JOGURTINIAI ŠILAUOGIŲ KEKSIUKAI

2023-06-12

Atėjo vasara, šiltesni orai, daugiau šviežių uogų, vaisių ir daržovių. Išties norisi lengvesnio maisto, bet kas pasakys, kad “vasarą tai man nebesinori desertų”? Tikrai ne aš :). Visgi tikra tiesa, kad tokiu metu noriu gaivesnių skonių, puresnių tekstūrų, lengvai transportuojamų desertų, kuriuos galima įsimesti į paplūdimį ar pasivaikščiojimus. Apsimeskim, kad netikėta, jog turiu būtent šiuos reikalavimus atitinkantį receptą: jogurtiniai šilauogių keksiukai. Keksiukai yra klasika. Rodos, toks paprastas kepinys! Bet kas iš mūsų nėra valgęs sauso ir sprangaus keksiuko? Spėju, visi esam. Deja. Nes GERAS keksiukas yra džiuginantis ir atnešantis pasimėgavimą skanėstas. Jei jūsų “keksiukinė” patirtis liūdnoka, siūlau reabilituoti ją su šiais LABAI drėgnais ir puriais, gaivų citrininį poskonį paliekančiais jogurtiniais keksiukais su šilauogėmis. Garantuoju, jie išliks drėgni net praėjus kelioms dienoms po kepimo (jei tik laikysitės recepto nurodymo ir sandariai juos laikysite, hehe). Pabandom?

Net jei neklausiate, kaip man pavyksta iškepti drėgnus keksiukus, vistiek papasakosiu. Didžioji drėgnumo paslaptis čia slypi jogurte. Jo tešlai reikės išties daug, t.y. viso didžiojo indelio ekologiško natūralaus BIOS jogurto. Šis jogurtas yra skystesnės konsistencijos, nei graikiški jogurtai, turi smagiai malonią rūgštelę ir krūvą bifidobakterijų. Esu natūralių jogurtų mėgėja ir nuolatinė jų valgytoja, taigi pastebėjau, kad ir čia vyksta sezoniškumas: žiemos metu man norisi tirštesnių, kremiškesnių jogurtų, o vasarą daug dažniau perku gaivų BIOS jogurtą. Beje, jis be laktozės, kam tai aktualu. Receptą pritaikiau “patogiam” apsipirkimui: prireiks viso didžiojo indelio BIOS jogurto (370 g) ir viso mažojo pakelio DVARO sviesto (150 g). Juk smagu, kai pakuotėje nelieka lašelio jogurto ar mažo gabalėlio sviesto. O ir sverti reikės mažiau. Kepam 🙂

Pasiruošiu: įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio bei ištirpinu sviestą, kad jis būtų ataušęs, kai reikės naudoti tešlai.
Į dubenį mušu kiaušinius, pilu cukrų ir vanilinį cukrų. Plaku rankiniu arba elektriniu plaktuvu kelias minutes, kol gaunu tirštas balkšvas putas.

Į kiaušinių masę dedu jogurtą, ataušintą tirpintą sviestą ir citrinos žievelę. Energingai išmaišau iki vientisos masės.
Dabar į tešlos dubenį supilu miltus, kepimo miltelius, druską bei šilauoges. Tešlą ramiais sukamaisiais judesiais išmaišau šaukštu, kol nelieka sausų miltų. Stengiuosi nepermaišyti.

Į keksiukų formą sudedu popierėlius arba ją gausiai ištepu sviestu. Tešlos pridedu maždaug sulig formelių viršumi, kad iškepus gaučiau iškilusią keksiuko kepurėlę.

Kepu jau įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje be vėjelio apie 22-27 min. Kepimo laikas priklauso nuo keksiukų formelių dydžio ir kiekvienos orkaitės. Kai keksiukų viršus iškyla ir šiek tiek apskrunda, galima patikrinti į keksiuko centrą įsmeigiant medinį pagaliuką. Jei jis ištraukiamas sausas – keksiukai iškepė, jei šlapias, dar prireiks kelių minučių kepimo.

Iškeptus keksiukus ištraukiu iš formos ir ataušinu ant grotelių. Galimai didžiąją dalį suvalgome iškart dar karštus :). Keksiukus ataušinus ir įdėjus į sandarų indą, jie išlieka drėgni dar kelias dienas.

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su prekės ženklu BIOS. Reklama.

Spausdinti receptą
5 from 6 votes

JOGURTINIAI ŠILAUOGIŲ KEKSIUKAI

Drėgni ir purūs, gaivų citrininį poskonį paliekantys jogurtiniai keksiukai su šilauogėmis. Garantuoju, jie išliks drėgni net praėjus kelioms dienoms po kepimo, jei tik laikysitės recepto nurodymo ir laikysite sandariai.

Ingredientai

  • 2 dideli kiaušiniai
  • 120 g cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 370 g natūralaus jogurto (rinkausi BIOS)
  • 150 g sviesto
  • 1 tarkuotos citrinos žievelės
  • 300 g kvietinių miltų (rekomenduoju 'ekstra')
  • 1 šaukštas kepimo miltelių (be kaupo)
  • 1 šaukštelis druskos (be kaupo)
  • 250 g šilauogių (taip pat tinka mėlynės, serbentai ir pan.)

