PASUKŲ VAFLIAI

2023-02-09

Su pasididžiavimu ir nostalgija dalinuosi savo pasukų vaflių receptu, kuris nugulė į mano užrašus, prieš maždaug 7 metus. Nostalgija, nes nuo šių vaflių prasidėjo mūsų šeimos tradicijos, susijusios su maistu. Dabar jau turime ne vieną mėgstamą patiekalą, kurį vis kartojame, bet prisiminimuose visa tai prasidėjo nuo šių vaflių. Dvyniai buvo beveik metų amžiaus ir jau pilnai įsitraukę į mūsų mitybą, tad savaitgaliais pradėjau kepti šiuos vaflius, kol ištobulinau receptą. Dabar visa šeima puikiai žino, kokie yra mūsų vafliai ir net pakeitus smulkmeną recepte, iškart pastebi pokyčius. Vafliai su pasukomis yra purūs ir minkšti viduje su maloniai traškia plutele. Dėl pasukų jie ypatingai gerai iškyla ir turi smagų vos rugštų poskonį. Vaflių traškumą ir minkštumą galima reguliuoti renkantis skirtingą kepimo laiką: kepant trumpiau vafliai bus minkštesni, o kepant ilgiau – traškesni.

Vaflių tešlai prireiks visai įprastų ingredientų. Galbūt tik pasukų ne visada turiu šaldytuve, tačiau jos čia yra ypatingai svarbios, nes vafliams suteikia purumą, storumą, putlumą ir labai gerą poskonį. Renkuosi GAMTOS pasukas, kurios yra išskirtinai kremiškos ir tirštesnės, palyginus su kitomis parduotuvėse randamomis pasukomis. Šis receptas pritaikytas būtent joms, mat su skystesnėmis pasukomis reikėtų koreguoti sausųjų ingredientų proporcijas ir kiekius. [reklama]

Pirmiausia imuosi sviesto tirpinimo: į nedidelę keptuvę ar puodą sudedu sviestą ir ištirpinu ant nedidelės kaitros. Sviestui ištirpus palieku jį atvėsti.

Į didesnį dubenį įmušu kiaušinius, supilu cukrų ir vanilinį cukrų. Naudodama rankinę plakimo šluotelę išplaku iki suputojimo.

Dabar į kiaušinių masę supilu ataušintą tirpintą sviestą ir pasukas. Geriausia, jei pasukos yra kambario temperatūros. Taip jos neatšaldo sviesto, kuris gali šiek tiek sustingti į mažus varškės tekstūros gumuliukus. Bet, tiesą sakant, dažniausiai pati pamirštu pasukas ištraukti iš šaldytuvo prieš kepant vaflius, tad nieko baisaus, jeigu taip nutiks ir jums. Naudodami šaltas pasukas, nuolat maišykite tešlą pildami jas į dubenį.

Paskutinis tešlos gamybos žingsnis – sausieji ingredientai. Sudedu kvietinius miltus, kukurūzų krakmolą, kepimo miltelius ir druską. Dabar tešlą išmaišau jau ne plakimo šluotele, o šaukštu arba silikonine mentele. Šiame žingsnyje labai svarbu nepersistengti su maišymu. Maišau tik tol, kol tešloje nebelieka didelių gumulų. Žirnio dydžio gumuliukai yra geras ženklas, kad tešla išmaišyta pakankamai. Vafliai iš labai gerai išmaišytos tešlos yra pastebimai sausesni ir mažiau purūs.

Atėjo laikas iškepti vaflius. Į gerai įkaitintą čirvinių arba belgiškų vaflių keptuvę dedu 3-4 didelius šaukštus tešlos. Nuotraukoje matosi, kad mano tešloje yra nemažai gumuliukų.

Vaflį kepu iki norimo apskrudimo lygio. Trumpiau kepti vafliai bus minkštesni, ilgiau kepti – traškesni. O čia jau skonio klausimas, dėl kurio juk nesiginčyjama. Kepimui nenaudoju papildomų riebalų, nes tešla yra gan riebi ir turėtų neprilipti prie keptuvės. Žinoma prieš pilant pirmojo vaflio tešlą į keptuvę reikia įsitikinti, kad keptuvė tikrai gerai įkaitusi.

Vaflius patiekiu su mėgstamais priedais. Mūsų dažniausias pasirinkimas – graikiškas jogurtas ir trintos braškės arba uogienė. Dar puikiai tinka sirupas ar skystas medus, sviestas, šokoladinis ar karamelinis kremas, vaisių gabaliukai, riešutai ir pan.

