Šias salotos gaminu kokius 5 metus ir niekaip nepamenu, kaip jos atsirado mano virtuvėje ir kodėl jas vadinu Maroko salotomis. Galvoju, kad gal dėl avinžirnių, razinų ir prieskonių, būdingų tiems kraštams? Kad ir kaip bebūtų su atsiradimo istorija ir pavadinimo kilme, jos yra fantastiškos! Sočios, bet kartu gaivios, su visa palete tekstūrų ir skirtingų tarpusavyje derančių skonių. Siūlau nepraleisti recepte nurodyti prieskonių, o daržoves galima ir pakeisti kitomis pagal skonį, esamą šaldytuvo turinį ir sezoną.
Pirmiausia sietelyje nuplaunu bolivines balandas. Mėgsta jas vadinti kynva :). Šįkart naudoju bolivinių blandų mišinį, tačiau tiks ir vien baltos, raudonos ar juodos. Nedideliame puode kruopas užpilu vandeniu ir užkaičiu. Nuo užvirimo momento skaičiuoju 5 min. Iškart po to kruopas vėl pilu į sietelį ir ataušinu perliedama šaltu vandeniu iš čiaupo.
Dabar suruošiu daržoves. Morkas tarkuoju šiaudeliais. Turiu puikią Gefu tarką. Jeigu panašios tarkos neturite, rekomenduočiau morkas pjaustyti peiliu plonais šiaudeliais, kad gautumėte tą traškią tekstūrą. Na, o labai tingint pasidarbuoti peiliu, galima morkas sutarkuoti įprasta stambia tarka.
Paprikas supjaustau lazdelėmis, svogūnus labai plonais pusžiedžiais, o fetą arba brinzą sutrupinu naudodamą smailųjį peilio galą.
Atėjo laikas sumaišyti padažą. Visus padažui skirtus ingredientus sudedu į mažą dubenėlį ir gerai išmaišau. Mėgstu česnaką ir druską, todėl jų dedu didenius kiekius, nurodytus recepte.
Visus salotoms skirtus ingredientus sudedu į didelį dubenį, kuriame bus patogu jas išmaišyti.
Ant daržovių pilu padažą ir išmaišau naudodama du šaukštus. Salotas dažniausiai valgome iškart, tačiau jei šiek tiek lieka, pastovėjusios pernakt šaldytuve jos man tampa dar skanesnės. Skoniai susijungia ir susistovi, tad drąsiai gaminkite ir iš vakaro.
Sočios ir kartu gaivios salotos, pilnos skirtingų tekstūrų ir tarpusavyje suderintų įvairių skonių. Jas galima pagaminti iš vakaro, nes po nakties šaldytuve skoniai dar glaudžiau apsijungia. Rekomenduoju nepraleisti recepte nurodytų prieskonių, o daržoves galima pakeisti ir kitomis, atsižvelgiant į esamą šaldytuvo turinį, sezoną ir pomėgius. Pavyzdžiui: vasaros metu į salotas pridedu bent porą didelių saujų įvairių šviežių žalumynų: petražolių, kalendrų, laiškinių česnakų…
Ingredientai
salotoms:
200gbolivinių balandų (nevirtų)
2vidutinio dydžio morkos
1didelė raudona ar geltona paprika
1skardinė avinžirnių (arba ±250 g virtų avinžirnių)
1nedidelis raudonasis svogūnas
200gfetos arba brinzos sūrio
80grazinų
Pora saujų šviežių arba šaldytų žalumynų (nebūtina)(petražolių, kalendrų, svogūnų laiškų, laiškinių česnakų…)
padažui:
1vidutinės citrinos sultys(apie 50-60 ml)
1-3traiškytos česnakų skiltelės(pagal skonį)
1šaukštelismaltų kuminų
1šaukštelismaltų kalendrų sėklų
1-2šaukšteliaidruskos(pagal skonį)
Juodųjų pipirų(pagal skonį)
50alyvuogių ar kito mėgstamo aliejaus
Gaminimo eiga
Bolivines balandas nuplaunu sietelyje ir užpylusi vandeniu užkaičiu mažame puode. Nuo užvirimo momento verdu apie 5 min. Iškart poto kruopas vėl supilu į sietelį ir ataušinu perliedama šaltu vandeniu iš čiaupo.
Salotos nepakartojamos,ačiū už receptą…ir už kitus receptus,bes ką gaminau ,nenusivyliau
Labai malonu skaityti 🙂 Ačiū, kad duodate mano receptas šansą ir išbandote!
Tikrai puikios!
labai džiaugiuosi, ačiū 🙂
Labai saknios salotos…
Megaujuosi skoniu.
Aciu uz toki skoni❤️
Labai ačiū, smagu, kad taip patiko 🙂
Pameginkite ideti metos lapeliu. Labai man pritiko. Salotos labai skanios. Aciu
Dėkoju už puikią idėją :)!
Salotos tobulo skonio! Metų atradimas💯
Oh, nuostabu, džiaugiuosi :). Ačiū, kad parašėte!
Viskas taip gerai dera tarpusavyje. Mano top salotos šiuo metu!
labai smagu, kad taip patiko 🙂 ačiū už įvertinimą!
Nuostabios salotos! Ačiū už receptą, kartosiu ne sykį, labai gerai:)
LAbai ačiū, džiaugiuosi 🙂