Praėjusią savaitę NYT Cooking Instagram profilyje pamačiau šį stebuklingą desertą ir buvau iškart suintriguota. Atlikau mini tyrimą ir sužinojau, kad CHOCOFLAN nėra naujas išradimas ir internete jau seniai yra krūvos jo receptų. Čia tik aš pirmą kartą apie jį sužinojau! Tai yra meksikietiškas desertas iš dviejų sluoksnių: turtingo, drėgno šokoladinio ir kreminio karamelinio kiaušininio sluoksnio. O stebuklingas jis ne tik dėl savo skonio ar grožio, bet ir dėl to, kad kepant sluoksniai apsikeičia vietomis! Ši detalė mane tiesiog nuginklavo ir smalsumo vedama užsivedžiau kuo greičiau išbandyti.
Nors šis desertas yra magiškas, bet pagaminti nebuvo sudėtinga. Sudėtingiausia dalis man buvo atsargus išėmimas iš kepimo formos ir laukimas, kol atauš ir galėsiu paragauti :).
Pirmiausia gaminu šokoladinę tešlą: į dubenį sudedu visus sausus jos ingredientus.
Juos išmaišau ir sudedu minkštą pasmulkintą kambario temperatūros sviestą. Maišau, kol masė tampa drėgno smėlio konsistencijos.
Atskirame inde išplaku visus drėgnus ingredientus. Nuolat maišant “smėlio” masę, į ją stabilia lėta srove supilu drėgnus ingredientus. Maišau iki vientisos tešlos.
Dabar gaminu karamelinį sluoksnį: visus jo ingredientus tiesiog sudedu į trintuvą (kokteilinę) ir gerai išplaku. Tam tiktų ir kombainas su peiliu apačioje.
Žiedo formos kekso formą gausiai ištepu minkštu sviestu, kad iškepęs chocoflan nepriliptų ir galėčiau lengvai išimti.
Į formos dugną sudedu visą šokoladinę tešlą ir išlyginu paviršių.
Atsargiai samčio pagalba ant šokoladinės tešlos supilu karamelinę masę.
Kepimo formą uždengiu folija ir įstatau į kokį nors gilesnį orkaitės indą. Į jį pripilu tiek šalto vandens iš čiaupo, kad kekso forma būtų apsemta apie 5 cm.
Visą šį sunkų darinį atsargiai perkeliu į įkaitintą 175 laipsnių orkaitę be vėjelio. Kepu 2 val ir 15 min arba kol įsmeigtas medinis pagaliukas, ištrauktas yra neapsivėlęs tešla. Kai tikrinu, ar chocoflan iškepęs, pamatau, kad stebuklas ĮVYKO. Štai viršuje vietoj karamelinio sluoksnio iškilo šokoladinis! :))
Ištraukiu iš orkaitės. Atsargiai plonu peiliu apvedu formos vidinius kraštus. Ant viršaus dedu groteles ir sulaikiusi kvėpavimą apverčiu formą. Lėtai ją nuimu ir chocoflan visiškai ataušinu ant grotelių. Prieš pjaunant būtinai palaikau dar bent porą valandų šaldytuve.
*receptas adaptuotas pagal NYT Cooking.
Įdomu ar stebuklas įvyks kitokioj formoj pvz torto…
Tikrai įdomu. Nesu bandžiusi, bet manau, kad stebuklas vistiek įvyktų :))
Pabandžiau ir aš, lauksim ryto, kad ragautume. Nors neturėjau kekso formos, kepiau torto formoj – “stebuklas”pavyko ☺️
Super! Ačiū už atsiliepimą. Ar skonis patiko?
Labai patiko! Ačiū Jums už receptą ❤️ Pyragas purus, ne sausas, skonis tikrai išskirtinis lyginant su kitais pyragais.
Viskas pavyko tobulai iki kol nereikėjo apversti 😂 uždėjau ant grotelių atvėsti ir norėjau apversti. Vyras netyčia paspaudė su lėkšte iš viršaus ir visas pyragas perlindo per groteles 😭🙈
Omg, kaaaaaip gailaaaa!!! Tiesa, kol jis karštas yra ypač minkštas ir jau girdėjau, kad kažkam irgi jis taip suspjaustė :D. Kitąkart gal reikėtų pirmiausia perkelti į lėkštę, o tada ant grotelių?
Sveiki, kokį kreminį sūrį naudojote?
Renkuosi „RASA“ arba „Philadelphia“ 🙂
Labai skanu! Aciu už recepta:) beje kepiau torto formoj nes kekso formos neturiu ir nebegalėjau laukt kol ją isigysiu:) drąsiai kepkit kitose formose.
Kaip smagu, kad viskas puikiai pavyko! Ačiū už padrąsinimą dėl kitų formų :).
Nerealiai skanus desertas, stebuklas pavyko, valgėm dar šiltą, su vyru neturim kantrybės išlaukti kol atvės 🙂 maniškė forma kiek žemesnė tai iškepė per 1val 45min.
Labai ačiū už įvertinimą! Tas stebuklas kaip pradžiugina :))
Kokį kreminį sūrį naudojot?
Renkuosi “RASA” arba “Philadelphia” 🙂
Ar galima vietoj pasuku naudoti kefyra? 🤔
Manau, kad turėtų tikti ir kefyras, ypač jei nėra labai riebus. Jei labai tirštas, praskiesčiau šiek tiek vandeniu, nes pasukos yra neriebios ir gan skystos.
Tortas pavyko! Ačiū už receptą! Neturėjau tinkamos kepimo formos, tad kepiau stikliniame ‘Pirex’ inde😁ryt ragausim, jau negaliu sulaukt 🙂
Geras, kaip fainai, kad pavyksta ir ne žiedo formoje. Tikiuosi ir skonis patiko! 🙂
Įdomu, kuom galėčiau pakeisti pasukas?:) pas mus jų nėra pirkti.
Galite pakeisti kefyru, arba naturaliu jogurtu, praskiestu pienu arba vandeniu iki ma=daug pasuk7 skystumo konsistensijos. Taip pat pasukas galima pasigaminti labai paprastai iš karvės pieno, į jį įspaudus šiek tiek citrinų sulčių. Daryčiau taip: į 105 ml pieno įpilčiau šaukštą (t.y. 15 ml) citrinų sulčių (tiesiog katik išspaustos citrinos), išmaišyčiau ir paličiau pastovėti 30 min. Turėčiau 120 ml pasukų, kiek ir reikia receptui 🙂
Sveika. Įdėjau į formą. Ji, deja keksine,su skyle. Šonai apspaudziami. Galvojau, stipriai susispaudžia, nebegs. Pripilu 5 cm vandens aplink. Ateinu už 25 min. Viskas bega į vandenį. Ojei. Išimu šiltą masę. Nupilineju viršų į bliudelį, tada šokoladinį kremą į kitą formą. Viskas šiek tiek maišosi. Tada atgak pilu vel viršutinę masę atgal. Vel dedu kept. Kazkiek pasimaišė viskas. Šokoladinė masė susimaišė, ar iškeps, nežinau. Idejau tom 2iem valandom laukimo. Ech. Tikiuos kad kažkas bus. Klausimas, o folija kažin kokią funkciją atlieka? Kad nedegtų viršus? 🙂
AH, taip, formos reikėtų sandarios. Tešla ir karamelinis kiaušininis sluoksnis yra gan skysti ir atsegama forma praleidžia. Folija reikalinga palaikyti drėgmei. Siūlau, jei kitąkart norėsite dar kepti, rinktis sandarią, kad ir paprastą stiklinę formą, nebūtinai žiedinę. Gavau daug atsiliepimų, kad ir ne žiedo formoje stebuklas įvyksta ir sluoksniai apsikeičia vietomis :).
Sveiki, viskas puikiai pavyko paprastoje nežiedinėje kekso formoje. Kepiau iš pusės kiekio ingredientų ir po 1 val. 45 min. pradėjau tikrinti, ar iškepė. Labai smagu kepti tokius magiškus desertus!
Šaunu, ačiū kad parašėte! Ir man patinka tokios įdomybės 🙂
O kokias pasukas reikia naudoti? Arba ką galima pakeisti pasukomis? 🙂
Tinka bet kokios pasukos be priedų. Jei neturite pasukų, galite jas pasigaminti iš pieno ir acto arba galbūt mėginčiau jas keisti liesesniu kefyru.
Ar kava turi buti tirpi ?
Taip! 🙂
Sveiki, ar galima dėti saldintą sutirštintą pieną? Nes nėra pirkti pas mus nesaldinto.
Sveiki! Nesu bandžiusi tik su saldintu, nes šiame recepte reikia ir saldinto, ir nesldinto. Manau, kad reikėtų keisti recepto proporcijas, mažinti cukrų. Tačiau, žinoma, tikrai galima mėginti. Gal pati pradėčiau nuo bandymo nesaldintą sutištintą pieną keisti taip: pusę jo kiekio saldintu sutirštintu, kitą pusę riebia 35% riebumo grietinėle. Ir šiek tiek mažinčiau cukraus kiekį. Jei išbandysite, būtų labai įdomu sulaukti įspūdžių 🙂
Sveiki, desertas primena nostalgiškai ragautą Portugalijoje, labai norisi išbandyti šį variantą. Sakykite, ar nesijaučia kreme stiprus kiaušinių skonis?
Na, pats “flan” ir yra kiaušininis desertas, o šio deserto dalis yra šokoladinis biskvitas ir kita dalis: flan. Jis primena pudingą, kiaušinių skonis jaučiasi, taip kaip ir tradiciškai būna flan tipo desertuose. Man asmeniškai labai skanu 🙂
Tikrai stebuklingasis desertas. Kepu dažnai ir kiekvieną kartą stebiuosi koks paprastas ir skanus pyragas. Ačiū, kad dalinatės 🫶
Kaip smagu, kad taip patinka. Ačiū labai už atsiliepimą 🙂