Traški vištiena yra tai, ką mėgsta didžioji dalis mano gyvenime sutiktų žmonių. Ir žinot ką, jai paruošti nebūtinai reikalingi įprastieji džiuvesėliai. Šįkart vietoje jų naudoju traškius ir sūrius pretzel riestainiukus. Šis mažas posūkis keičia patiekalo skonį ir tas skonis man labai patinka. Kiekvieno gabalėlio viduje sultinga vištiena (jei tik neperkepsite!), o išorėje – traškūs ir sūrus pretzeliukų gabalėliai. Beje, kad vištiena būtų traški, nėra privaloma ją kepti karštuose riebaluose. Čia renkuosi ne tik paprastesnį, patogesnį, bet sveikatai palankesnį kepimo būdą: orkaitę. Didelėje skardoje vienu ypu iškepu pakankamai gabalėlių didesnei kompanijai arba visai šeimynai ir nereikia stovėti prie verdančio puodo. Gerai, nebedaugžodžiausiu, gal tiesiog išbandykite? 🙂
Traškiems vištienos gabalėliams reikės tik 4 ingredientų (jei neskaičiuosime druskos ir pipirų): miltų, kiaušinių, vištienos filė ir traškių bei sūrių pretzel riestainiukų, kuriuos randu LIDL parduotuvėje. Beje, jie man ir šiaip labai patinka kaip priedas sūrių ar kitokių užkandžių lentai, o kartais vieną kitą įdedu į vaikų užlandėles mokyklai.
Esminis ingredientas – vištiena. Įsivaizduojate, net 43% visos pasaulyje suvartojamos mėsos sudaro paukštiena ir jos gaminiai, taigi tai vienas svarbiausių gyvūninių baltymų šaltinių, nuo kurio kokybės priklauso ir žmonių sveikata. Šįkart vištieną rinkausi iš LIDL parduotuvėse atsiradusio “Žaliųjų fermų vištienos” asortimento. Šiose fermose stengiamasi sukurti vištų auginimo sąlygas, leidžiančias paukščiams elgtis pagal savo prigimtį: viščiukai gali laisviau judėti ir gauti natūralios šviesos. Standartiniai pakratai pakeisti absorbuojančiomis granulėmis, leidžiančiomis viščiukams kapstytis. Jie gali neribotai naudotis šviežiu vandeniu ir 100% natūraliu augaliniu maistu, papildytu žolelėmis. Jiem net duodami antistresiniai žaislai. Beje, pakuotė irgi turi privalumų, lyginant su standartine: šiai sunaudojama 80% mažiau plastiko, o pakuotės indelio dalis yra pagaminta iš 100% perdirbtų medžiagų. [reklama]
Gaminkime! Vištienos filė supjaustau pailgais gabalėliais, primenančiais pirštelius. Gabalėlius pabarstau pipirais ir druska, turėdama omenyje, kad dar juos voliosiu į sūrius riestainiukus.
Riestainiukus sumalu virtuviniu kombainu iki nedidelių gabalėlių (ne iki miltų!) arba sudedu riestainiukus į maišelį ir sudaužau bei sutraiškau naudodama kočėlą.
Imu tris gilias lėkštes: į pirmąją suberiu miltus, į antrąją įmušu ir išplaku kiaušinius. Į trečią suberiu sutraiškytus riestainiukus.
Kiekvieną vištienos gabalėlį pirmiausia apvolioju miltuose, tuomet kiaušinio plakinyje ir galiausiai riestainiukuose.
Apvoliotus gabalėlius dedu į skardą ištiestą kepimo popieriumi, palikdama tar jų tarpus, kad apskrustų. Skardą perkeliu į iš anksto griliaus rėžimu iki 210 laipsnių įkaitintą orkaitės aukštesniąją lentynėlę. Kepu stebėdama, kad nedegtų, bet apskrustų (visos orkaitės skirtingos!). Pirmą gabalėlių pusę kepu 5-7 min. Tuomet skardą ištraukiu, gabalėlius apverčiu ir kepu dar 5-7 min. Pasibaigus kepimo laikui vieną didesnį gabalėlį perpjaunu, kad įsitikinčiau, jog centre mėsa yra tikrai iškepusi. Jei trūksta – kepkite dar, nes vištieną norime iškepti iki galo, bet ir neperdžiovinti, kad liktų sultinga.
Kol vištiena kepa, ruošiu padažą: visus padažo ingredientus sumaišau indelyje. Ragauju jį ir pridedu dar druskos, pipirų arba citrinos sulčių, jei tik pagal skonį jų trūksta.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su LIDL prekybos centrais.
Kaip visada tobulas receptas ❤️
Nuoširdžiai dėkoju 🙂