BISKOČIAI SU MIGDOLAIS IR RAZINOMIS

2023-02-01

Laba diena, tai vieni mano mėgstamiausių sausainių. Atrodo labai paprastai, gal net primena džiuvėsėlius, bet skonis anaiptol ne prastas ir ne blankus. Ypatingai vertinu jų traškią ir trapią tekstūrą, kuri išlieka tokia pat net po savaitės ar dviejų. Iškepus porciją šių biskočių, gaunu pilną skardą susainių, kurie sandariame stikliniame inde gali laikytis labai ilgai. Sakyčiau, bent mėnesį tai tikrai. Nesakau, kad pavyksta tiek ilgai išlaikyti, nes, bent jau aš, suniai atsilaikau, kai virtuvėje stovi stiklainis pilnas šių biskočių. Kadangi pati esu kepusi biskočius pagal šį receptą ne 10 ir net ne 20 kartų, rekomenduoju juos išbandyti ir tikiu, kad nepasigailėsite. Beje, jei nemėgstate razinų, keskite jas džiovintomis spanguolėmis. O riešutus taip pat galima keisti pagal pomėgį – tiks tiek lazdyno, tiek anakardžiai.

Smagu, kad šiems biskočiams pagaminti nereikia jokių įmantrių ingredientų. Dažniausiai viską turiu spintelėse ir šaldytuve, tad labai panorėjus kažko gardaus, galiu imti ir išsikepti. Pimiausia imuosi didelio dubens, kuriame iki vientisos masės išplaku abiejų rūšių aliejus, cukrų, vanilinį cukrų ir kiaušinius.

Į įšplaktą kiaušinių ir cukraus masę sudedu visus sausuosius ingredientus: miltus, druską, kepimo miltelius, razinas ir migdolus. Maišau šaukštu, kol tešla tampa atskirais grumstais ir darosi sunku maišyti.

Tokią nevientisą tešlą išverčiu ant švaraus stalo ir minkau rankomis, kol tešla iš atskirų grumstų susijungia į vieną tešlos rutulį.

Tešlą padalinu į dvi lygias dalis.

Kiekvieną tešlos dalį rankomis formuoju į pailgus, maždaug 30-35 cm ilgio ritinius, kuriuos suploju ir gaunu plokščius pailgus kepalus. Juos perkeliu į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepu iš anksto įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje be vėjelio apie 30-35 min.

Praėjus kepimo laikui iš orkaitės ištrauktus kepalus iškart dar karštus perkeliu ant pjaustymo lentos. Neleidžiu kepalams ataušti. Dideliu aštriu peiliu lygiais ašmenimis kepalus supjaustau maždaug 2 cm storio riekelėmis. Kiekvieną riekelę pjaunu vienu tvirtu ir staigiu judesiu: peilio galiuką atrėmusi į pjaustymo lentą ir nutaikiusi pjovimo vietą, tvirtai nuleidžiu peilio rankeną žemyn. Sakykime, kad tai panašu į giljotiną. Taip pjaunant, riekelės nesutrupa į gabalus.

Riekeles perkeliu atgal į kepimo skardą ir suguldau. Skardą perkeliu atgal į orkaitę (nekeisdama temperatūros ar rėžimo) ir kepu dar 10-15 min. Iškeptus biskočius ištraukiu iš orkaitės ir leidžiu atvėsti skardoje, kol jie sutvirtėja ir nebetrupa. Ataušusius laikau sandariame stikliniame inde arba, jei planuoju, kad jie bus suvalgyti per artimiausias 2-3 dienas, galiu laikyti ir atvirame/nesandariame inde.

Spausdinti receptą
5 from 6 votes

BISKOČIAI SU MIGDOLAIS IR RAZINOMIS

Vieni mėgstamiausių sausainių. Nors iš išvaizdos šiek tiek primena džiuvesėlius, bet skonis anaiptol ne blankus ir ne prastas. Jie puikiai išsilaiko traškūs ir trapūs ilgą laiką. Tirpstantys burnoje ir tiesiog nuostabūs!

Ingredientai

  • 60 g kokosų aliejaus
  • 60 g alyvuogių, rapsų arba saulėgrąžų aliejaus
  • 120 g cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 400 g kvietinių miltų
  • 1 šaukštelis druskos (be kaupo)
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • 80 g razinų (keiskite džiovintomis spanguolėmis)
  • 100 g miogdolų

Gaminimo eiga

  • Dideliame dubenyje išplaku abiejų rūšių aliejus, cukrų, vanilinį cukrų ir kiaušinius iki vientisos masės.
  • Į išplaktą masę dedu visus likusius ingredientus ir šaukštu maišau, kol tešla virsta atskirais grumstais ir maišyti šaukštu darosi per sunku.
  • Tešlą išverčiu ant švaraus stalo ir minkau rankomis, kol atskiri tešlos grumstai susijungia į vieną tešlos kamuolį.
  • Tešlos kamuolį padalinu į dvi lygias dalis ir iš kiekvienos dalies suformuoju po pailgą ritinį, primenantį prancūzišką batoną. Ritinius suploju, kad gaučiau plokščios formos pailgus kepalus, kurių ilgis maždaug 30-35 cm. Formuojant ritinius, iš tešlos byra riešutai ir razinos. Juos surenku ir rankomis įspaudžiu atgal į kepalus.
  • Plokščius kepalus perkeliu į skardą, ištiestą kepimo popieriumi. Skardą perkeliu į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę be vėjelio. Kepu 35 minutes.
  • Praėjus kepimo laikui iš orkaitės ištrauktus kepalus iškart dar karštus perkeliu ant pjaustymo lentos. Neleidžiu kepalams ataušti. Dideliu aštriu peiliu lygiais ašmenimis kepalus supjaustau maždaug 2 cm storio riekelėmis. Kiekvieną riekelę pjaunu vienu tvirtu ir staigiu judesiu: peilio galiuką atrėmusi į pjaustymo lentą ir nutaikiusi pjovimo vietą, tvirtai nuleidžiu peilio rankeną žemyn. Sakykime, kad tai panašu į giljotiną. Taip pjaunant, riekelės nesutrupa į gabalus.
  • Riekeles perkeliu atgal į kepimo skardą ir suguldau. Skardą perkeliu atgal į orkaitę (nekeisdama temperatūros ar rėžimo) ir kepu dar 10-15 min.
  • Iškeptus biskočius ištraukiu iš orkaitės ir leidžiu atvėsti skardoje, kol jie sutvirtėja ir nebetrupa. Tokie sausainiai gali būti laikomi sandariame stikliniame inde labai ilgai ir išliks traškūs bei gardūs.

Atsakymų į “BISKOČIAI SU MIGDOLAIS IR RAZINOMIS”: 17

  1. Agnė parašė:

    Laba diena, ar galima kvietinius miltus keisti kitais? Kurie neturi glitimo. 🙂

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Žinoma, galite keisti :). Pati nesu bandžiusi, bet jei bandyčiau, pirmam bandymui rinkčiausi miltų be glitimo mišinį, kuris paruoštas naudoti 1:1 keičiant įprastus kvietinius miltus.

  2. Sandra parašė:

    5 stars
    Labai skanūs, ačiū už receptą! ❤️💯

  3. Dovile parašė:

    5 stars
    Puikus receptas!

  4. Gražina parašė:

    5 stars
    Jau antrąkart kepu! Puikus receptas! Ačiū labai, Amelija!❤️

  5. Agne parašė:

    60 g aliejaus tai 60 ml pilti?

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      1 mililitras aliejaus sveria kiek mažiau nei 1 gramą, nes aliejaus tankis nėra lygus vienetui (pvz., vandens 1 ml yra lygis 1 g). Tačiau su aliejumi 6iam kiekiui skirtumas nėra didelis (60 g aliejaus bus maždaug 63-64 mililitrais), tad matuoti galite ir tūriu, apsieinant be svarstyklių.

  6. Greta parašė:

    5 stars
    Ačiū už receptą! Labai skanūs!

  7. Agnė parašė:

    Tobuli biskočiai 🥰 kepiau jau porą kartų šeimyna įvertino. Kepu n-tąjį kartą, šį kart kokosų aliejų pakeičiau sviestu ir migdolus pistacijomis, OMG… pavaišinau bendradarbius, klausė kur galima tokių nusipirkti 😄

  8. Birute parašė:

    5 stars
    Labas vakaras. Ar galima kokoso aliejų pakeisti sviestu tirpintu? Arba kuom galima pakeisti?

  9. Dovile parašė:

    5 stars
    Labai geras daug kartu gamintas receptas 🍪

Komentuoti: Amelija Kuzmarskė Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos