Tai gali būti sotus pagrindinis patiekalas, kurį rekomenduočiau valgyti su gaiviomis žalių lapų ir šviežių daržovių salotomis. Arba nekasdieniškas ypatingas garnyras šventiniam stalui, tiksiantis prie mėsos kepsnių, keptos žuvies arba kitokių karštųjų patiekalų. Atrodo itin viliojančiai katik ištrauktas iš orkaitės su dar burbuliuojančia grietinėle ir apskrudusiu sūriu. Toks vaizdas gali “nunešti” net Kalėdinio kalakuto grožį :)!
Apkepui renkuosi didesnes, pailgas, taisyklingesnės formos bulves, kurias bus lengva supjaustyti maždaug vienodo dydžio griežinėliais. O esminiai ingredientai, suteikiantys apkepui visą charakterį yra pieno produktai: sviestas, grietinėlė ir sūris. Čia man laimi DVARO produktų šeima, kurią renkuosi kasdienai ir šventėms. “Senojo DVARO” brandintas sūris vertas atskiro pagyrimo: labai jį pamėgau ir siunčiu komplimentus Pieno Žvaigždėms už tokią puikią naujieną. Nuoširdžiai linkiu jo paragauti ir jums! [reklama]
Gaminimo eiga nesudėtinga, gal tik reikės kiek pažaisti dėliojant bulves į kepimo formą, bet kas pasakė, kad gaminimas nėra žaidimas? 🙂
Stambia tarka sutarkuoju sūrį ir atidedu į atskirą dubenį.
Į nedidelį puodą pilu grietinėlę ir vandenį, dedu sviestą, traiškytus česnakus, čiobrelius, druską ir pipirų. Puodą kaitinu ant nedidelės kaitros, kol sviestas ištirpsta. Svarbu neužvirti, tik pašildyti. Kai sviestas ištirpsta, išmaišau, kad viskas susijungtų į vientisą masę.
Ruošiu bulves: jas nuskutu ir nuplaunu.
Paruoštas bulves supjaustau maždaug 3-4 mm storio griežinėliais.
Dabar sluoksniuoju apkepą: į sviestu išteptą kepimo formą ar formeles sudėlioju pirmą sluoksnį bulvių griežinėlių. Kadangi darysiu tris sluoksnius, ant bulvių užpilu trečdalį grietinėlės ir sviesto masės (prieš tai ją vėl išmaišiusi). Barstau maždaug trečdalį sūrio.
Sluoksniavimą kartoju, kol užpildau kepimo formas (-ą).
Kepu iš anksto iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje be vėjelio 20 minučių. Tuomet keičiu rėžimą: 180 laipsnių su vėjeliu ir kepu dar 15-20 minučių, kol apkepas apskrus iki norimo lygio. Patiekiu iškart, dar karštą ir burbuliuojantį.
Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Pieno Žvaigždėmis – reklama.
Man su kepimo laiku kažkas nesigavo, pirmiausia 20min kepiau viršus+apačia, paskui 20min viršus+vėjelis, po laiko buvo aiškiai neiškepęs tai dar kokių 20min pakepiau. Įsidėjom valgyt, bulvės žalios per vidury esančios 🙁 tai dar maždaug 30min viršus+apačia ir buvo tobula, labai skanu ❤️ Tik kaip man čia nesigavo su tuo kepimu 😀
Su kepi laiku visada yra sudėtingas reikalas, nes visos orkaitės yra Laban skirtingos. Todėl receptuose nurodomas laikas dažnai būna labiau orientacinis, nes vienoje orkaitėje jau bus iškepę, kitoje dar trūks. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį ir į kurį lygį dedamas kepinys, nes padėtas aukščiau keps vienaip, padėtas žemiau – kitaip. Tai manau, kad jums viskas gavosi, tiesiog skirtingos orkaitės! 🙂