Geras, drėgnas su traškia plutele ir kvapnus keksas yra vienas mano mėgstamiausių desertų. Keksus aš mėgstu labiau nei keksiukus, nors tikriausiai beveik visų keksų receptai puikiai tinkami kepti ir mažose keksiukų formelėse (sutrumpinus kepimo laiką, žinoma). Šis keksas yra išties puikus! Man patinka jo apelsininis kvapnumas bei drėgnumas, kurio suteikia moliūgų piurė.
Šiuo metų laiku piurė galite pasigaminti pagal mano receptą iš sviestinių moliūgų, kurių galima rasti parduotuvių daržovių skyriuose visus metus. Aš piurė prisigaminau rudenį, kai buvo užderėję moliūgai, ir užšaldžiau keksiukų formelėse. Gaminkim kartu šį oranžinį keksą (taip jį praminė mano vaikai)!
Į dubenį mušu kiaušinius, dedu cukrų ir vanilinį cukrų. Plaku iki purių baltų putų. Tai užtrunka iki 5 min. Siūlau nepagailėti kelių minučių šiam žingsniui, nes tai suteikia keksui purumo ir lengvumo.
Keptuvėje arba mažame puode ant nedidelės kaitros ištirpinu sviestą. Atidedu jį kiek ataušti.
Atvėsusį sviestą pilu į kiaušinių plakinį. Vėl išplaku, tik šįkart jau nereikia plakti ilgai.
Nuo švariai nuplauto apelsino nutarkuoju žievelę. Vis noriu priminti, kad svarbu tarkuoti tik oranžinę žievelės dalį, nes baltoji yra karti, o mes norime tik apelsino aromatinių aliejų iš oranžinės dalies.
Dabar į plakinį sudedu moliūgų piurė, graikišką jogurtą (arba grietinę) ir apelsino žievelę. Tešlą labai trumpai perplaku, kol ingredientai įsimaišo.
Eilė sausiems ingredientams: dedu miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Tešlą išmaišau šaukštu arba mentele, kol nelieka sausų miltų. Maišau stengdamasi miltus “įlankstyti”, kad tešloje liktų kuo daugiau oro burbuliukų.
Kekso formą gausiai ištepu sviestu ir pabarstau manų kruopomis. Tai puikus būdas norint išvengti kepinio prilipimo prie kepimo formos. Sudedu tešlą ir pabarstau cukruotomis apelsinų žievelėmis. Tai nebūtina :).
Keksą kepu 180 laipsnių orkaitėje be vėjelio 55 minutes arba tol, kol įsmeigtas medinis pagaliukas yra ištraukiamas sausas.
Iškeptą keksą perkeliu ant metalinių grotelių, kad kiek atvėstų ir iš visų pusių susiformuotų traški plutelė.
Nuostabiai skanus! ❤️ Ačiū jums už pasidalinimą 🌹
Nesu keksų mėgėja, tačiau turėjau moliūgo (kurio taip pat nesu didelė fanė) ir nesugalvojau kaip panaudoti. Keksas gavosi puikus, tikrai šlapesnis nei tikėjausi. Rekomenduoju!
Nuostabu, labai ačiū už įvertinimą 🙂
Mūsų vaikų favoritas!
Ačiū labai už įvertinimą 🙂
Kepu nebe pirmą kartą ir visi lieka labai patenkinti. Ačiū <3
Labai džiaugiuosi, kad taip patiko receptas 🙂 Ačiū už įvertinimą!
Sveiki, ar tiktų ne sviestinis, o paprastas moliūgas?
Sveiki 🙂 Taip, tiktų bet koks moliūgas, tik reikėtų atkreipti dėmesį į piurė skystumą. Skirtingi moliūgai turi skirtingą kiekį vandens. Jei piurė skysta, galima ją supilti į sietelį ir palaikyti 20-30 min., kad nuvarvėtų ir sutirštėtų.
Laaabai skanus ir šlapias keksas,neina sustot valgyt.yamyyy
Kaip smagu, kad taip patinka. Ačiū, kad parašėte 🙂
Jau antrus metus rudenį kepu šitą keksą, drėgnas, rudeniškas desertas, tobulas!