APELSININIS MOLIŪGŲ KEKSAS

2021-02-11

Geras, drėgnas su traškia plutele ir kvapnus keksas yra vienas mano mėgstamiausių desertų. Keksus aš mėgstu labiau nei keksiukus, nors tikriausiai beveik visų keksų receptai puikiai tinkami kepti ir mažose keksiukų formelėse (sutrumpinus kepimo laiką, žinoma). Šis keksas yra išties puikus! Man patinka jo apelsininis kvapnumas bei drėgnumas, kurio suteikia moliūgų piurė.

Šiuo metų laiku piurė galite pasigaminti pagal mano receptą iš sviestinių moliūgų, kurių galima rasti parduotuvių daržovių skyriuose visus metus. Aš piurė prisigaminau rudenį, kai buvo užderėję moliūgai, ir užšaldžiau keksiukų formelėse. Gaminkim kartu šį oranžinį keksą (taip jį praminė mano vaikai)!

Į dubenį mušu kiaušinius, dedu cukrų ir vanilinį cukrų. Plaku iki purių baltų putų. Tai užtrunka iki 5 min. Siūlau nepagailėti kelių minučių šiam žingsniui, nes tai suteikia keksui purumo ir lengvumo.

Keptuvėje arba mažame puode ant nedidelės kaitros ištirpinu sviestą. Atidedu jį kiek ataušti.

Atvėsusį sviestą pilu į kiaušinių plakinį. Vėl išplaku, tik šįkart jau nereikia plakti ilgai.

Nuo švariai nuplauto apelsino nutarkuoju žievelę. Vis noriu priminti, kad svarbu tarkuoti tik oranžinę žievelės dalį, nes baltoji yra karti, o mes norime tik apelsino aromatinių aliejų iš oranžinės dalies.

Dabar į plakinį sudedu moliūgų piurė, graikišką jogurtą (arba grietinę) ir apelsino žievelę. Tešlą labai trumpai perplaku, kol ingredientai įsimaišo.

Eilė sausiems ingredientams: dedu miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Tešlą išmaišau šaukštu arba mentele, kol nelieka sausų miltų. Maišau stengdamasi miltus “įlankstyti”, kad tešloje liktų kuo daugiau oro burbuliukų.

Kekso formą gausiai ištepu sviestu ir pabarstau manų kruopomis. Tai puikus būdas norint išvengti kepinio prilipimo prie kepimo formos. Sudedu tešlą ir pabarstau cukruotomis apelsinų žievelėmis. Tai nebūtina :).

Keksą kepu 180 laipsnių orkaitėje be vėjelio 55 minutes arba tol, kol įsmeigtas medinis pagaliukas yra ištraukiamas sausas.

Iškeptą keksą perkeliu ant metalinių grotelių, kad kiek atvėstų ir iš visų pusių susiformuotų traški plutelė.

APELSININIS MOLIŪGŲ KEKSAS

Nuostabus, drėgnas, kvapnus ir su traškia plutele. Šiam keksui man netrūksta nei glaisto, nei kremo. Atrodo, jis tiesiog subalansuotas savaitgalio desertui po pietų. Užmaišau ir pašaunu kepti prieš sėdant pietauti, o papietavus jis jau laukia, kada bus suvalgytas. Mano vaikų labai mėgiamas kepinys, kurį jie vadina oranžiniu keksu. Dar receptas yra puikus būdas panaudoti moliūgų piurė!

Ingredientai

  • 4 kiaušiniai
  • 140-180 g cukraus
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 110 g sviesto
  • 275 g labai tirštos moliūgų piurė
  • 65 g graikiško jogurto (tinka ir grietinė)
  • 1 apelsino žievelė
  • 270 g kvietinių miltų
  • 1,5 šaukštelio* kepimo miltelių
  • 0,5 šaukštelio* sodos
  • 0,5 šaukštelio* druskos (*nubraukto)

Gaminimo eiga

  • Dubenyje iki baltų putų išplaku kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Tai užtruks apie 4-5 min.
  • Įštirpintą ir kiek atvėsintą sviestą pilu į plaktus kiaušinius ir vėl išplaku. Šįkart ilgai plakti nereikia – kol masė taps vientisa.
  • Į plakinį dedu moliūgų piurė, jogurtą ir apelsino žievelę. Labai trumpai perplaku. Neplakite ilgai, nes tešla praras purumą!
  • Dabar į tešlą keliauja miltai, kepimo milteliai, soda ir druska. Išmaišau mentele ar šaukštu, stengdamasi nepersukti tešlos, kad joje liktų kuo daugiau oro.
  • Tešlą sudedu į kekso formą gausiai išteptą sviestu ir pabarstytą manų kruopomis. Tai garantuoja, kad kepinys neprilis ir jį bus lengva išimti.
  • Kepu 180 laipsnių orkaitėje be vėjelio 55 min.
  • Iškeptą keksą iškart perkeliu ant metalinių grotelių, kad šiek tiek atvėstų ir iš visų pusių susiformuotų traški plutelė.

Įrašo “APELSININIS MOLIŪGŲ KEKSAS” komentarų : 1

  1. Ugnė parašė:

    Nuostabiai skanus! ❤️ Ačiū jums už pasidalinimą 🌹

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos