KAKAVINIS VARŠKĖS PYRAGAS

2022-02-16

Lengviausiai pagaminamas varškės pyragas! Tikrai. Jei turite virtuvinį kombainą, tiesiog nebus ką veikti. Paruošti jį kepimui užtrunku apie 15 min. Tada jau orkaitė ir kantrybė turi atlikti likusią darbo dalį. O pats pyragas primena cheesecake (sūrio tortą), tik jį vadinčiau lietuviškąja versija. Čia, kad vietoje tepamojo riebaus sūrio, kurį naudojame klasikiniuose cheesecake receptuose (pvz.: Philadelphia), naudosime lietuvišką 9% riebumo varškę. Nesuskaičiuočiau, kiek kartų esi jį kepusi. Tikiu, kad ir jūs nenusivilsite pabandę.

Taigi gaminimo eiga yra paprasčiausia pasaulyje: pirmiausia kombaine sumalu visus pagrindo ingredientus. O tada, net neišplovusi kombaino indo, malu kremo ingredientus. Viską susluoksniuju kepimo inde ir kepu. TIEK PAPRASTA!

Pirmiausia įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 170 laipsnių (be vėjelio).

Pasiruošiu kepimo formą: naudoju apvalią atsegamą 22 cm skersmens torto formą ARBA kvadratinę stiklinę kepimo formą, maždaug 25×20 cm. Jei naudoju atsegamą torto formą, jos dugną iškloju kepimo popieriumi, o kraštus ištepu sviestu. Stiklinei formai kepimo popieriaus nenaudoju, tiesiog ištepu sviestu.

Į kombaino indą su įdėtu peiliu apačioje, sudedu visus pagrindo ingredientus. Malu: pirmiausia kelissyk kombainą jungiu pulsuodama, t.y. įjungiu sekundei ir išjungiu, vėl įjungiu ir išjungiu… Vėliau įjungiu malimą, kol masė tampa šlapio smėlio konsistencijos. Nelaukiu, kol ji sušoks į stambius grumstus. Masę atidedu į atskirą dubenį, kad atlaisvinčiau kombaino indą.

Dabar į tą patį kombaino indą su peiliu apačioje (net neišplovusi jo), sudedu visus kremo ingredientus. Sumalu juos iki vientiso šilkinio kremo.

Į kepimo formą suberiu du trečdalius pagrindo masės. Ranka ar mentele išlyginu paviršių. Tuomet supilu visą kremą ir vėl išlyginu mentele. Galiausiai ant viršaus suberiu likusią pagrindo masę ir išlyginu ją.

Pyragą dedu į jau įkaitusią 170 laipsnių orkaitę be vėjelio. Kepu valandą. Pasibaigus kepimo laikui išjungiu orkaitės kaitrą, bet pyragą palieku neatidarytoje orkaitėje dar valandą. Vėliau pyragą ataušinu išėmusi iš orkaitės iki kambario temperatūros ir perkeliu į šaldytuvą. Man jis skaniausias gerai atšalęs.

KAKAVINIS VARŠKĖS PYRAGAS

Lengviausiai pagaminamas varškės pyragas. Cheesecake'o (sūrio torto) pusbrolis iš Lietuvos. Jei turite virtuvinį kombainą, pyragą kepimui turėtumėte paruošti per maždaug 15 min. Viskas kas liks: palaukti, kol iškeps ir dar kartą palaukti, kol atauš ir atšals šaldytuve. Puikus variantas, kai norisi desetą paruošti dieną ar kelias dienas prieš. Puikiai stovės šaldytuve bent 5 dienas.

