KALĖDINIS SIRUPAS

2020-11-24

Dar vienos valgomos ir namuose gamintos Kalėdinės dovanos idėja jums! Šiemet mano valgomos dovanos bus sutalpintus į nedidelius, žavius indelius. Artimiesiems dovanosiu skanumynų rinkinius. Jau praėjusią savaitę pasidalinau karamelizuotų svogūnų džemo receptu ir artimiausiu metu padovanosiu jums dar idėjų. Gal norėsite prisidėti ir kartu su manimi Kalėdų proga dovanoti savo rankų šilumą, brangų laiką ir šventinį jaukumą. Vienas didžiausių tokių dovanų privalumų man yra ne tik tvaresnis pasirinkimas, bet ir TA Kalėdinė nuotaika, kurią man atneša jų gaminimas ir ruošimas. Taigi, dovana pavyksta dviguba: ne tik artimiesiems, bet ir sau.

Kalėdinis sirupas yra prieskoninis saldus skystis, tinkamas labai daug kam pagardinti. Pagalvokite apie purius blynus, lietinius, kavą, arbatą, granolą, jogurtą, pyragus, vaflius, kokteilius, košes, karštą šokoladą, torto biskvito sulaistymą ar padažus salotoms… Aš net orkaitėje kepiau šiuo sirupu pašlakstytus moliūgų gabalėlius ir rezultatas buvo fantastiškas. Pavyko puikus garnyras paukštienai. Tokie moliūgai dar nuostabiai tiktų į salotas su sūriu. Taigi, panaudojimų būdų galybė, o skonis ir kvapas tikrai iškart kels asociacijas su žiemos šventėmis.

Sirupą rekomenduoju uždaryti į švarius ir sandarius butelius ar stiklainius, taip jis spintelėje išsilaikys nesugedęs per žiemą ir dar ilgiau.

Svarbiausi ir esminiai šio sirupo elementai yra prieskoniai. Pasirinkau ir suderinau savo mėgstamiausius klasikinius žieminius prieskonius. Jei juos malsite, tarkuosite ar grūsite patys, kvapas ir skonis bus ryškesnis, nei jau paruoštų. Visų šių prieskonių galima rasti prekybos centruose.

Prieskonių santykius ir kiekius galite koreguoti pagal savo norus ir skonį. Aš daugiausiai naudojau cinamono, o gvazdikėlių tik šiek tiek. Galima pridėti net kvapiųjų pipirų, anyžių, cibežolės ar panašiai.

Taigi pirmiausia susiruošiu visus prieskonius sudėdama juos į lėkštelę. Muskatą tarkuoju, prieskonių grūstuve sugrūdu gvazdikėlius… Tam dar galima panaudoti kavamalę.

Kai prieskoniai paruošti, susiruošiu kitus ingredientus. Į puodą pilu vandenį, cukrų ir vanilę. Taip pat įmaišau moliūgų piurė, kurios receptą irgi galite rasti mano puslapyje. Šiam sirupui moliūgų piurė suteikia šiek tiek tirštumo ir švelnų moliūgų poskonį. Ji čia nėra būtina, todėl jei neturite ar nenorite naudoti, galite tiesiog keisti šį kiekį vandeniu.

Išvirtą sirupą pilsiu į buteliukus. Jis laikysis per žiemą, jei uždarysite į sandarius ir švarius butelius ar stiklainius. Galite indus sterilizuoti.

Kai buteliukai paruošti, galiu virti sirupą. Į skystį įmaišau ir visus prieskonius.

Sirupą užverdu ant vidutiniškai didelės kaitros kartas nuo karto pamaišydama. Jam užvirus kaitrą sumažinu ir leidžiu pavirti dar 5 minutes.

Kol sirupas verda, pasiruošiu didelį dubenį su koštuvu. Sirupą noriu perkošti, kad jis būtų vientisesnės tekstūros, nors tai nėra būtina.

Išvirusį sirupą iškart perkošiu. Tirščių neišmetu – panaudosiu blynų, keksiukų, pyrago tešlai ar panašiai.

Kol sirupas karštas pilu į buteliukus. Reikia atsargumo, nes karštas ir lipnus skystis gali smarkiai nudeginti. Ups…

Kai išpilstau, buteliukus iškart sandariai uždarau.

Leidžiu sirupui atvėsti ir nešu į sandėliuką. Ten buteliukai lauks dovanų pakavimo. Nemeluosiu bent vieną pasisliksiu ir sau!

Tikiuosi dovanų gavėjai apsidžiaugs po egle radę tokių skanėstų 🙂

KALĖDINIS SIRUPAS

Tai yra prieskoninis saldus skystis, tinkamas labai daug kam pagardinti. Pagalvokite apie purius blynus, lietinius, kavą, arbatą, granolą, jogurtą, pyragus, kokteilius, košes, karštą šokoladą, torto biskvito sulaistymą ar net padažus salotoms… Panaudojimų būdų galybė, o kvapas ir skonis iškart primins žiemos šventes.

Ingredientai

  • 750 ml vandens
  • 400 g rudojo cukraus (tinka ir baltasis)
  • 0,5 stiklinės moliūgų piurė (nebūtina, galima keisti vandeniu)
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto (tiks ir dvigubas kiekis vanilinio cukraus)

PRIESKONIAI:

  • 2 šaukšteliai cinamono
  • 1 šaukštelis tarkuoto muskato riešuto
  • 1 šaukštelis maltų kadramonų
  • 1 šaukštelis imbierų
  • 0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių

Gaminimo eiga

  • Pasiruošiu sandarius stikliniu buteliukus arba stiklainius, į kuriuos pilstysiu sirupą.
  • Puode sumaišau vandenį, cukrų, vanilę, moliūgų piurė ir prieskonius.
  • Skystį užverdu. Užvirus sumažinu kaitrą ir leidžiu sirupui lengvai pavirti dar 5 minutes.
  • Sirupą perkošiu koštuvo pagalba ir dar karštą supilstau į tarą (tirščius panaudoju blynų, pyrago tešlai ar pan.). Leidžiu atvėsti ir sandėliuoju tamsioje spintelėje, sandėliuke arba rūsyje.

Atsakymai į “KALĖDINIS SIRUPAS”: 6

  1. Gabrielė parašė:

    Sveiki, kur pirkote šiuos buteliukus sirupui? 🙂

  2. Justina parašė:

    Sveiki, o koks kiekis sirupo išeina?

  3. Greta parašė:

    Sveiki, koks sirupo kiekis išėjo iš šių, recepte minėtų, ingredientų?:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos