KREMINIS VARŠKĖS TORTAS SU DŽEMU

2023-05-23

Iš tikrai kokybiškos varškės GALIMA iškepti kreminį, šilkinės konsistencijos ‘cheesecake’, teigiu aš :). Jis nebus toks riebus, mat kreminis sūris dažniausiai yra 20-25% riebumo, o čia naudoju itin kokybišką 9% varškę. Kam rūpi mažesnis desertų riebumas, šiame punkte įžvelgs privalumą. Pamatysit, jei torto neperkepsite ir laikysitės recepto nurodymų, įdaras bus itin švelnus, šilkinis ir NEbirus, kaip pasitaiko varškės pyraguose. Džemo garbanėlės čia atneša papildomo džiaugsmo papuošdamos ir suteikdamos mėgstamų uogų skonį. O torto pagrindas, nors yra mažoji jo dalis, tačiau skonis tikrai suteikia cinkelio. Jei mėgstate trapius sviestinius sausainius (reliai tai būtų mano mėgstamiausi sausainiai), norėsite, jog pagrindas būtų dvigubai storesnis :D.

Beje, kaip aš mėgstu labiausiai, gaminimui užtrunku visai nedaug. Nuo pradžios iki galutinio pašovimo į orkaitę užtrunku apie 20 min. Kai jį ragauju, prisimenu, kiek laiko sugaišau ir tapšnoju sau per petį, nes rezulatas tikrai viršija 20 minučių įdėto darbo lūkesčius.

Kaip išsiaisškinome, kad pagamintume gerą tortą tikrai nebūtina investuoti pusdienį savo darbo ir aptaškyti visas virtuvės sienas, BET būtina naudoti kokybiškus ingredientus. Manau, net įmantriausias tortas iš prastų ingredientų nebus skanus. Renkuosi laiko ir savo patirties patikrintus natūralius lietuviškus DVARO pieno produktus. DVARO varškė yra biri, ne per drėgna ir puikiai tinka šio recepto proporcijoms. Neatsakysiu už jūsų torto rezultatą, jei pasirinksite kitokią varškę, nes visi žinom, kokios varškės būna skirtingos savo tektūra ir drėgme.

Orkaitę įjungiu, kad įkaistų iki 200 laipsnių be vėjelio, kaitinimas viršuje ir apačioje.
Pasiruošiu kepimo formą: renkuosi atsegamą apvalią 26 cm skersmens torto kepimo formą (tiktų ir kiek mažesnė, jei tokios neturite). Formos dugną iškloju kepimo popieriumi, o kraštus patepu sviestu.
Į maisto kombaino indą su peiliu apačioje sudedu visus pagrindo ingredientus. Sviestą naudoju kuo šaltesnį ir kietesnį. Kombainą pirmus kelis kartus jungiu pulsuodama (ijungiu sekundei ir išjungiu, poto kartoju), o vėliau malu neišjunginėdama keletą sekundžių, kol nelieka didelių sviesto gabalėlių ir masė tampa panašį į smėlį su nedideliais grumsteliais.
Sumaltą masę supilu į paruoštą kepimo formą, paskirstau tolygiai ir delnu ar kokiu nors įrankiu prispaudžiu, kad trupiniai suliptų į pagrindą.
Kepimo formą su pagrindu dedu į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę ir kepu 15 min.

Kol pagrindas kepa orkaitėje, į tą patį maisto kombaino indą su peiliu apačioje sudedu visus varškės masės ingredientus išskyrus džemą. Sumalu iki vientisos šilkinės masės.
Iškepus pagrindui orkaitės temperatūrą sumažinu iki 170 laipsnių. Varškės masę supilu tiesiai ant pagrindo (atvėsinti nebūtina) ir mentele išlyginu paviršių.

Ant varškės masės į keturias ar penkias kruveles šaukšteliu sudedu džemą. Tuomet apverčiu šaukštelį, jo rankenėlę kelis centimetrus įsmeigiu į varškės masę ir “važinėju” torto paviršiumi taip iš džemo krūvelių sukurdama gražų išsiliejusį raštą bei šiek tiek įmaišydama džemą į varškę.

Tortą perkeliu į 170 laipsnių orkaitės žemesnę lentynėlę ir kepu 50-55 min. Praėjus kepimo laikui torto kraštai turi būti iškilę, o vidurys ne. Centras turi drebėti pajudinus kepimo formą ir tortas turi atrodyti ne visai iškepęs. Jei norisi kreminio torto, tai yra tinkamas rezultatas.

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su DVARO prekės ženklu – reklama.

Spausdinti receptą
5 from 3 votes

KREMINIS VARŠKĖS TORTAS SU DŽEMU

Per 20 minučių pagaminamas itin švelnus ir kreminis varškės tortas su nuostabiai gardžiu sviestiniu pagrindu. Džemas atneša papildomą džiaugsmą išpuošdamas ir suteikdamas tortui mėgstamų uogų skonį.

