Su pasididžiavimu ir nostalgija dalinuosi savo pasukų vaflių receptu, kuris nugulė į mano užrašus, prieš maždaug 7 metus. Nostalgija, nes nuo šių vaflių prasidėjo mūsų šeimos tradicijos, susijusios su maistu. Dabar jau turime ne vieną mėgstamą patiekalą, kurį vis kartojame, bet prisiminimuose visa tai prasidėjo nuo šių vaflių. Dvyniai buvo beveik metų amžiaus ir jau pilnai įsitraukę į mūsų mitybą, tad savaitgaliais pradėjau kepti šiuos vaflius, kol ištobulinau receptą. Dabar visa šeima puikiai žino, kokie yra mūsų vafliai ir net pakeitus smulkmeną recepte, iškart pastebi pokyčius. Vafliai su pasukomis yra purūs ir minkšti viduje su maloniai traškia plutele. Dėl pasukų jie ypatingai gerai iškyla ir turi smagų vos rugštų poskonį. Vaflių traškumą ir minkštumą galima reguliuoti renkantis skirtingą kepimo laiką: kepant trumpiau vafliai bus minkštesni, o kepant ilgiau – traškesni.
Vaflių tešlai prireiks visai įprastų ingredientų. Galbūt tik pasukų ne visada turiu šaldytuve, tačiau jos čia yra ypatingai svarbios, nes vafliams suteikia purumą, storumą, putlumą ir labai gerą poskonį. Renkuosi GAMTOS pasukas, kurios yra išskirtinai kremiškos ir tirštesnės, palyginus su kitomis parduotuvėse randamomis pasukomis. Šis receptas pritaikytas būtent joms, mat su skystesnėmis pasukomis reikėtų koreguoti sausųjų ingredientų proporcijas ir kiekius. [reklama]
Pirmiausia imuosi sviesto tirpinimo: į nedidelę keptuvę ar puodą sudedu sviestą ir ištirpinu ant nedidelės kaitros. Sviestui ištirpus palieku jį atvėsti.
Į didesnį dubenį įmušu kiaušinius, supilu cukrų ir vanilinį cukrų. Naudodama rankinę plakimo šluotelę išplaku iki suputojimo.
Dabar į kiaušinių masę supilu ataušintą tirpintą sviestą ir pasukas. Geriausia, jei pasukos yra kambario temperatūros. Taip jos neatšaldo sviesto, kuris gali šiek tiek sustingti į mažus varškės tekstūros gumuliukus. Bet, tiesą sakant, dažniausiai pati pamirštu pasukas ištraukti iš šaldytuvo prieš kepant vaflius, tad nieko baisaus, jeigu taip nutiks ir jums. Naudodami šaltas pasukas, nuolat maišykite tešlą pildami jas į dubenį.
Paskutinis tešlos gamybos žingsnis – sausieji ingredientai. Sudedu kvietinius miltus, kukurūzų krakmolą, kepimo miltelius ir druską. Dabar tešlą išmaišau jau ne plakimo šluotele, o šaukštu arba silikonine mentele. Šiame žingsnyje labai svarbu nepersistengti su maišymu. Maišau tik tol, kol tešloje nebelieka didelių gumulų. Žirnio dydžio gumuliukai yra geras ženklas, kad tešla išmaišyta pakankamai. Vafliai iš labai gerai išmaišytos tešlos yra pastebimai sausesni ir mažiau purūs.
Atėjo laikas iškepti vaflius. Į gerai įkaitintą čirvinių arba belgiškų vaflių keptuvę dedu 3-4 didelius šaukštus tešlos. Nuotraukoje matosi, kad mano tešloje yra nemažai gumuliukų.
Vaflį kepu iki norimo apskrudimo lygio. Trumpiau kepti vafliai bus minkštesni, ilgiau kepti – traškesni. O čia jau skonio klausimas, dėl kurio juk nesiginčyjama. Kepimui nenaudoju papildomų riebalų, nes tešla yra gan riebi ir turėtų neprilipti prie keptuvės. Žinoma prieš pilant pirmojo vaflio tešlą į keptuvę reikia įsitikinti, kad keptuvė tikrai gerai įkaitusi.
Vaflius patiekiu su mėgstamais priedais. Mūsų dažniausias pasirinkimas – graikiškas jogurtas ir trintos braškės arba uogienė. Dar puikiai tinka sirupas ar skystas medus, sviestas, šokoladinis ar karamelinis kremas, vaisių gabaliukai, riešutai ir pan.
Labai labai skanūs vafliai, neišpasakyto traškumo. Tiesa, juos kepiau su miltais be glitimo, kurie yra ganėtinai krakmolingi, tad krakmolo papildomai nedėjau. Galiu įsivaizduoto, kad su kvietiniais miltais jie dar skanesni!
Kaip naudinga sužinoti, kad ir su miltais be glitimo pavyksta :). Pati dar nesu bandžiusi. Ačiū labai už komentarą ir įvertinimą 🙂
Puikūs vafliai, ne per saldūs, tobulai traškūs. Kartosim!
Labai malonu, kad patiko 🙂 Ačiū už įvertinimą!
Pasakiško skonio vafliai! Aš taip ilgai ieškojau tikrai gero čirvinių recepto ir pagaliau jį radau ♥️ Beje, pasukas keičiau liesu graikišku jogurtu, bet rezultatas – amazing šokio verti vafliai 🙂 AČIŪ, Amelija!
Oh, kaip džiaugiuosi skaitydama, labai malonu sulaukti tokio atsiliepimo 🙂
Tobuli čirviniai blynai! 🫶
Ačiū jums! 🙂
Sveiki, o jei vietoje pasukų naudočiau kefyrą?
Taip, tiktų. Rinkčiausi liesesnį kefyrą šiam receptui.
Labai skanūs vafliai! Ačiū už nuostabų receptą
Labai ačiū už atsiliepimą. Man džiaugsmas, kad jums patiko 🙂
Ačiū labai atrodo nuostabiai.Tikrai krepsiu.☺️🌺
Tikiuosi, kad rezultatas džiugins 🙂
ar galima kuom nors pakeisti kukuruzų krakmolą?
Keitimui tiktų bulvių krakmolas 🙂
Nusprendem su vaikais issikepti,bet neturime kukuruzu krakmolo…Kuom galtumem pakeisti?
Mano pirmas keitimo pasirinkimas būtų bulvių krakmolas 🙂
Ruosiames kepti,bet neturiu kukuruzu krakmolo…
Kuom galetumem pakeisti?
Bulvių krakmolu 🙂
Neapsakomai skanus!!!😋Nors naudojome bulviu krakmola ir kefyra,nes nei kukuruzu krakmolo,nei pasuku neturejome…Siandien vel kepsime,o pasui vel,ir vel….😊
ACIU👍👌
nerealiai skanūs, ačiū ❤️❤️
O galima kepti belgiškų vaflių keptuvėje? Išeis? Ar čia būtent čiurvinių blynų keptuvėms tinkamas receptas, ar nėra skirtumo? 🙂
Taip, galima 🙂
Tobuli!!