Ingredientai

pagrindui:

  • 250 g kvietinių miltų
  • 50 g kakavos
  • 50 g cukraus
  • 1 šaukštelis druskos (nubrauktu kaupu)
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 180 g šalto sviesto

įdarui:

  • 750 g 9% rieb. varškės
  • 150 g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 1 šaukštas kukurūzų krakmolo (nubrauktu kaupu)
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 0,5 šaukštelio druskos

Gaminimo eiga

  • Įjungiu orkaitę, kad įkaistų iki 170 laipsnių (be vėjelio).
    Pasiruošiu kepimo formą: naudoju apvalią atsegamą 22 cm skersmens torto formą ARBA kvadratinę stiklinę kepimo formą, maždaug 25×20 cm. Jei naudoju atsegamą torto formą, jos dugną iškloju kepimo popieriumi, o kraštus ištepu sviestu. Stiklinei formai kepimo popieriaus nenaudoju, tiesiog ištepu sviestu.
  • Į maisto kombaino indą su peiliu apačioje sudedu visus pagrindo ingredientus. Malu: pirmiausia kelissyk kombainą jungiu pulsuodama, t.y. įjungiu sekundei ir išjungiu, vėl įjungiu ir išjungiu… Vėliau įjungiu malimą, kol masė tampa šlapio smėlio konsistencijos. Nelaukiu, kol ji sušoks į stambius grumstus. Masę atidedu į atskirą dubenį, kad atlaisvinčiau kombaino indą.
  • Dabar į kombaino indą su peiliu apačioje (net neišplovusi jo), sudedu visus kremo ingredientus. Sumalu juos iki vientiso šilkinio kremo.
  • Į kepimo formą suberiu du trečdalius pagrindo masės. Ranka ar mentele išlyginu paviršių. Tuomet supilu visą kremą ir vėl išlyginu mentele. Galiausiai ant viršaus suberiu likusią pagrindo masę ir išlyginu ją.
  • Pyragą dedu į jau įkaitusią 170 laipsnių orkaitę be vėjelio. Kepu valandą. Pasibaigus kepimo laikui išjungiu orkaitės kaitrą, bet pyragą palieku neatidarytoje orkaitėje dar valandą. Vėliau pyragą ataušinu išėmusi iš orkaitės iki kambario temperatūros ir perkeliu į šaldytuvą. Man jis skaniausias gerai atšalęs.

Atsakymai į “KAKAVINIS VARŠKĖS PYRAGAS”: 8

  1. Jūratė parašė:

    Neturiu kombaino. Ar pyragas gautųsi, jei pagrindą maišyčiau tiesiog ranka, o sviestą dėčiau ne šaltą, o pakaitytą?

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Tuomet rekomenduočiau pagrindo trupinius gaminti ranka, tačiau sviestą naudoti šaltą, netirpinti. Jei sviestą tirpinsite, gali gautis labiau pluta, o ne trapus smėlis galutiniame vriante.
      Sudėkite visus pagrindo ingredientus į dubenį, šaltą sviestą pasmulkinkite kubeliais. Tuomet pirštais trinkite, kol nebeliks didelių sviesto kubelių, o tik tokie kaip miltais apsivėlę sviesto dribsniai.
      Na, o įdarui reikėtų panaudoti rankinį trintuvą arba galima per sietelį pertinti varškę.

  2. Ruta parašė:

    kuo galima pakeisti krakmola?:(

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Recepte nurodyta naudoti kukurūzų krakmolą. Jį drąsiai galima keisti bulvių krakmolu. Kitu atveju, bandyčiau daryti išvis be krakmolo arba galbūt dėčiau šaukštą miltų.

  3. Rasa parašė:

    Sveiki.
    Ar galimą kuo nors pakeisti kukurūzų krakmolą?
    Ačiū už atsakymą! Šiandien bus gaminama 🤩🥰

  4. Marijona parašė:

    Mažai gavosi pagrindo. Tikrai norisi daugiau.
    Visumoje – labai skanu.

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Ačiū už komentarą! Aš taip mėgstu, kai būna daug varškės, o pagrindo nedaug – tik tiek, kad pyragas laikytų formą. Tačiau galima daryti ir didesnę porciją pagrindo, jei taip mėgstat :)!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos