MOLIŪGŲ SVIESTAS

2022-11-10

Viena skaniausių “uogienių”, kurią ruošiu vėlyvą rudenį, kai moliūgų sezonas yra savo viršūnėje. Rudeniška, prieskoninga, tiršta be papildomų tirštiklių. Moliūgų sviestas tinka prie blynų, vaflių, varškėčių, košės, granolos dubenėliuose, su jogurtu, vaške… Ir žinoma, populiariausiai žieminei “pumpkin spice latte” kavai ruošti. O ką jau kalbėti apie mano mylimą MOLIŪGINĮ TIRAMISU arba MOLIŪGINIUS KEKSIUKUS SU DEGINTU SVIESTU. Abiems šiems receptams taip pat prireikia moliūgų sviesto.

Ypač mėgstu sviestui sunaudoti po Helovyno likusius skabtuotus moliūgus, kurie, dažnu atveju, juk iškeliauja į šiukšlyną. Moliūgų sviestui ruošti naudoju moliūgų piurė, kurią pasigaminti labai paprasta. Visą procesą esu aprašiusi ČIA.

Moliūgų sviestui prireiks prieskonių. Jie suteikia ypatingo aromato ir padaro šį sviestą rudens ir žiemos uogienių nugalėtoju. Prieskoniai, kuriuos renkuosi čia: cinamonas, imbierai, kardamonai, muskatai ir gvazdikėliai. Naudoju grynus prieskonius, o ne jau paruoštą mišinį. Stengiuosi kiek įmanoma dažniau prieskonius susimalti pati, nes, pavyzdžiui, katik tarkuotas muskatas yra tiesiog dieviško, daug stipresnio, aromato, nei sumaltas seniai. Prieskonius galima koreguoti pagal skonį: gal pridėti juodųjų pipirų, gal tiesiog naudoti meduolių prieskonių mišinį. Ragaukite naudodami mišinius, nes kai kurie meduolių prieskonių mišiniai yra gan aitrūs. Taigi, reikia nepadauginti.

Taip pat prireiks dar kelių priedų. Tai yra citrinos sultys, apelsinų arba obuolių sultys, rudasis cukrus ir medus.

Gamyba itin paprasta – visus ingredientus ir prieskonius sudedu į puodą ir kaitinu ant vidutinės/mažos kaitros vis pamaišydama, kol užverda. Užvirus leidžiu masei paburbuliuoti apie 15 minučių arba dar ilgiau, jei noriu, kad sviestas labiau sutirštėtų.

Išvirusį moliūgų sviestą konservuoju kaip įprastas uogienes, kad galėčiau laikyti sandėliuke per žiemą. Dalį dedu tiesiai į šaldytuvą greitesniam sunaudojimui. Taip pat jis tinkamas ir šaldymui.

Spausdinti receptą
5 from 1 vote

MOLIŪGŲ SVIESTAS

Viena skaniausių "uogienių", kurią ruošiu vėlyvą rudenį, kai moliūgų sezonas yra savo viršūnėje. Rudeniška, prieskoninga, tiršta be papildomų tirštiklių. Moliūgų sviestas tinka prie blynų, vaflių, granolos dubenėliuose, su jogurtu, vaške… Ir žinoma, populiariausiai žieminei "pumpkin spice latte" kavai ruošti. Ypatingai mėgstu šiam sviestui sunaudoti po Helovyno likusius skabtuotus moliūgus, kurie, dažnu atveju, juk iškeliauja į šiukšlyną.

Ingredientai

  • 800 g moliūgų piurė (receptas – ciaamelija.lt)
  • 120 g rudojo cukraus (tiks ir baltasis)
  • 60 g medaus
  • 80 g obuolių ar apelsinų sulčių
  • 45 g citrinų sulčių

prieskoniai:

  • 1,5 šaukštelio cinamono
  • 1/2 šaukštelio imbierų miltelių
  • 1/2 šaukštelio maltų kardamonų
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1/4 šaukštelio tarkuoto muskato
  • 1/4 šaukštelio maltų gvazdikėlių

Gaminimo eiga

  • Į puodą sudedu visus ingredientus ir prieskonius. Gerai išmaišau.
  • Kaitinu vis pamaišydama ant vidutinės-nedidelės kaitros, kol masė pradeda virti. Užvirus leidžiu paburbuliuoti apie 15 min., arba tol, kol sviestas pasieks norimą tirštumą.
  • Moliūgų sviestą konservuoju steriliuose stiklainiuose, kad galėčiau laikyti sandėliuke per žiemą. Arba dedu tiesiai į šaldytuvą greitesniam sunaudojimui. Taip pat galima ir šaldyti.

Atsakymai į “MOLIŪGŲ SVIESTAS”: 2

  1. Ugnė parašė:

    5 stars
    Tobulas receptas, ačiū už skanias idėjas 😊

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos