Praėjusią savaitę pasidalinau MOLIŪGŲ PIURĖ receptu ir žadėjau jums dar receptų su ja. Štai ir grįžtu ištesėti šį pažadą. Jūsų dėmesiui drėgniausi moliūginiai keksiukai su degintu sviestu. Kas tas degintas sviestas, klausiate? Tai sviestas, kurį tiesiog pakepiname ant nedidelės kaitros iki tamsios gintarinės spalvos. Jis tiesiog dangiškai kvepia riešutais.
Moliūgų piurė šiems keksiukams suteiks malonų moliūgo poskonį ir taip reikalingo drėgnumo, dėl kurio net ir sekančią dieną jie išliks minkšti ir drėgni. Galėsite neštis į darbą ar valgyti pusryčiams. Aš išėjau iš proto ir net išplakiau jiems kremą. Tada moliūginis keksiukas virto karaliumi ir aš nesusilaikiau suvalgiusi tik vieną :). Kremas nebūtinas, jis tiesiog riebus pliusas. Ir be kremo jie nuostabiai drėgni ir kvapnūs.
Trumpai papasakosiu ir nuotraukomis iliustruosiu gaminimo eigą tiems, kam tai reikalinga ar tiesiog įdomu pažiūrėti. Aš visada mėgstu stebėti, kaip gaminamas patieklas, todėl spėju, kad yra ir daugiau tokių žmonių. O pačią recepto kortelę rasite apačioje!
Pirmiausia gaminu degintą sviestą. Paprastai sakant, tai tiesiog pakepintas sviestas. Nuostabus ingredientas, praturtinantis šiuos keksiukus ypatingu riešutiniu poskoniu ir kvapu. Tokį sviestą pagaminti yra visai nesunku. Gaminant pirmus kartus galėčiau patarti naudoti keptuvę ar puodą šviesiu dugnu. Taip geriau matysite, kaip kinta sviesto spalva ir nesudeginsite.
Reikiamą kiekį sviesto išlydau keptuvėje ar puode ant vidutinės kaitros. Lydydamasis sviestas pradeda putoti. Kartais pamaišydama toliau jį kepinu. Geriausias ženklas, kad jau pakanka kepinti, yra kvapas ir spalva. Spalva turi būti tamsaus gintaro. O kvapas riešutinis, karamelinis. Pakepintas sviestas turės tamsiai rudas nuosėdas, kaip matote nuotraukoje. Vieni žmonės renkasi jį perkošti, kiti ne. Aš šįkart nekošiu (taip darau beveik visada). Tai yra pieno kietosios datelės, kurios įgavo tamsią spalvą jas pakepinus. Bet jei jūs šiek tiek persistengėte su kepinimu ir jūsų nuosėdos jau juodos, galite perkošti ir taip išsaugoti kepintą sviestą.
Pakepintą sviestą palieku šiek tiek ataušti.
Į tešlos dubenį dedu moliūgų piurė, kiaušinius, cukrų, vanilę ir atvėsintą degintą sviestą. Gerai išplaku.
Dabar į tą patį dubenį dedu sausuosius produktus: miltus, druską, kepimo miltelius.
Miltus galite naudoti ne vien baltus kvietinius. Jei norite kiek maistingesnių keksiukų, siūlau bandyti pusę kiekio miltų keisti viso grūdo kvietiniais arba avižiniais miltais.
Tešlą išmaišau šaukštu, kol neliks sausų miltų ir masė bus vientisa.
Pasiruošiu keksiukų kepimo formą. Iš tokio tešlos kiekio man gaunasi kaip tik 12 vienetų keksiukų šioje senoje formoje, kurią pirkau jau seniai Ikea parduotuvėje. Galima naudoti keksiukų popierėlius, bet nebūtina. Kepant be popierėlių reikėtų formeles gerai ištepti sviestu.
Tešlą dedu į formeles ir užpildau jas beveik iki viršaus.
Keksiukus kepu iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje be vėjelio 30-35 min. Jei jūsų keksiukų formelės didesnio tūrio, gali prireikti kiek ilgesnio kepimo laiko.
Aš visiškai pasileidau savo trumpus plaukus ir išplakiau kremą keksiukų karūnavimui. Jie puikiausiai skanūs ir be kremo ir dažniausiai valgome be jo. Bet jei norite kažko ypatingo, kremas yra puikus priedas ne tik dėl skonio, bet ir dėl vaizdo.
Išplaku šaltą grietinėlę iki standumo. Tuomet dedu moliūgų sviestą (jo receptą galite rasti mano Instagram paskyroje ČIA) ir vėl išplaku. Kremą užpurškiu ant keksiukų su konditeriu maišeliu. Jei neturite konditerinio maišelio, galite panaudoti standesnį plastikinį maišelį (geriausiai tiks kvadratinis, su užspaudžiamu viršumi). Kremą sudėkite į maišelį, prakirpkite maišelio kamputį ir spausdami maišelį užpurkškite kremą ant keksiukų pradėdami nuo krašto ir sukdami iš kremo spiralę iki centro. Turėkite omenyje, kad keksiukai turi būti visiškai atvėsinti prieš purškiant kremą, kitaip jis patirps ir nuslys.
Nuostabūs drėgni moliūginiai keksiukai, kvepiantys rudeniu!
Buvo patogiau sekti receptą, kai matavote šaukšteliais ir puodeliais. O šiaip laaaaabai skanu ir lengva pasigaminti. Ačiū!
Suprantu, ką turite omenyje, nes puodeliai ir šaukšteliai labai patogu, ypač biriems produktams. Tiesiog matuoti gramais tiksliau ir tokiuose kepiniuose dažnai tie 10-20 g gali turėti įtakos rezultatui. O matuojant miltus puodeliais svoris skiriasi net nuo to, kaip prikrauni miltų į jį, net jei jo tūris identiškas :)). Todėl dabar dažniau renkuosi gramus :).
Šią minutę svarstau ką gaminti pyrago dienos progai. Šiuos keksiukus rodos dabar užuodžiu… 🥰 O kas liečia produktų kiekio nurodymą, tai man kaip tik nepatinka, kai rašo puodeliais/stiklinėm. Nesu kulinarė ir man svarbu, kad viskas būtų tiksliai aprašyta, t.y. gramais. 👍🏼
Suprantu, nurodymais gramais tikrai sumažina tikimybę, kad kažkas nepavyks :). Ačiū už komentarą <3
Na stai ir as isbandziau si recepta Halloween’o proga. Neturejau pakankamai moliugo, tad panaudojau ir morkas 😬ir visai skaniai gavosi! 👌
Super, kad išbandėte su morkom. Geras pasirinkimas :)!
Ar degintas sviestas būtų tas pats, kas ghee? 🙂
Ne visai tas pats :). Bet jei norite recepte naudoti ghee, jis irgi puikiai tiks, gal tik to riesutinio aromato bus siek tiek maziau.
Kaip skanu!
Džiaugiuosi, kad jums patiko, Maryte 🙂
Vienareikšmiškai superiniai keksiukai! Šeimyna taip pat užskaitė! Drėgni, kvapnūs, ne per saldūs, tobuli :))
OMG kokie skanus, cukraus dejau 120 g , hmm mazoka, apsitepiau nutela 😂, db kepu antra kart , cukraus 150g, ir i vidu pridejau silauogiu , mmm pasakisko skonio .
Isimylejau moliuga .
Super 🙂 džiaugiuosi, kad taip patiko ir net privertė įsimylėti moliūgą!
Labai geras receptas: ir gražūs, ir skanūs😊 gaminome su sūnumi Moliūgo gimtadieniui darželyje! Ačiū už nuostabią idėją🙏
Kaip džiugu, kad taip patiko :). Labai ačiū, kad parašėte!
Ačiū už receptą. Keksiukai gavosi tiesiog puikūs -purūs, ne per saldūs, kvepiantys Kalėdomis. Nešiau į darbą, kolegės tiesiog leipo iš pasitenkinimo 🙂
Value, nuostabūs žodžiai mano akims :). Dėkoju, kad parašėte!
Kvapas ir skonis nuostabus 🙂
Bet sakykite, ar yra koks abra kadabra, kad jie nesukristų? Orkaitės neatidariau nei kepant, nei poto.
Bet liko pabliūškę.
Smagu, kad skonis ir kvapas patiko. O jei subliūkšta, gali būti, kad jūsų moliūgų tyrė skystoka ir dėl to tešla būna irgi skystoka. Pamėginkite prieš matuodama tyrę receptui ją palaikyti sietelyje, kad nuvarvėtų papildomas skystis :).
Kepiau jau trečią kartą, labai geri 🙂
Yes, kaip smagu skaityti tokį komentarą :). Džiaugiuosi ir dėkoju
Labai skanūs :)) Moliūgų tyrės dėjau ~300g, nieko nepridėjau papildomai, bet keksiukai vistiek gavosi super, tas deginto sviesto aromatas.. Super 🙂 Ačiū.
Valioo, kaip smagu, kad keksiukai pavyko ir patiko 🙂 Ačiū labai, kad parašėte
Ar galima keiste moliūgus morkomis? 😀 morkų tyre?
Įdomus variantas! Manau, kad turėtų gautis. Tiesa, reikėtų naudoti virtų ar keptų morkų tyrę.
Kokio skanumo keksiukai!!! Mano šeimyna moliūgo nemėgsta, bet šiuos kirto pilnais žandais. Labai geras receptas sunaudot moliūgo atsargas.
Labai ačiū, kad išbandėt ir parašėte atsiliepimą. AČIŪ