Paprastas patiekalas su nepaprastu skoniu! Mėlynojo pelėsio sūrio megėjams tokie spagečiai turėtų labai patikti. Stiprų sūrio skonį padaže atsveria kepinti svogūnai su balzaminiu actu, o papildomos tekstūros (ir baltymų!) suteikia varškė. Šią pastą pagaminu per 20 minučių. Siūlau išmėginti!
Ingredientų daug neprireiks. Renkuosi Roquefort sūrį su mėlynuoju pelėsiu. Jį perku IKI parduotuvėje. Sodraus skonio, centre šiek tiek kremiškas, su ryškiomis mėlynojo pelėsio gijomis ir lengvai išsilydantis padaže – idealiai tinka makaronams. Naudoju ekologiškus “Bio Village” spagečius, nors galite drąsiai rinktis ir kitokią mėgstamą makaronų formą. Dar prireiks pakelio varškės, šiek tiek balzaminio acto skonių sureguliavimui (rinkausi “Clever”) ir raudonųjų svogūnų.
[reklama]
Gamindama makaronus pirmiausia susiruošti ingredientus, mat tokiems patiekalams dažnai reikia greičio. Todėl yra patogu turėti supjaustytus ir suruoštus iškart naudoti produktus. Taigi pirštais sutrupinu pelėsinį sūrį. Svogūnus supjaustau stambiais pusžiedžiais. Išpakuoju varškę ir spagečius. Pasiruošiu balzaminį actą, aliejų ir druską.
Pereinu prie viryklės: kaitinu gilią keptuvę ar troškintuvą padažui ir užstatau didelį puodą su vandeniu makaronams. Į jau įkaitintą keptuvę pilu šaukštą aliejaus ir beriu svogūnus. Juos kepinu ant vidutiniškai didelės kaitros pamaišydama apie 8-10 min.
Užvirus makaronų vandeniui, į jį beriu šaukštą druskos. Nebijokite tokio kiekio druskos, makaronai nebus per sūrūs! Spagečius paimu dviem rankom, pasuku skirtingomis kryptimis (kaip gręžčiau šlapią rūbą), įmerkiu į vendenį ir paleidžiu. Taip jie sukrenta į spagečių “gėlę” ir tolygiai sugula į verdantį vandenį. Spagečius verdu iki al dente ar dar kiek mažiau. Virimo laiką visada rasite ant pakuotės. Dažniausiai jį sutrumpinu 1 minute.
Kai svogūnai jau apkepę, pilu šaukštą balzaminio acto, leidžiu jam išgaruoti. Tuomet iš verdančių makaronų samčiu į atskirą indą nupilu 400 ml vandens.
Dabar į svogūnus pilu apie 300 ml makaronų virimo vandens ir sudedu pelėsinį sūrį. Iškart sumažinu kaitrą iki mažos.
Lengvai maišydama laukiu, kol sūrio gabalėliai ištirps. Kai ištirpsta, kaitrą išjungiu visiškai. Pasiruošiu nusunktus makaronus, nes reikės greičio. Į padažą sudedu varškę ir mentele ar šakute ja smulkinu ir įmaišau į padažą. Tą darau greitai, kad varškės nesutrauktų ir ji nesušoktų į didesnius gumulus.
Tik išmaišius varškę iškart į padažą supilu makaronus ir maišau žnyplėmis ar dviem šaukštais, kol jie pasidengia padažu ir pradeda blizgėti.
Spagečius iškart dedu į lėkštes, ant viršaus pamalu gausiai juodųjų pipirų, pabarstau kietuoju sūriu ir valgome!
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su IKI prekybos centrais. REKLAMA
Ar išeitų kuo nors pakeisti balzaminį actą arba jo visai nepilti?
Taip, galite naudoti raudonojo vyno actą. Jei nenorite ir jo, galite įspausti šiek tiek citrinos. Arba galiausiai, galima ir tiesiog praleisti, jei taip norisi 🙂
Tik ką iki paskutinio kąsnio suvalgėm. Labai patiko skoniai, kartosiu 🙂
O, kaip džiugu! Ačiū už įvertinimą 🙂
Labai skanu! 🤤 tik kažkaip nepavyko sūrį nusipirkt. Pas jus toks kaip varškė labiau. O pas mane kaip lyditas viduj. Bet vistiek skanu 😀👍
Super, džiaugiuosi, kad patiko! Labai ačiū už komentarą 🙂