KARAMELIZUOTŲ SVOGŪNŲ DŽEMAS

2020-11-20

Šiemet noriu pasidalinti keliomis valgomų Kalėdinių dovanų idėjomis ir jų receptais. Pirmasis receptas yra šis karamelizuotų svogunų džemas, nes jį galima išvirti jau dabar! Uždarius į sandarius stiklainėlius, jis išliks nesugedęs ne vieną mėnesį, kaip ir mums įprastos uogienės. Man patinka dovanas ruošti iš anksto, išvengiant to prieššventinio streso, kai susikaupia visas sąrašas užduočių. Beje, džemas nebūtinai tik dovana – spėju, kad ne vienas išmėginęs norės bent vieną stiklainėlį pasilikti sau!

Svogunų džemas skamba visai įdomiai, tiesa? Aš jį labai mėgstu derinti su sūriais. Patiekiu ant didelės medinės lentos su krekeriais, vaisiais, alyvuogėmis ir kitais užkandžiais. Dar mėgstu jį tepti į perpjautą kruasaną arba ant duonos riekės kartu su minkštu ožkos sūriu. Taip man jis puikiai dera su raudona mėsa ar kaip priedas į budos dubenėlius ar takus. Sakyčiau labai universalus pagardas, kurį turėti virtuvėje praverčia, kai „kažko trūksta“ ar kažko norisi :).

Šiam džemui reikės paprastų produktų, iš kurių rezultate sukursime nuostabius skonius. Svogūnai, cukrus, balzaminis actas, čiobreliai ir alyvuogių aliejus. Dar reikės didelio troškintuvo arba tiesiog puodo, kaip naudojau aš.

Pirmiausia svogūnus pjaunu perpus ir nulupu.

Tuomet juos pjaustau plonais pusžiedžiais.

Naudosiu didelį puodą storesniu dugnu. Įkaitinu jį ant vidutinės kaitros.

Tuomet pilu alyvuogių aliejų. Ir visuomet aliejų ar kitus riebalus į keptuvę ar troškintuvą pilu tik tada, kai jie jau būna įkaitę.

Supjaustytus svogūnus pilu į puodą.

Dabar svogūnų atrodo labai daug, tačiau jų tūris stipriai sumažės. Puodo žymėjimas rodo, kad tik supylus jų tūris beveik 5 litrai.

Svogūnus kepu ant vidutiniškai didelės kaitros vis pamaišydama apie 30 min., kol jie tampa auksiniai ir stipriai sumažėja jų tūris. Puodo žymėjimas rodo, kad jų liko vos 2 litrai.

Dabar cukraus eilė. Naudoju nerafinuotą rudąjį cukrų. Jis čia puikiai tinka dėl savo malonaus karamelio poskonio. Bet, jei neturite ar nenorite, galite naudoti baltą cukrų, klevų sirupą ar net medų. Supylusi cukrų viską maišau apie porą minučių, kol cukrus įsimaišo ir pradeda tirpti.

Tuomet beriu čiobrelius, juoduosius pipirus ir druską. Padidinu kaitrą iki didelės ir apie 5 minutes vis pamaišydama leidžiu cukrui virsti į karamelę ir gerai įsimaišyti į džemą.

Taip atrodo džemas, kai cukrus jau ištirpęs ir svogūnai karamelizavęsi.

Vėl sumažinu kaitrą iki vidutinės. Laikas balzaminiam actui, kuris atsvers cukraus saldumą ir subalansuos skonį. Pilu actą ir vėl maišau.

Leidžiu džemui pavirti dar 10 minučių, kol skoniai susijungs.

Šįkart džemą dedu į mažus užspaudžiamus stiklainėlius, kurie tiks gražiai ir skaniai dovanai. Žinoma, puikiai tiktų ir didesni stiklainėliai – pagal poreikį ir norą.

Neleisdama džemui ataušti sudedu jį į stiklainėlius ir iškart juos uždarau.

Toks pagardas turėtų nudžiuginti pikantiškų skonių gerbėjus.

KARAMELIZUOTŲ SVOGŪNŲ DŽEMAS

Šis pikantškas džemas, gaminamas iš daugelio virtuvėse įprastų produktų, atneš naują ir galbūt dar neragautą skonį. Puikiai dera prie sūrių, įvairių užkandžių, labai gardu tepti ant skrebučio ar bruschettų, gardinti raudonos mėsos kepsnius, papildyti budos dubenėlius ar takus. Džemą galima užkonservuoti kaip įprastas uogienes ir taip spintelėje turėti atsarginę skonio šventę.

Ingredientai

  • 2 kg svogūnų
  • 60 ml alyvuogių aliejaus (4 šaukštai)
  • 80 g rudojo cukraus
  • 100 ml balzaminio acto
  • 2 šaukšteliai* džiovintų čiobrelių (tinka ir žali) (*nubrauktas)
  • 2 šaukšteliai* druskos (*nubraukti)
  • 1 *šaukštelis maltų juodųjų pipirų (*nubrauktas)

Gaminimo eiga

  • Nulupu svogūnus ir supjaustau pusžiedžiais.
  • Į įkaitintą keptuvę/puodą su aliejumi pilu supjaustytus svogūnus ir kepu ant vidutiniškai didelės kaitros vis pamaišydama, kol svogūnai tampa auksiniai. Užtrunku apie 30 min.
  • Beriu cukrų ir porą minučių maišau, kol cukrus beveik ištirpsta.
  • Tada beriu čiobrelius, druską ir pipirus. Padidinu kaitrą ir apie 5 minutes vis pamaišydama leidžiu cukrui karamelizuoti svogūnus.
  • Sumažinu kaitrą vėl iki vidutinės. Supilu balzaminį actą ir gerai išmaišiusi džemą paverdu dar 10 min.
  • Džemą uždarau į sandarų indelį ir laikau šaldytuve bedaugiau nei mėnesį arba užkonservuoju (kaip uogienes) ir laikau spintelėje per žiemą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos