POMIDORŲ SALOTOS SU GRŪDĖTA VARŠKE

2022-07-20

Mano šios vasaros prasidedančio pomidorų sezono žvaigždė! Fantastiškos salotos su sultingais, gerai prisirpusiais pomidorais, gaivia GRŪDĖTA varške, lietuviška tamsia sėklų duona, šviežiais žalumynais ir avinžirniais. Norėčiau apdainuoti, kokios jos man skanios, bet turėsite patys pasigaminti ir paragauti, kad suprastumėte. Paulius pirmąkart jas valgydamas pareiškė, kad čia tikriausiai vienos geriausių mano gamintų salotų, hehe. Čia svarbu pasirinkti itin skoningus pomidorus, kurių vasaros ir rudens metu pas mus gauti yra visai nesudėtinga: kas mamos šiltnamyje (hello, čia aš apie save), kas savo darže, kas vietiniam turgelyje, o kas ir prekybcentryje tokiu metu ras puikių prisirpusių įvairiaspalvių pomidorų.

Kitas esminis elementas yra GRŪDĖTA varškė. Žinau, žinau, visas instagramas pilnas pomidorų salotų su mocarela ar burata, bet jūs patikėkit manim, kad GRŪDĖTOS varškės šių salotų atveju perspjauti nepavyks. Renkuosi “Pieno Žvaigždžių” GRŪDĖTĄ varškę, kurios grūdėliai smulkūs, švelnūs ir plaukioja gardžioje grietinėlėje (reklama). Salotoms naudoju visą didesnį indelį grūdėtiosios. Paskaičiavau, kad jame yra net 42 g baltymų! Paskutiniu metu stengiuosi susigriebti dėl savo baltymų suvartojimo, nes dažną dieną mano racione jų kiekis būna nepakankamas. Dar pridėjau ir skardinę avinžirnių, tad nusprendžiau, jog galiu teigti, kad šios salotos yra “baltymingos” (jei egzistuoja toks žodis, hmm).

Kaip visada demonstruosiu gaminimo eigą ir ruošos nuotraukas, o apačioje rasite recepto kortelę, kurią patogu sekti jau gaminant.

Pirmiausia ruošiu duonos skrebučius, nes noriu, kad jie būtų ataušę iki kambario temperatūros, kai jau maišysiu salotas. Jei į salotas maišysite dar karštus skrebučius, jie greitai sugers didesnį kiekį užpilo ir nebus traškūs tiek, kiek mes norime. Taigi į orkaitės skardą ar kepimo indą rankomis sulaužau duoną stambiais kąsnio dydžio gabaliukais. Kepdami gabaliukai dar susitraukia, tad stengiuosi jų per daug nesmulkinti. Beje, čia labai tiktų padžiūvusi duona. Gabaliukus apšlakstau aliejumi ir pabarstau druska. Išmaišau. Kepu orkaitėje grilio rėžimu kelissyk pamaišydama, kol gabaliukai tolygiai apskrunda iš visų pusių ir tampa pakankamai traškūs. Ištrauktus iš orkaitės palieku ataušti, kol ruošiu užpilą ir kitus ingredientus.

Pasirenku didelę gilią lėkštę arba dubenį, kuriame maišysiu salotas ir pirmiausia jame užmaišau užpilą. Supilu visus užpilo ingredientus: GRŪDĖTĄ varškę, citrinos sultis, medų, aliejų, česnakus, krapus, druską ir pipirus. Išmaišau.

Ant paruošto užpilo dedu likusius salotų ingredientus: stambiais gabaliukais pjaustytus pomidorus, nusunktus avinžirnius, smulkintus svogūnų laiškus ir atvėsusius traškiuosius duonos skrebučius. Salotas išmaišau ir patiekiu iškart, kol skrebučiai vis dar traškūs.

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Pieno Žvaigždėmis – reklama.

Spausdinti receptą
5 from 2 votes

POMIDORŲ SALOTOS SU GRŪDĖTA VARŠKE

Sočios pomidorų sezono salotos, kuriose susitinka traškumas, minkštumas, kremiškumas ir sultingumas. Čia svarbu naudoti itin prisirpusius ir skoningus pomidorus, kurių lengva gauti vasaros ir rudens sezonų metu. Salotos pilnos baltymų dėl GRŪDĖTOS varškės, avinžirnių ir sėklų duonos!

Ingredientai

duonos skrebučiams:

  • ±250 g mėgstamos duonos su sėklomis (itin tinks padžiūvusi)
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • druskos

užpilui:

  • 350 g GRŪDĖTOS varškės (gamintojas – Pieno Žvaigždės)
  • 1/2 citrinos sulčių (2-3 šaukštai)
  • 1 šaukštas skysto medaus
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2-3 česnakų skiltelės (traiškytos ar itin smulkiai supjaustytos)
  • didelė sauja smulkintų šviežių krapų
  • 1 šaukštelis druskos
  • juodųjų pipirų

visa kita:

  • ±750 g gerai prisirpusių pomidorų
  • 1 skardinė avinžirnių
  • 2-3 saujos svogūnų laiškų

Gaminimo eiga

duonos skrebučiai:

  • Orkaitę įkaitinu griliaus rėžimu iki 200 laipsnių.
  • Į orkaitės skardą ar kitą kepimui tinkamą indą rankomis sulaužau duoną (nelabai smulkiais) kąsnio dydžio gabaliukais. Kepdami gabaliukais šiek tiek sumažėja.
  • Gabaliukus apšlakstau aliejumi ir pabarstau druska. Išmaišau ir kepu orkaitėje, kol visi gabaliukai tolygiai paskrunda. Kepimo procese duoną kelissyk pamaišau, kad apskrustų iš visų pusių. Kepimas užtrunka apie 10-15 min. (bet tai labai priklauso nuo konkrečios orkaitės, tas svarbu stebėti procesą, kad nesudegtų, bet paskrustų).
  • Apskrudusią duoną ištraukiu ir palieku atvėsti iki kambario temperatūros.

užpilas:

  • Į dubenį arba didelę gilią lėkštę, kurioje maišysiu salotas, pilu GRŪDĖTĄ varškę ir visus kitus užpilo ingredientus. Užpilą išmaišau ir paragauju. Pagal skonį papildomai įdedu dar druskos, pipirų ar citrinos sulčių (tik jei jaučiu, kad trūksta).

visa kita:

  • Ant paruošto užpilo sudedu stambiais gabaliukais pjaustytus pomidorus, nusunktus avinžirnius, smulkintus svogūnų laiškus ir atvėsusius duonos skrebučius.
  • Salotas išmaišau ir patiekiu iškart, kol duona vis dar traški.

Atsakymai į “POMIDORŲ SALOTOS SU GRŪDĖTA VARŠKE”: 5

  1. Rasa parašė:

    5 stars
    Tooobulos 🙂 gaminau jau ne kartą. Tik avinžirnių mano šeima nevalgo, pakeičiau juos į kukurūzus – puikiai tiko :). Ačiū už puikų receptą 🙂

  2. Vilija parašė:

    5 stars
    Nerealiai skanios, gaivios ir sočios salotos 🙂 ačiū už receptą.

  3. […] kai esi išalkęs. Kas be ko, ją naudoju ir patiekalams gaminti, pavyzdžiui mylimoms vasariškoms Pomidorų salotoms su grūdėta varške arba šiam lavašui, kurį ir kviečiu pasigaminti šį kartą […]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.