APELSININĖ JAUTIENA

2023-10-26

Šį rudenį mane pasivijo pasilpęs organizmas ir žinutė po kraujo tyrimų: trūksta geležies atsargų. Nenustebau, nes galėjau tai nuspėti iš savijautos ir krentančių plaukų. Poreikis aiškus, reikia papildų, o pirmas ir labai svarbus žingsnis – rinkti organizmui trūkstamus mikroelementus mitybos pagalba. Taigi, griebiuosi špinatų, granatų, kepenėlių, sardinių, kiaušinių ir, žinoma, jautienos. Šis patiekalas paprastas, greitas ir aromatingas dėl apelsinų sulčių ir žievelių. Faršas yra lengviau virškinamas, dėl to, kad yra sumaltas. O dar jį paruošti yra itin lengva. Užtrunku gal 20 minučių – maždaug tiek, kiek verda ryžiai garnyrui. Dar pašonėje man tinka agurkų, morkų ar žalumynų salotos.

Prireiks nedaug ingredientų, kurių didžioji dalis taip tinka įgeidžiams vėsesniu oru patenkinti: soti malta mėsa, kvapnūs apelsinai, daug česnakų, imbierų, juodųjų pipirų. Jei norisi aštriau, dar pridedu čili. Kadangi prireiks apelsino žievelės, būtų gera mintis rinktis ekologišką apelsiną. O mėsa čia esminis ingredientas, tai pasirinkau rinktinę BIOVELOS smulkintą jautieną naujoje pakuotėje, kuriai sunaudota net 70% mažiau plastiko (nėra to standaus plastikinio indelio). Beje, čia labai puikiai tinka ir malta kiauliena, paukštiena ar augalinė mėsa.

Pasiruošiu padažą: dubenėlyje sumaišau visus padažui skirtus ingredientus. Atidedu. Sutarkuoju arba itin smulkiai supjaustau česnakus ir imbierus. Irgi atidedu.


Ant didelės kaitros įkaitinu gilią keptuvę ar troškintuvą. Tik įkaitus pilu šiek tiek aliejaus. Nedelsiant sudedu maltą mėsą ir kepinu ant didelės kaitros vis maišydama, kad apskrustų (jei matau, kad iš mėsos išsiskiria skystis, didinu kaitrą). Mentele stengiuosi išardyti didesnius mėsos grumstelius.

Kai mėsa šiek tiek apskrudusi, sumažinu kaitrą iki vidutinės ir suberiu smulkintus česnakus bei imbierus. Maišydama pakepinu TIK apie minutę.

Prieš supilant darkart pamaišau padažą ir tada supilu ant mėsos. Gerai išmaišau ir leidžiu padažui sutirštėti apie 1-2 minutes. Patiekiu apibarsčiusi sezamų sėklomis ir smulkintais svogūnų laiškais ant karštų ir purių ryžių.

Spausdinti receptą
5 from 2 votes

APELSININĖ JAUTIENA

Sotus, lengvai pagaminamas ir aromatingas patiekalas, kurį paruošiu per 20 minučių – maždaug tiek, kiek verda ryžiai garnyrui. Kadangi naudoju apelsino žievelę, būtų gera mintis rinktis ekologišką apelsiną, o mėsa čia tiks pagal pasirinkimą ir skonį: jautiena, kiauliena, paukštiena arba auglinė.

Ingredientai

  • 900 g jautienos faršo (tinka ir kitokia malta mėsa: kiauliena, paukštiena, augalinė)
  • 6 česnako skiltelės
  • 1/3 nykščio dydžio imbiero gabalėlis

padažui:

  • 2 šaukšteliai tarkuotų apelsino žievelių
  • 100 ml apelsino sulčių (maždaug iš 1 didesnio apelsino)
  • 6 šaukštai sojų padažo
  • 4 šaukšteliai skrudintų sezamų aliejaus
  • 2 šaukšteliai obuolių acto
  • 2 šaukšteliai cukraus
  • 2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo (be kaupo)
  • juodųjų pipirų pagal skonį (labai tinka nepagailėti)

patiekimui:

  • 2 šaukštai skrudintų sezamų sėklų
  • kelios saujos smulkintų svogūnų laiškų

Gaminimo eiga

  • Pasiruošiu padažą: dubenėlyje sumaišau visus padažui skirtus ingredientus. Atidedu.
  • Sutarkuoju arba itin smulkiai supjaustau česnakus ir imbierus. Atidedu.
  • Ant didelės kaitros įkaitinu gilią keptuvę ar troškintuvą. Tik įkaitus pilu šiek tiek aliejaus. Nedelsiant sudedu maltą mėsą ir kepinu ant didelės kaitros vis maišydama, kad apskrustų (jei matau, kad iš mėsos išsiskiria skystis, didinu kaitrą). Mentele stengiuosi išardyti didesnius mėsos grumstelius.
  • Kai mėsa šiek tiek apskrudusi, sumažinu kaitrą iki vidutinės ir suberiu smulkintus česnakus bei imbierus. Maišydama pakepinu TIK apie minutę.
  • Prieš supilant darkart pamaišau padažą ir tada supilu ant mėsos. Gerai išmaišau ir leidžiu padažui sutirštėti apie 1-2 minutes.
  • Patiekiu apibarsčiusi sezamų sėklomis ir smulkintais svogūnų laiškais ant karštų ir purių ryžių.

Atsakymai į “APELSININĖ JAUTIENA”: 2

  1. Karolina parašė:

    5 stars
    Nuostabus receptas, ačiū jums!

  2. Greta parašė:

    5 stars
    Labai skanu, paprasta, greita ir maistinga! Esu jūsų receptų gerbėja! Išbandžiau kone visus salotų receptus, kurie taip pat yra nuostabūs!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos