ČESNAKINĖS JOGURTO DUONELĖS SU SŪRIU

2024-02-27

Mūsuose mažiau įprasta, bet pasaulyje plokščios formos duonos yra kasdienis maistas, gyvuojantis aibę metų. Meksikos tortilijos, Vidurio Rytų lavašai ir pitos, Italijos fokačijos, Indijos roti, naan ir taip toliau. Aš namuose jau seniai kepu greitas jogurtines plokščias duoneles, kurias šįkart dar paturbinau pridėdama sūrio įdarą. Jos truputį primena indiškas naan, bet yra gaminamos iš dviejų esminių ingredientų: miltų ir jogurto (jei neskaičiuosim druskos ir kepimo miltelių, kuriuos, beje, galima praleisti). Tokios tešlos nereikia kildinti, ji lengvai ir greitai minkoma, o dar didelis pliusas – baltymai iš jogurto, kurie duoneles padaro maistingesnes ir sotesnes. Ir ta šiek tiek tąsi jų konsistencija 🫠. Dievinu! 

Duonelėms naudoju baltus kvietinius miltus ir be abejonių renkuosi graikišką AMFORA jogurtą, kuris yra itin kremiškas, tirštas ir turi daug baltymų. Būtent šiam jogurtui ir pritaikytos recepto proporcijos. Kalbant apie sūrio ir varškės įdarą – jis nėra būtinas ir aš dažniau duoneles kepu be jo. Bet kai nepatingiu ir duoneles įdarau – būna kažkas tokio! Tuo labiau, kad įdaro gamyba visai nesudėtinga – tai tarkuotas sūris ir kreminė varškė. Mano rekomendacijos – DVARO fermentinis sūris ir AMFORA varškė. Ir štai: dar karšta katik česnakiniu sviestu patepta duonelė, kurią plėšiant tįsta sūris… O dabar – gaminimo eiga.

Dideliame dubenyje sumaišau miltus, druską ir kepimo miltelius, o tuomet sudedu jogurtą. Pradedu maišyti šaukštu, o kai maišymas tampa sudėtingas, pradedu minkyti rankomis. Tešla užminkoma nesunkiai, prireikia kelių minučių, kol ji tampa vientisa.

Išminkytą tešlą perkeliu ant šiek tiek miltais barstyto stalo arba lentos ir padalinu į 8 lygias dalis (tešlą ant stalo suploju į apvalų diską ir pjaustau picos principu). Kiekvieną dalelę suformuoju į kamuoliuką, naudodama tik tiek miltų, kad rutuliukai per daug neliptų prie delnų ir paviršiaus. Kamuoliukams leidžiu pastovėti, kol ruošiu įdarą.

Sutarkuoju sūrį ir dubenėlyje jį sumaišau su varške.

Imu po vieną tešlos kamuoliuką ir naudodama kiek įmanoma mažiau miltų iškočioju į ploną ovalą. Didelis tikslumas čia nebūtinas – blynas gali būti storesnis arba plonesnis. Kaip jis bus iškočiotas, tokio storio duonelė ir gausis. Rekomenduoju kočioti maždaug iki tortilijos storio.

Iškočiojusi ovalą, ant pusės jo paviršiaus užtepu įdaro, palikdama neapteptus kraštelius. Tuomet užlenkiu neapteptą blyno dalį ant apteptosios ir pirštais prispaudžiu kraštelius, kad suliptų. Įdarą iš akies normuoju taip, kad užtektų visoms duonelėms.

Paruoštą kepimui duonelę atidedu ir taip pat iškočioju visus likusius tešlos kamuoliukus.

Įkaitinu sausą keptuvę ant vidutinės kaitros ir dedu vieną duonelę. Reguliuoju temperatūrą taip, kad viena duonelės pusė keptų apie 2 minutes ir nesudegtų, bet taptų rusva (kepimo laikas priklauso nuo duonelių storio ir keptuvės karščio). Iškepus duonelę iš abiejų pusių, ją išimu į lėkštę arba ant lentos.

Kol iškepta duonelė dar karšta, ją aptepu česnakiniu sviestu. Tam dubenėlyje suimaišau ištirpintą sviestą su traiškytu česnaku ir petražolėmis. Aptepus duonelę dar mėgstu ant jos pabarstyti šiek tiek druskos.

Taip iškepu ir aptepu visas duoneles. Patiekiu dar karštas ar šiltas.

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su AMFORA prekės ženklu, reklama

Spausdinti receptą
5 from 6 votes

ČESNAKINĖS JOGURTO DUONELĖS SU SŪRIU

Greitai pagaminamos plokščios jogurtinės duonelės puikiai tinka prie sriubų, troškinių, pusryčių, salotų ar kitų patiekalų. Taip pat be galo gardžios katik iškeptos be jokių priedų. Pagamintos iš miltų ir jogurto, todėl yra sočios. Galima kepti be įdaro arba su. Niekada nepraleidžiu paskutinio žingsnio – aptepimo sviestu.

Ingredientai

tešlai:

  • 300 g kvietinių miltų
  • 2 šaukšteliai druskos (be kaupo)
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių (be kaupo)
  • 370 g graikiško jogurto AMFORA (viso didžiojo indelio)

įdarui:

  • 150 g fermentinio sūrio (rinkausi DVARO)
  • 150 g kreminės varškės AMFORA

aptepimui:

  • 30 g sviesto
  • 1 česnako skiltelė
  • saujelė smulkintų petražolių (nebūtina)

Gaminimo eiga

tešla:

  • Dideliame dubenyje sumaišau miltus, druską ir kepimo miltelius, o tuomet sudedu jogurtą. Pradedu maišyti šaukštu, o kai maišymas tampa sudėtingas, pradedu minkyti rankomis. Tešla užminkoma nesunkiai, prireikia kelių minučių, kol ji tampa vientisa.
  • Išminkytą tešlą perkeliu ant šiek tiek miltais barstyto stalo arba lentos ir padalinu į 8 lygias dalis (tešlą ant stalo suploju į apvalų diską ir pjaustau picos principu). Kiekvieną dalelę suformuoju į kamuoliuką, naudodama tik tiek miltų, kad rutuliukai per daug neliptų prie delnų ir paviršiaus.
  • Kamuoliukams leidžiu pastovėti, kol ruošiu įdarą.

įdaras:

  • Sutarkuoju sūrį ir dubenėlyje jį sumaišau su varške.

kočiojimas:

  • Imu po vieną tešlos kamuoliuką ir naudodama kiek įmanoma mažiau miltų iškočioju į ploną ovalą. Didelis tikslumas čia nebūtinas – blynas gali būti storesnis arba plonesnis. Kaip jis bus iškočiotas, tokio storio duonelė ir gausis. Rekomenduoju kočioti maždaug iki tortilijos storio.
  • Iškočiojusi ovalą, ant pusės jo paviršiaus užtepu įdaro, palikdama neapteptus kraštelius. Tuomet užlenkiu neapteptą blyno dalį ant apteptosios ir pirštais prispaudžiu kraštelius, kad suliptų. Įdarą iš akies normuoju taip, kad užtektų visoms duonelėms.
  • Paruoštą kepimui duonelę atidedu ir taip pat iškočioju visus likusius tešlos kamuoliukus.

kepimas:

  • Įkaitinu sausą keptuvę ant vidutinės kaitros ir dedu vieną duonelę. Reguliuoju temperatūrą taip, kad viena duonelės pusė keptų apie 2 minutes ir nesudegtų, bet taptų rusva (kepimo laikas priklauso nuo duonelių storio ir keptuvės karščio). Iškepus duonelę iš abiejų pusių, ją išimu į lėkštę arba ant lentos.

aptepimas:

  • Kol iškepta duonelė dar karšta, ją aptepu česnakiniu sviestu. Tam dubenėlyje suimaišau ištirpintą sviestą su traiškytu česnaku ir petražolėmis. Aptepus duonelę dar mėgstu ant jos pabarstyti šiek tiek druskos.
  • Taip iškepu bei aptepu visas likusias duoneles.

Atsakymų į “ČESNAKINĖS JOGURTO DUONELĖS SU SŪRIU”: 17

  1. Vita parašė:

    O kažin, su miltais be gliuteno gautųsi?🤔🙈

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      nesu tikra, reikėtų išbandyti, bet spėju, kad pavyktų, tik tekstūra būtų kitokia :). Spėju, nebūtų tokios tąsios, bet vistiek liktų gardžios.

  2. Violina parašė:

    Wow! Netyciomis pamaciau facebook reels ir siandien issikepiau! Nepaprastai skanu, be galo lengva tik kad dingo labai greit! 🙂

  3. Daiva parašė:

    5 stars
    Ačiū 🫶 puikiai pavyko. Nerealiai skanu!

  4. Guste parašė:

    5 stars
    Labai skanios duonelės!!🤤

  5. Gabija parašė:

    5 stars
    Aš taip pat užmačiau per reels, ir tą pačią dieną susigundžiau pabandyti! Negaliu patikėti, kaip lengva buvo pagamint ir kaaaaip skaniai gavosi😍😍 rekomenduoju dabar visiems iš eilės siuntinėdama nuorodą 😁❤️‍🔥

  6. Ieva parašė:

    Sveiki, jeigu žinau, kad nesuvalgysim visko, ar galima nepanaudotus tešlos gabaliukus užšaldyti? Arba kiek laiko galima duoneles laikyti iškeptas?

  7. Dovleta parašė:

    Tobula! Visi ragavę įvertino ❤️ dabar kepsiu ir kepsiu ją ❤️

  8. Rasa parašė:

    Sveiki. O jei naudosiu ne kreminė, o paprastą varškę? Ar nieko baisaus?

  9. Simona parašė:

    5 stars
    Labai skanu!

  10. Rokas parašė:

    5 stars
    labai skanuuu! puikus receptas

  11. Erika parašė:

    Labai skanu !!!

  12. Margarita parašė:

    5 stars
    Privalau parašyt komentarą.
    Gaminu į mėnesį bent keletas kartų, TOBULA!
    Draugam pagaminu, visi dievina, prašo pakartot.
    Ir dar pabandžiau kept orkaitėje kaip picos padą, iškepus uždedu įdarus ant viršaus ir pašildau vos vos. Gaunas nesvietiška piculė.
    Ačiū!!! ❤️

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.