Gaminimo eiga

  • Pasiruošiu: įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 180 laipsnių be vėjelio bei ištirpinu sviestą, kad jis būtų ataušęs, kai reikės naudoti tešlai.
  • Į dubenį mušu kiaušinius, pilu cukrų ir vanilinį cukrų. Plaku rankiniu arba elektriniu plaktuvu kelias minutes, kol gaunu tirštas balkšvas putas.
  • Į kiaušinių masę dedu jogurtą, ataušintą tirpintą sviestą ir citrinos žievelę. Energingai išmaišau iki vientisos masės.
  • Dabar į tešlos dubenį supilu miltus, kepimo miltelius, druską bei šilauoges. Tešlą ramiais sukamaisiais judesiais išmaišau šaukštu, kol nelieka sausų miltų. Stengiuosi nepermaišyti.
  • Į keksiukų formą sudedu popierėlius arba ją gausiai ištepu sviestu. Tešlos pridedu maždaug sulig formelių viršumi, kad iškepus gaučiau iškilusią keksiuko kepurėlę.
  • Kepu jau įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje be vėjelio apie 22-27 min. Kepimo laikas priklauso nuo keksiukų formelių dydžio ir kiekvienos orkaitės.
    Kai keksiukų viršus iškyla ir šiek tiek apskrunda, galima patikrinti į keksiuko centrą įsmeigiant medinį pagaliuką. Jei jis ištraukiamas sausas – keksiukai iškepė, jei šlapias, dar prireiks kelių minučių kepimo.
  • Iškeptus keksiukus ištraukiu iš formos ir ataušinu ant grotelių. Galimai didžiąją dalį suvalgome iškart dar karštus :).
    Keksiukus ataušinus ir įdėjus į sandarų indą, jie išlieka drėgni dar kelias dienas.

Atsakymai į “JOGURTINIAI ŠILAUOGIŲ KEKSIUKAI”: 26

  1. Vilma parašė:

    Ar tiktu naudoti vietoj kvietiniu miltu migdolu miltus ir vietoj cukraus – medu?

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Na, tai būtų visai kitas receptas ir reikėtų keisti ingredientų proporcijas bei pasitelkti papildomų produktų, kad rezultatas būtų panašus :). Kadangi taip nebandžiau, negaliu patvirtinti, kad pakeitimai pavyktų.

  2. Aistė parašė:

    5 stars
    Šiandien iškepiau. 100 balų – sviestiškumą atsveria mėlynių gaiva, ne per saldūs, drėgni.

  3. Ieva parašė:

    Kepiau vakare, po darbų, pavargus, aplink vaikai zyzė, galvojau gausis “belekas”, bet taip knietėjo pabandyt. Reziumė – man pusryčiams liko vienas keksiukas išsaugotas, vos spėjau paragaut gabaliuką kaip išgaravo nuo stalo. Šiaip vaikai nevalgo keksiukų, bet šie buvo išimtis! Raitojuos rankoves antram raundui 😁😍 P.S. Idealiai subalansuotas cukraus kiekis recepte, ačiū!!!

  4. Jurgita parašė:

    5 stars
    Puikūs, ačiū!

  5. Monika parašė:

    Kaip manote ar šaldytos šilauogės tiktų?

  6. Dovilė parašė:

    Laba diena. Turiu gliuteno netoleravimą gal žinote ar galiu kepti su ryžių ar kukurūzų miltais?
    Dėkoju už atsakymą😊

  7. Ieva parašė:

    Kepiau. Nuostabūs keksiukai!! 😍💐

  8. Ugnė parašė:

    Ar nėra klaidos su kepimo milteliais?? Gal vis tik 1 arbatinis šaukštelis??

  9. Sigita parašė:

    5 stars
    Kepiau mūsų bendruomenės šventei visi liko sužavėti 🙂 nepersaldūs, drėgni, gerai subalansuoti skoniai 🙂

  10. Vilija parašė:

    5 stars
    Esu iš tų, kuriai desertai ir saldūs kepiniai dažniausiai nepavyksta, arba pavyksta ne taip kaip turėtų… Bet šie keksiukai gavosi TOBULI 🙂 tikrai kepsiu ir kepsiu ir kepsiu. Ačiūūūū

  11. Egle parašė:

    O ar butu galima kepti kaip dideli keksa vietoj mažiukų?

  12. Vika parašė:

    5 stars
    Nuostabūs keksiukai!

  13. Kristina parašė:

    Keksiukai sukrito/sukleko. Kur klaida?

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Gali būti, kad per trumpai kepėte. Gali būti, kad netiksliai pasvėrėte produktus. Gali būti, kad darinėjote orkaitės dureles kepimo metu. Na, visokių priežasčių gali passitaikyti 🙂

  14. Laima parašė:

    5 stars
    Puikūs! Nuostabūs! Tiesiog tobuli 🙂 Kepu jau ne pirmą kartą.
    Didelis ačiū už receptą!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos