Visiems puikiai žinomi lietiniai, BET pakelti pora lygių aukščiau, nes jų tešlai naudoju grikių miltų, įdarau plėšyta mėsa ir užkepu su greitu naminiu pomidorų padažu bei tąsiu sūriu. Jei išgirsčiau, kad vakarienei bus lietiniai ir gaučiau šio sotaus užkepo – būčiau gan stipriai ir teigiamai nustebinta. Patiekalas kažkur tarp lazanijos ir enchiladų: minkšti grikių poskonį turintys lietiniai, įdaryti sultingu paprikomis gardintu plėšytos mėsos įdaru ir užkepti orkaitėje su aromatingu šviežių pomidorų padažu ir tąsia išsilydžiusia mocarela. Kviečiu išbandyti ir taip nesunkiai nustebinti save ir artimiuosius.
Man taip patiko malonus grikių poskonis lietiniuose, todėl siūlau jų tešlai naudoti pusiau kvietinius, pusiau grikių miltus. Bonusas – ne tik įdomesnis riešutinis grikių poskonis, bet ir maistingesnis lietinių variantas. Pomidorų padažui naudojau naminius mamos augintus pomidorus ir nors tai tik užkepo pagardas – nenuvertinu, nes geras padažas patiekalui atneša daug spalvų. O įdarui rinkausi BIOVELA lėtai net 8 valandas troškintą plėšymui skirtą kiaulieną, kuriai paruošti namuose prireikia tik 20 min. Suplėšytą mėsą dar pagardinau svogūnais ir paprikomis.
Visus lietinių ingredientus sudedu į kokteilių plaktuvo indą ir gerai suplaku. Jei plaktuvo nėra, tešlą gaminu dubenyje: sudedu visus ingredientus, bet vandens supilu tik pusę kiekio. Tada gerai išplaku iki vientisos tešlos. Kai tešloje nebėra gumuliukų, supilu likusį vandenį ir vėl išplaku.
Išplaktą tešlą palieku pastovėti 10 min., o tuomet iškepu lietinius vidutiniškai karštoje keptuvėje. Kepu be riebalų arba jų naudoju tik vos vos.
Paruošiu plėšytą mėsą: iš pakuotės išimtą mėsą dedu į puodą ir užpilu pusę skysčio, esančio pakuotėje. Mėsą troškinu ant nedidelės kaitros uždengtu dangčiu apie 20 min. nuo užvirimo.
Po troškinimo mėsą suplėšau naudodama dvi šakutes.
Į suplėšytą mėsą įmaišau smukiais kubeliais supjaustytą raudonąjį svogūną ir pusę paprikos. Įdarą atidedu kiek atvėsti.
Smulkiais kubeliais supjaustau svogūną ir šviežius pomidorus, o česnakus – dar smulkiau.
Į įkaitintą keptuvę pilu šlakelį aliejaus ir trumpai pakepinu svogūną, kol jis kiek suminkštėja. Tuomet suberiu smulkintus česnakus ir maišydama pakepu dar trumpiau.
Dabar suberiu pomidorus, edu druskos ir pipirų pagal skonį (mano skoniui – apie pusę šaukštelio druskos). Maišydama ant didelės kaitros patroškinu padažą apie 5-10 min., kol pomidorų kubeliai “pasileidžia” ir masė tampa panaši į tirštą pomidorų padažą su gabaliukais.
Išsirenku didelę kvadratinę ar stačiakampę kepimo formą, į kurią tilptų suguldyti suvyniotus lietinius vienu aukštu. Dar tinka kelios mažesnės kepimo formos, jei vienos pakankamai didelės nėra.
Pusę pomidorų padažo supilu į kepimo formos dugną ir tolygiai paskirstau.
Imu po vieną lietinį, ant jo dedu po vieną didelį šaukštą įdaro, paskirstau įdarą ir suvynioju lietinį į ritinį, neužspausdama jo kraštų.
Lietinius sudedu vieną šalia kito į kepimo formą ant pomidorų padažo.
Ant lietinių viršaus tolygiai užpilu likusią pusę pomidorų padažo.
Ant viršaus barstau tarkuotą sūrį.
Kepu iš anksto iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje su vėjeliu apie 20-30 min., kol išsilydo ir rusvai paskrunda sūris. Kepimo laikas priklauso nuo orkaitės.
Iškepusius lietinius barstau žalumynais ir šviežiais pomidoriukais. Patiekiu dar karštus su grietine ir/ar pomidorų padažu.
Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su BIOVELA, reklama