KOKOSINIS LĘŠIŲ IR PUPELIŲ KARIS

2024-01-05

Prabėgus šventėms kaip taisyklė kasmet noriu lengvesnio, gaivesnio ir spalvotesnio maisto. Ne veltui pasaulyje sausis skelbiamas VEGANUARY, t.y. mėnesiu veganiškos mitybos. Man tai nereiškia, kad turiu visam mėnesiui pereiti TIK prie veganiškos mitybos, tačiau natūraliai norėdama lengvesnio maisto, dažniau gaminu augalinius patiekalus. Tai paskatina naujus derinius gaminant namuose. Kai galvoju apie augalinius patiekalus, visada virtuvėje atsiranda gausybė daržovių ir ankštinių, o tai – palangu sveikatai. Karis arba tiesiog troškinys – lengvas būdas pasigaminti sočią, jaukią ir sprogstančią skoniais vakarienę, kuri pasotina, bet neapsunkina. Lęšiai ir pupelės gausūs baltymais, skaidulomis ir sudėtiniais angliavandeniais, tad po sunkesnių šventinių patiekalų jais praturtinti mitybą yra puiki mintis.

Be ryškių skonių ir palankumo sveikatai, tokį patiekalą pasigaminti yra greita, lengva ir nebrangu, ypač jei produktus renkuosi LIDL parduotuvėje. Labai mėgstu Freshona prekės ženklą, šių konservuotų produktų visada yra mano virtuvės spintelėse. Dar vienas LIDL perliukas – jau seniai mano pamėgtas Kania kario prieskonių mišinys. Jį naudoju ne vienam savo mėgstamam patiekalui – puikus prieskonių derinys. Taigi, nuo kalbų, prie darbų :).

Pasiruošiu: svogūną supjaustau smulkiais kubeliais, o papriką stambesniais. Itin smulkiai susmulkinu česnakų skilteles ir nuluptą imbierą. Įkaitinu didelį troškintuvą, tuomet į jį pilu kepimui tinkamo aliejaus ir suberiu svogūnus bei paprikas. Kepinu maišydama, kol svogūnas pasidaro skaidrus. Tuomet į troškintuvą suberiu česnakus ir imbierus. Pamaišau ir kepinu dar 1-2 minutes, kol pasklinda česnakų kvapas.

Dabar ant kepinamų daržovių supilu kario prieskonius, druską ir lęšius (galiu įdėti ir čili, jei norisi aštrumo). Išmaišau ir supilu visą skardinę konservuotų pomidorų bei 400 ml vandens (tiek telpa į tuščią standartinę skardinę, tad panaudoju katik ištuštintą pomidorų skardinę vandeniui įpilti).

Išmaišiusi troškinį jį uždengiu ir leidžiu pasitroškinti ant mažos-vidutinės kaitros apie 15-20 min., kol paragavus lęšius jie bus beveik išvirę.

Atidengiu troškintuvą ir supilu skardinę kokosų gėrimo ir skardinę nusunktų pupelių. Vėl išmaišau ir leidžiu troškiniui švelniai užvirus paburbuliuoti dar 5 min. Galiu pareguliuoti troškinio konsistenciją – jei norisi skystesnio, įpilu dar vandens. Taip pat ragauju, ar netrūksta druskos.

Patiekiu su puriais virtais ryžiais, arba šilta naan duona, arba skrudinta balta duona. Barstau šviežiomis kalendromis arba petražolėmis, užeriu sezamų ir, jei norisi, šviežio čili griežinėlių, o šalia – žaliųjų citrinų skiltelės.

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su LIDL, reklama

Spausdinti receptą
5 from 1 vote

KOKOSINIS LĘŠIŲ IR PUPELIŲ KARIS

Karis arba tiesiog troškinys – lengvas būdas pasigaminti sočią, jaukią ir sprogstančią skoniais vakarienę, kuri pasotina, bet neapsunkina. Lęšiai ir pupelės gausūs baltymais, skaidulomis ir sudėtiniais angliavandeniais, tad po sunkesnių šventinių patiekalų jais praturtinti mitybą yra puiki mintis. Be ryškių skonių ir palankumo sveikatai, tokį patiekalą pasigaminti yra greita, lengva ir nebrangu.

Ingredientai

  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 1 žalioji paprika (tinka ir kitų spalvų)
  • 5 česnako skiltelės
  • pusės nykščio dydžio imbiero gabaliukas
  • 1-2 šaukštai kario prieskonių mišinio (naudojau visą pakelį iš LIDL, 20 g)
  • 1 šaukštelis druskos (be kaupo)
  • čili dribsniai arba milteliai (nebūtina)
  • 300 g raudonųjų lęšių
  • 1 skardinė konservuotų kapotų pomidorų
  • 1 skardinė kokosų gėrimo ar kremo
  • 1 skardinė mėgstamų konsrvuotų pupelių (sviestinių, baltųjų, raudonųjų, juodųjų)

Gaminimo eiga

  • Pasiruošiu: svogūną supjaustau smulkiais kubeliais, o papriką stambesniais. Itin smulkiai susmulkinu česnakų skilteles ir nuluptą imbierą.
  • Įkaitinu didelį troškintuvą, tuomet į jį pilu kepimui tinkamo aliejaus ir suberiu svogūnus bei paprikas. Kepinu maišydama, kol svogūnas pasidaro skaidrus.
  • Tuomet į troškintuvą suberiu česnakus ir imbierus. Pamaišau ir kepinu dar 1-2 minutes, kol pasklinda česnakų kvapas.
  • Dabar ant kepinamų daržovių supilu kario prieskonius, druską ir lęšius (galiu įdėti ir čili, jei norisi aštrumo). Išmaišau ir supilu visą skardinę konservuotų pomidorų bei 400 ml vandens (tiek telpa į tuščią standartinę skardinę, tad panaudoju katik ištuštintą pomidorų skardinę vandeniui įpilti).
  • Išmaišiusi troškinį jį uždengiu ir leidžiu pasitroškinti ant mažos-vidutinės kaitros apie 15-20 min., kol paragavus lęšius jie bus beveik išvirę.
  • Atidengiu troškintuvą ir supilu skardinę kokosų gėrimo ir skardinę nusunktų pupelių. Vėl išmaišau ir leidžiu troškiniui švelniai užvirus paburbuliuoti dar 5 min.
    Galiu pareguliuoti troškinio konsistenciją – jei norisi skystesnio, įpilu dar vandens. Taip pat ragauju, ar netrūksta druskos.
  • Patiekiu su puriais virtais ryžiais, arba šilta naan duona, arba skrudinta balta duona. Barstau šviežiomis kalendromis arba petražolėmis, užeriu sezamų ir, jei norisi, šviežio čili griežinėlių, o šalia – žaliųjų citrinų skiltelės.

Atsakymai į “KOKOSINIS LĘŠIŲ IR PUPELIŲ KARIS”: 2

  1. […] noras valgyti lengviau, į mitybą įtraukiant daugiau daržovių ir augalinių produktų. Paskutiniame įraše minėtas augalinis sausis (aka Veganuary), skelbiamas pačiu tinkamiausiu metu, nes po švenčių […]

  2. Emilija parašė:

    5 stars
    Labai skanus, lengvas ir daug ingridientų nereikalaujantis patiekalas. Labai patiko lęšių tekstūra, prieskonių gausa!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.