ANYTOS OBUOLIŲ PYRAGAS

2023-10-16

Šį nuostabiai gražų obuolių pyragą mano anyta Vida kepa jau beveik 30 metų. Kai pirmąkart jo paragavau, žinojau, kad turiu sužinoti receptą, nes jis ne tik gražiai atrodo, bet yra fantastiškai skanus. Tešla sviestinė, sodri ir drėgna, joje pupso didelės minkštos keptų obuolių skiltelės, o viršutinė pyrago plutelė traški ir trapi. Taigi nieko nuostabaus, kad ir mano namuose šis obuolių pyragas tapo mėgstamiausiu jau keletą metų (niekaip neatseku kiek tiksliai – gal kokius 7 metus…). Originalų receptą aš šiek tiek pakoregavau ir savo užrašuose pavadinau “Pauliaus mamos obuolių pyragas”. Labai smagu perimti tokius dalykus iš tėvų. Slapta viliuosi, kad mano vaikai šį pyragą irgi keps žvarbesnėmis rudens dienomis, prisimindami savo vaikystę, nes dabar tai vienas jų mėgstamiausių pyragų.

Prireiks visų klasikinių obuolių pyrago ingredientų. Kaip visada, man svarbu rinktis kokybiškus produktus, nes nuo to priklauso rezulatatas, kepinio kokybė ir skonis. Naudojau tėvų sodo obuolius. Čia renkuosi didesnius stangrius obuolius: juos pjaunu tik į keturias skilteles ir noriu, kad jos būtų gan stambios. Obuolių skonį galima rinktis pagal pomėgį: vieni mėgsta rūgštesnius, kitiems mieliau saldesni. Dar reikės didelių kiaušinių (naudojau kaimiškus). Na, o kadangi pyragas sviestinis, aišku, reikės sviesto. Mano mąstymu reikia rinktis patį kokybiškiausią, tad, kaip visada, imu DVARO (į pašonę prigriebiu riebią DVARO grietinėlę) ir nereikia nieko daugiau mąstyti. Kepkim!

Pasiruošiu: 
– atsegamos kepimo formos dugną ištiesiu kepimo popieriumi, o kraštus patepu sviestu;
– nuplautus obuolius nulupu, pjaustau į keturias dalis (skilteles) ir išimu sėklytes;
– įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, kaitinimas iš viršaus ir apačios. Groteles įdedu viena lentynėle žemiau nei centras.

Į didelį dubenį mušu kiaušinius, beriu cukrų ir vanilinį cukrų. Labai gerai išplaku iki baltų putų naudodama plakimo šluotelę arba elektrinį plaktuvą.

Nedideliame puodelyje ant mažos kaitros ištirpinu sviestą. Patikrinu pirštu, ar ne karštas. Jei karštas ataušinu (gali likti šiltas). Sviestą supilu į kiaušinių plakinį drauge su grietinėle. Išplaku, kol gerai išsimaišo.

Dabar suberiu miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius (jei naudoju). Maišau (neplaku) šaukštu arba mentele dideliais sukamaisiais judesiais, kol nelieka miltų gumuliukų. Stengiuosi nepermaišyti.

Į paruoštą kepimo formą supilu tešlą ir mentele ar šaukštu išlyginu jos paviršių.

Paruoštas obuolių skilteles sudėlioju ant tešlos paviršiaus, švelniai spusteldama, kad šiek tiek įsmigtų.

Kepimo formą šaunu į įkaitintą orkaitę ir kepu apie 40-50 min., kol stipriai iškyla tešla, jis tampa auksinis ir įsmeigtas pagaliukas į pyrago centrą yra ištraukiamas neapsivėlęs tešla.

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su DVARO pieno produktais, reklama.

Spausdinti receptą
5 from 3 votes

ANYTOS SVIESTINIS OBUOLIŲ PYRAGAS

Šį nuostabiai gražų obuolių pyragą mano anyta Vida kepa jau beveik 30 metų. Jis ne tik dailiai atrodo, bet yra fantastiškai skanus. Tešla sviestinė, sodri ir drėgna, joje pupso didelės minkštos keptų obuolių skiltelės, o viršutinė pyrago plutelė traški ir trapi. Be to, jis gardus ne tik karštas su vaniliniais ledais, bet ir ataušintas. Pyragas uždengtas išlieka puikios būklės dar bent 2-3 dienas.

Ingredientai

  • 3 dideli kiaušiniai
  • 150 g cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 150 g sviesto
  • 50 g grietinėlės 35% rieb.
  • 240 g baltų kvietinių miltų
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių (be kaupo)
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • žiupsnis tarkuoto muskato (nebūtina)
  • 1 šaukštelis cinamono (nebūtina)
  • 4-6 didesni obuoliai
  • 1 šaukštas rudojo cukraus barstymui

Gaminimo eiga

  • Pasiruošiu:
    – atsegamos kepimo formos dugną ištiesiu kepimo popieriumi, o kraštus patepu sviestu. Renkuosi 22-24 cm skersmens formą
    – nuplautus obuolius nulupu, pjaustau į keturias dalis (skilteles) ir išimu sėklytes
    – įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio, kaitinimas iš viršaus ir apačios. Groteles įdedu viena lentynėle žemiau nei centras.
  • Į didelį dubenį mušu kiaušinius, beriu cukrų ir vanilinį cukrų. Labai gerai išplaku iki baltų putų naudodama plakimo šluotelę arba elektrinį plaktuvą.
  • Nedideliame puodelyje ant mažos kaitros ištirpinu sviestą. Patikrinu pirštu, ar ne karštas. Jei karštas ataušinu (gali likti šiltas). Sviestą supilu į kiaušinių plakinį drauge su grietinėle. Išplaku, kol gerai išsimaišo.
  • Dabar suberiu miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius (jei naudoju). Maišau (neplaku) šaukštu arba mentele dideliais sukamaisiais judesiais, kol nelieka miltų gumuliukų. Stengiuosi nepermaišyti.
  • Į paruoštą kepimo formą supilu tešlą ir mentele ar šaukštu išlyginu jos paviršių.
  • Paruoštas obuolių skilteles sudėlioju ant tešlos paviršiaus, švelniai spusteldama, kad šiek tiek įsmigtų.
  • Kepimo formą šaunu į įkaitintą orkaitę ir kepu apie 40-50 min., kol stipriai iškyla tešla, jis tampa auksinis ir įsmeigtas pagaliukas į pyrago centrą yra ištraukiamas neapsivėlęs tešla.
  • Pyragą valgome iškart dar karštą su ledais arba atvėsintą. Jis puikiai išsilaiko drėgnas ir gardus bent 2-3 dienas. Laikyti rekomenduoju uždengtą, kad nedžiūtų.

Atsakymai į “ANYTOS OBUOLIŲ PYRAGAS”: 5

  1. Justina parašė:

    Tobulo skonio pyragas😋

  2. Karolina parašė:

    5 stars
    Puikus pyragas, dar nuo savęs pakepinau ilgiau sviestą, supyliau su visomis nuosėdomis, skonis superinis gavosi!

  3. Monika Jankauskaitė-Anužienė parašė:

    5 stars
    Išbandyta! Super! ❤️

  4. Jura parašė:

    5 stars
    Gavosi labai skanaus, purus ir minkštas. Dabar tiesiog dar reikia patobulinti, ir dadėti kažką “savo”;). Dėkui už receptą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos