Maistingas, sotus ir palankus sveikatai patiekalas. Tokias salotas galima valgyti dar šiltas, su katik virtais lęšiais ir apkeptomis morkomis, bet jos labai skanios ir jau šaltos. Beje, puikiai laikosi šaldytuve ir gali būti tinkamos pietų dėžutei į darbą. Tik realybė ta, kad daugelio darbo vietos persikėlė į namų erdvę dėl pandemijos. Dirbant namie gali būti net sunkiau turėti ramesnę pietų pertrauką ar pasigaminti sveiko, maistingo maisto. Kartais laikas namie tiesiog tirpsta, darbo valandos susimaišo su laisvu laiku, o laisvas laikas nebūtinai toks malonus, kaip anksčiau, kai galėdavom nesukdami galvos nueiti pavakarieniauti su draugais ar aplankyti tėvus. Na, bet viskas laikina. Grįštant prie patiekalo, tai šias salotas galima pasiruošti iš ankso ir laikyti šaldytuve bent 3-5 dienas taip turint sveikus pietus visada paruoštus ir laukiančius pertraukėlės.
Nors patiekalas neturi daug pagrindinių ingredientų (lęšiai ir morkos), bet pagalbiniai produktai suteikia daug skonio ir padaro jas visai nenuobodžias. Aišku, visi žinom, kad dar vienas esminis skanių salotos bruožas yra geras padažas. Visą tai čia ir turėsime. O atskiras pagiriamas sakinys turi būti užrašytas šiems žaliesiems lęšiams iš IKI. Abejoju, ar norėsiu grįžti prie įprastų, kai paragavau šių. Tai tradiciniai pracūziški lęšiai: šiek tiem mažesni, tamsesni, išvirę birūs, bet nesukrentantys ir išties puikaus skonio. [reklama]
Pirmiausia nuskutu ir nuplaunu morkas. Kartais mes visai pamirštame, kokia skani ir puiki daržovė yra morka! Labai jas mėgstu. Morkas pjaunu išilgai perpus, o tuomet įstrižais griežinėliais.
Morkas kepinu karštoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi apie 10 min.
Dabar į keptuvę beriu smulkiai supjaustytus česnakus, džiovintus čiobrelius ir juodųjų pipirų. Pakepinu dar apie 2 minutes, kol atsiskleidžia žolelių ir česnakų kvapas. Jums jis patiks!
Smulkiai supjaustau raudonąjį svogūną.
Laikas padažui! Jam naudosiu ypač gryną alyvuogių aliejų, citrinų sultis, medų, česnakus, juoduosius pipirus ir mano jau seniai pamėgtas IKI grūdėtas garstyčias. Man tinką jų sudėtis ir būtent jas mėgstu rinktis salotų padažams ar marinatams. [reklama]
Visus padažo ingredientus išmaišau atskirame dubenėlyje. Kurį laiką maišant padažas susijungia ir tampa tarsi tirštas sirupas, kuris apgaubs lęšius ir morkas po savo sparneliu.
Didesniame dubenyje sumaišau lęšius, morkas ir svogūnus su paruoštu padažu. Salotos paruoštos ragavimui. Patiekiu su citrinos skiltelėmis, nes man visada patinka užsilašinti sau extra citrinos ir užsiberti šviežią žiupsnį juodųjų pipirų ar druskos kristalų.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su IKI prekybos centrais.
Jūsų visi receptai nuostabūs.Su garantija kad visiems gausis! 😀
Kaip malonu! Ačiū už tokį komplimentą 🙂
Net pati nesitikėjau, kad bus tokios skanios šios salotos! Nuo šiol jos dažnas svečias ant mūsų vakarienės stalo. Tokios paprastos ir kartu nepaprastos, ačiū ☺️❤️
Taip, išties – labai paporastos, kad net gali pasirodyti nelabai vertos dėmesio, bet skonis tikrai nustebina :). Ačiū labai!
Ar yra kokia alternatyva kuo būtų galima pakeisti svogūną?
Dažnai svogūno alternatyva galėtų būti poras. Arba, jei nenorite, galite tiesiog praleisti 🙂
Labai mėgstu lęšius, tai man skonis tobulas šių salotų, toks jaukus ir žiemiškas ☺️👌Šiandien dariau trečią kartą jau ir dar įdėjau kaparėlių ir saulėje džiovintų pomidorų – tobula taip pat !
Ačiū už receptą! 🤗
Kaip smagu, kad taip patiko. O jūsų priedai tikrai turėjo jas pakelti į dar aukštesnį lygį. Ačiū už atsliepimą! 🙂
Amelija, ką tik išbandžiau šias salotas. Pirmą kartą gavosi kažkas valgomo su lęšiais 😀 Ačiū 🤗
Geras, kaip faina skaityt tokį atsiliepimą. Labai džiaugiuosi ir ačiū 🙂