Spausdinti receptą
5 from 6 votes

PASUKŲ VAFLIAI

Šie vafliai su pasukomis yra purūs ir minkšti viduje su maloniai traškia plutele. Dėl pasukų jie ypatingai gerai iškyla ir turi smagų vos rugštų poskonį. Vaflių traškumą ir minkštumą galima reguliuoti renkantis skirtingą kepimo laiką: kepant trumpiau vafliai bus minkštesni, o kepant ilgiau – traškesni.

Ingredientai

  • 3 dideli kiaušiniai
  • 70 g cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 170 g sviesto (rinkausi DVARO)
  • 500 g pasukų (rinkausi GAMTOS)
  • 350 g kvietinių miltų
  • 35 g kukurūzų krakmolo
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių (be kaupo)
  • 1 šaukštelis druskos (be kaupo)

Gaminimo eiga

  • Keptuvėje arba puode ant nedidelės kaitros ištirpinu sviestą (tinka ir mikrobangų krosnelė, jei turite). Sviestą palieku ataušti.
  • Naudodama plakimo šluotelę didesniame dubenyje iki suputojimo išplaku kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų.
  • Ataušintą tirpintą sviestą ir pasukas (geriausia, kad jos būtų kambario temperatūros) supilu į kiaušinių masę ir iškart gerai išmaišau plakimo šluotele.
  • Dabar sudedu visus likusius sausuosius ingredientus: kvietinius miltus, krakmolą, kepimo miltelius ir druską. Plakimo šluotelę dedu į šoną ir naudodama šaukštą maišau tešlą. Svarbu – nereikia permaišyti iki visiškai vientisos masės, nes vafliai bus sausi ir ne tokie purūs. Maišau, kol tešloje nelieka labai didelių gumulų, tačiau žirnio dydžio gumuliukai tešloje yra geras ženklas, kad vafliai bus purūs viduje su traškia išorine plutele.
  • Į gerai įkaitintą čirvinių arba belgiškų vaflių keptuvę dedu 3-4 didelius šaukštus tešlos. Kepimui papildomų riebalų nenaudoju, nes tešla yra riebi. Kepu iki norimo apskrudimo lygio: trumpiau kepti vafliai bus minkštesni, o ilgiau kepti vafliai – traškesni.
  • Patiekiu su mėgstamais priedais: graikišku jogurtu, trintomis uogomis ar uogiene, sirupu, medumi, vaisiais, šokolado kremu… Beje, vafliai skanūs ir atšalę.

Atsakymai į “PASUKŲ VAFLIAI”: 24

  1. Simona parašė:

    5 stars
    Labai labai skanūs vafliai, neišpasakyto traškumo. Tiesa, juos kepiau su miltais be glitimo, kurie yra ganėtinai krakmolingi, tad krakmolo papildomai nedėjau. Galiu įsivaizduoto, kad su kvietiniais miltais jie dar skanesni!

  2. Gintė parašė:

    5 stars
    Puikūs vafliai, ne per saldūs, tobulai traškūs. Kartosim!

  3. Goda parašė:

    5 stars
    Pasakiško skonio vafliai! Aš taip ilgai ieškojau tikrai gero čirvinių recepto ir pagaliau jį radau ♥️ Beje, pasukas keičiau liesu graikišku jogurtu, bet rezultatas – amazing šokio verti vafliai 🙂 AČIŪ, Amelija!

  4. Modesta parašė:

    5 stars
    Tobuli čirviniai blynai! 🫶

  5. Aistė parašė:

    Sveiki, o jei vietoje pasukų naudočiau kefyrą?

  6. Ilona parašė:

    5 stars
    Labai skanūs vafliai! Ačiū už nuostabų receptą

  7. Rasa parašė:

    5 stars
    Ačiū labai atrodo nuostabiai.Tikrai krepsiu.☺️🌺

  8. Viktorija parašė:

    ar galima kuom nors pakeisti kukuruzų krakmolą?

  9. Nomeda parašė:

    Nusprendem su vaikais issikepti,bet neturime kukuruzu krakmolo…Kuom galtumem pakeisti?

  10. Nomeda parašė:

    Ruosiames kepti,bet neturiu kukuruzu krakmolo…
    Kuom galetumem pakeisti?

  11. Nomeda parašė:

    Neapsakomai skanus!!!😋Nors naudojome bulviu krakmola ir kefyra,nes nei kukuruzu krakmolo,nei pasuku neturejome…Siandien vel kepsime,o pasui vel,ir vel….😊
    ACIU👍👌

  12. Erika parašė:

    nerealiai skanūs, ačiū ❤️❤️

  13. Sandra parašė:

    O galima kepti belgiškų vaflių keptuvėje? Išeis? Ar čia būtent čiurvinių blynų keptuvėms tinkamas receptas, ar nėra skirtumo? 🙂

Komentuoti: Amelija Kuzmarskė Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos