Šiemet noriu pasidalinti keliomis valgomų Kalėdinių dovanų idėjomis ir jų receptais. Pirmasis receptas yra šis karamelizuotų svogunų džemas, nes jį galima išvirti jau dabar! Uždarius į sandarius stiklainėlius, jis išliks nesugedęs ne vieną mėnesį, kaip ir mums įprastos uogienės. Man patinka dovanas ruošti iš anksto, išvengiant to prieššventinio streso, kai susikaupia visas sąrašas užduočių. Beje, džemas nebūtinai tik dovana – spėju, kad ne vienas išmėginęs norės bent vieną stiklainėlį pasilikti sau!
Svogunų džemas skamba visai įdomiai, tiesa? Aš jį labai mėgstu derinti su sūriais. Patiekiu ant didelės medinės lentos su krekeriais, vaisiais, alyvuogėmis ir kitais užkandžiais. Dar mėgstu jį tepti į perpjautą kruasaną arba ant duonos riekės kartu su minkštu ožkos sūriu. Taip man jis puikiai dera su raudona mėsa ar kaip priedas į budos dubenėlius ar takus. Sakyčiau labai universalus pagardas, kurį turėti virtuvėje praverčia, kai “kažko trūksta” ar kažko norisi :).
Šiam džemui reikės paprastų produktų, iš kurių rezultate sukursime nuostabius skonius. Svogūnai, cukrus, balzaminis actas, čiobreliai ir alyvuogių aliejus. Dar reikės didelio troškintuvo arba tiesiog puodo, kaip naudojau aš.
Pirmiausia svogūnus pjaunu perpus ir nulupu.
Tuomet juos pjaustau plonais pusžiedžiais.
Naudosiu didelį puodą storesniu dugnu. Įkaitinu jį ant vidutinės kaitros.
Tuomet pilu alyvuogių aliejų. Ir visuomet aliejų ar kitus riebalus į keptuvę ar troškintuvą pilu tik tada, kai jie jau būna įkaitę.
Supjaustytus svogūnus pilu į puodą.
Dabar svogūnų atrodo labai daug, tačiau jų tūris stipriai sumažės. Puodo žymėjimas rodo, kad tik supylus jų tūris beveik 5 litrai.
Svogūnus kepu ant vidutiniškai didelės kaitros vis pamaišydama apie 30 min., kol jie tampa auksiniai ir stipriai sumažėja jų tūris. Puodo žymėjimas rodo, kad jų liko vos 2 litrai.
Dabar cukraus eilė. Naudoju nerafinuotą rudąjį cukrų. Jis čia puikiai tinka dėl savo malonaus karamelio poskonio. Bet, jei neturite ar nenorite, galite naudoti baltą cukrų, klevų sirupą ar net medų. Supylusi cukrų viską maišau apie porą minučių, kol cukrus įsimaišo ir pradeda tirpti.
Tuomet beriu čiobrelius, juoduosius pipirus ir druską. Padidinu kaitrą iki didelės ir apie 5 minutes vis pamaišydama leidžiu cukrui virsti į karamelę ir gerai įsimaišyti į džemą.
Taip atrodo džemas, kai cukrus jau ištirpęs ir svogūnai karamelizavęsi.
Vėl sumažinu kaitrą iki vidutinės. Laikas balzaminiam actui, kuris atsvers cukraus saldumą ir subalansuos skonį. Pilu actą ir vėl maišau.
Leidžiu džemui pavirti dar 10 minučių, kol skoniai susijungs.
Šįkart džemą dedu į mažus užspaudžiamus stiklainėlius, kurie tiks gražiai ir skaniai dovanai. Žinoma, puikiai tiktų ir didesni stiklainėliai – pagal poreikį ir norą.
Neleisdama džemui ataušti sudedu jį į stiklainėlius ir iškart juos uždarau.
Toks pagardas turėtų nudžiuginti pikantiškų skonių gerbėjus.
Tobulas karamelizuotų svogūnų džemo receptas! Pavyko iš pirmo karto! Ačiū
Nuostabu, laaaabai džiaugiuosi! Ačiū, kad parašėte 🙂
Pavyko!!! Reiks kartoti;)
Nuostabu :). Labai džiaugiuosi. Ačiū, kad parašėte!
koki balzamini acta naudojat?
Įvairų :). Neturiu vienintelio pamėgto.
Per kiek laiko reikėtų suvartoti? 🙂
Jei uždarysite kaip uogienes į sterilius stiklainiukus, galima laikyti ir sandėliuke per žiemą. O jei šaldytuve, tai priklauso nuo sąlygų, bet galiojimo datos tikslios nėra. Ar toks produktas sugedęs, reikėtų orientuotis jį pauosčius, paragavus. Iš esmės šaldytuve gali laikytis ilgai, spėju, kad bent mėnesį.
Vaje, kaip gražiai pateikėte… Šiandien pabandysiu pagaminti. Tik planuoju truputį paaštrint…