Ingredientai

pagrindui:

  • 150 g baltų kvietinių miltų
  • 100 g šalto sviesto (rinkausi DVARO)
  • 20 g cukraus
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 0,5 šaukštelio druskos

varškės masei:

  • 800 g varškės 9% rieb. (rinkausi DVARO)
  • 5 dideli ar vidutiniai kiaušiniai
  • 300 g grietinės (30% rieb.) (rinkausi DVARO)
  • 180 g cukraus
  • 1 šaukštas kukurūzų krakmolo
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 200 g mėgstamo tiršto džemo (rinkausi braškių)

Gaminimo eiga

pagrindas:

  • Orkaitę įjungiu, kad įkaistų iki 200 laipsnių be vėjelio, kaitinimas viršuje ir apačioje.
  • Pasiruošiu kepimo formą: renkuosi atsegamą apvalią 26 cm skersmens torto kepimo formą (tiktų ir kiek mažesnė, jei tokios neturite). Formos dugną iškloju kepimo popieriumi, o kraštus patepu sviestu.
  • Į maisto kombaino indą su peiliu apačioje sudedu visus pagrindo ingredientus. Sviestą naudoju kuo šaltesnį ir kietesnį. Kombainą pirmus kelis kartus jungiu pulsuodama (ijungiu sekundei ir išjungiu, poto kartoju), o vėliau malu neišjunginėdama keletą sekundžių, kol nelieka didelių sviesto gabalėlių ir masė tampa panašį į smėlį su nedideliais grumsteliais.
  • Sumaltą masę supilu į paruoštą kepimo formą, paskirstau tolygiai ir delnu ar kokiu nors įrankiu prispaudžiu, kad trupiniai suliptų į pagrindą.
  • Kepimo formą su pagrindu dedu į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę ir kepu 15 min.

varškės masė:

  • Kol pagrindas kepa orkaitėje, į tą patį maisto kombaino indą su peiliu apačioje sudedu visus varškės masės ingredientus išskyrus džemą. Sumalu iki vientisos šilkinės masės.
  • Iškepus pagrindui orkaitės temperatūrą sumažinu iki 170 laipsnių. Varškės masę supilu tiesiai ant pagrindo (atvėsinti nebūtina) ir mentele išlyginu paviršių.
  • Ant varškės masės į keturias ar penkias kruveles šaukšteliu sudedu džemą. Tuomet apverčiu šaukštelį, jo rankenėlę kelis centimetrus įsmeigiu į varškės masę ir "važinėju" torto paviršiumi taip iš džemo krūvelių sukurdama gražų išsiliejusį raštą bei šiek tiek įmaišydama džemą į varškę.
  • Tortą perkeliu į 170 laipsnių orkaitės žemesnę lentynėlę ir kepu 50-55 min. Praėjus kepimo laikui torto kraštai turi būti iškilę, o vidurys ne. Centras turi drebėti pajudinus kepimo formą ir tortas turi atrodyti ne visai iškepęs. Jei norisi kreminio torto, tai yra tinkamas rezultatas.
  • Tortą ištraukiu iš orkaitės, atvėsinu palikusi formoje kambario temperatūroje, o tada perkeliu į šaldytuvą, kur jį laikau bent 4 valandas iki pjovimo. Šis tortas šaldytuve gali išsilaikyti ilgai, minimum savaitę, o jei šaldytuve gan žema temperatūra – ir ilgiau.

Atsakymų į “KREMINIS VARŠKĖS TORTAS SU DŽEMU”: 13

  1. Rasa parašė:

    Ar galima naudoti uogienę vietoj džėmo?

  2. Greta parašė:

    Kaip jums gaunasi tas uzlenktas kraščiukas?

  3. Regina parašė:

    Sveiki, gerb. Amelija,

    noriu padėkoti už itin skanius, nuolat pritraukiančius dėmesį, kartais net labai paprastus, kartais vizualiai didingus Jūsų patiekalus. Receptai superiniai!!! Jau kokie metai vis seku puslapį, užmatau ir pirmyn: norisi pagaminti. Kažkaip pritraukia Jūsų minčių dėlionė ir noras išbandyti tai, ką kuriate.. Štai šis receptas ,,Kreminis varškės tortas’ labai gardus…

    • Amelija Kuzmarskė parašė:

      Sveiki, Regina, labai malonu sulaukti tokio komentaro. Ačiū, kad radote laiko parašyti, esu dėkinga. Smagu, kad receptai praverčia ir jūsų virtuvėje 🙂

  4. Dalia parašė:

    5 stars
    Jūsų receptai tikras atradimas. Ačiū

  5. Ema parašė:

    Ar būtina dėti krakmolą? Jei neturiu kukurūzų krakmolo ar tinka paprastas?

  6. Giedrė parašė:

    5 stars
    Pirmas sūrio pyragas (ir pirmas lietuviškas puslapis) kurio receptas (ai) pavyksta visuomet kiek bekartočiau! Gal kad viskas surašyta gramais, nuosekliai, patarimų “paraštėse” nepagailėta ir dar eigos nuotraukomis pasidalinta. Puiku!
    Šį pyragą kepiau jau -niolika kartų. Ypač skanu kad įdaras nuo varškės šiek tiek grūdėtas.
    Artėjant Kalėdoms pyragą šiek tiek pakeičiau (liežuvis neapsiverčia sakyti patobulinau nes jis tobulas): vietoje vanilės itarkavau apelsino žievelės ir įspaudžiau sulčių, o pagrindui sumaišiau iki trupinių sutrintų imbierinių sausainių 30-40 vnt su 100 g lydyto sviesto.

  7. Adrija parašė:

    5 stars
    Nuostabus skonis! Kepiau mamos diena proga savo mamai, mama ir visa šeima liko labai patenkinta😊 Ačiū už jūsų paprastus, nesudėtingus, bet puikaus skonio receptus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.