroškintą padažą ragauju – jei trūksta dedu dar druskos ar pipirų.

apkepo surinkimas:

  • Pasirenku keptuvę tinkamą kepimui orkaitėje (maniškės skersmuo 28 cm) arba keraminį / stiklinį kepimo indą.
  • Pirmiausia išdėlioju sluoksnį baklažanų. Sunaudoju maždaug pusę turimų riekių.
  • Dabar dedu sluoksnį mėsos padažo. Sunaudoju pusę padažo ir tolygiai paskirstau.
  • Trečias sluoksnis – tarkuotam sūriui.
  • Pakartoju procesą su likusiais baklažais, padažu ir sūriu.

kepimas:

  • Apkepą keliu į orkaitės centrinę lentynėlę (tie patys 200 laipsnių su vėjeliu). Kepu apie 20 min., kol paviršius apskrunda iki norimo lygio.
  • Patiekiu iškart dar karštą. Tinka valgyti be garnyro arba su ryžiais bei žaliomis salotomis. Jei liko, labai gardus ir pašildytas sekančią dieną.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos