Mano šios vasaros prasidedančio pomidorų sezono žvaigždė! Fantastiškos salotos su sultingais, gerai prisirpusiais pomidorais, gaivia GRŪDĖTA varške, lietuviška tamsia sėklų duona, šviežiais žalumynais ir avinžirniais. Norėčiau apdainuoti, kokios jos man skanios, bet turėsite patys pasigaminti ir paragauti, kad suprastumėte. Paulius pirmąkart jas valgydamas pareiškė, kad čia tikriausiai vienos geriausių mano gamintų salotų, hehe. Čia svarbu pasirinkti itin skoningus pomidorus, kurių vasaros ir rudens metu pas mus gauti yra visai nesudėtinga: kas mamos šiltnamyje (hello, čia aš apie save), kas savo darže, kas vietiniam turgelyje, o kas ir prekybcentryje tokiu metu ras puikių prisirpusių įvairiaspalvių pomidorų.
Kitas esminis elementas yra GRŪDĖTA varškė. Žinau, žinau, visas instagramas pilnas pomidorų salotų su mocarela ar burata, bet jūs patikėkit manim, kad GRŪDĖTOS varškės šių salotų atveju perspjauti nepavyks. Renkuosi “Pieno Žvaigždžių” GRŪDĖTĄ varškę, kurios grūdėliai smulkūs, švelnūs ir plaukioja gardžioje grietinėlėje (reklama). Salotoms naudoju visą didesnį indelį grūdėtiosios. Paskaičiavau, kad jame yra net 42 g baltymų! Paskutiniu metu stengiuosi susigriebti dėl savo baltymų suvartojimo, nes dažną dieną mano racione jų kiekis būna nepakankamas. Dar pridėjau ir skardinę avinžirnių, tad nusprendžiau, jog galiu teigti, kad šios salotos yra “baltymingos” (jei egzistuoja toks žodis, hmm).
Kaip visada demonstruosiu gaminimo eigą ir ruošos nuotraukas, o apačioje rasite recepto kortelę, kurią patogu sekti jau gaminant.
Pirmiausia ruošiu duonos skrebučius, nes noriu, kad jie būtų ataušę iki kambario temperatūros, kai jau maišysiu salotas. Jei į salotas maišysite dar karštus skrebučius, jie greitai sugers didesnį kiekį užpilo ir nebus traškūs tiek, kiek mes norime. Taigi į orkaitės skardą ar kepimo indą rankomis sulaužau duoną stambiais kąsnio dydžio gabaliukais. Kepdami gabaliukai dar susitraukia, tad stengiuosi jų per daug nesmulkinti. Beje, čia labai tiktų padžiūvusi duona. Gabaliukus apšlakstau aliejumi ir pabarstau druska. Išmaišau. Kepu orkaitėje grilio rėžimu kelissyk pamaišydama, kol gabaliukai tolygiai apskrunda iš visų pusių ir tampa pakankamai traškūs. Ištrauktus iš orkaitės palieku ataušti, kol ruošiu užpilą ir kitus ingredientus.
Pasirenku didelę gilią lėkštę arba dubenį, kuriame maišysiu salotas ir pirmiausia jame užmaišau užpilą. Supilu visus užpilo ingredientus: GRŪDĖTĄ varškę, citrinos sultis, medų, aliejų, česnakus, krapus, druską ir pipirus. Išmaišau.
Ant paruošto užpilo dedu likusius salotų ingredientus: stambiais gabaliukais pjaustytus pomidorus, nusunktus avinžirnius, smulkintus svogūnų laiškus ir atvėsusius traškiuosius duonos skrebučius. Salotas išmaišau ir patiekiu iškart, kol skrebučiai vis dar traškūs.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Pieno Žvaigždėmis – reklama.
Tooobulos 🙂 gaminau jau ne kartą. Tik avinžirnių mano šeima nevalgo, pakeičiau juos į kukurūzus – puikiai tiko :). Ačiū už puikų receptą 🙂
Puiki mintis pakeisti ingredientą kitu! Ir labai smagu, kad patiko salotos. Ačiū 🙂
Nerealiai skanios, gaivios ir sočios salotos 🙂 ačiū už receptą.
Ačiū jums!
[…] kai esi išalkęs. Kas be ko, ją naudoju ir patiekalams gaminti, pavyzdžiui mylimoms vasariškoms Pomidorų salotoms su grūdėta varške arba šiam lavašui, kurį ir kviečiu pasigaminti šį kartą […]