MOLIŪGINIS (ARBA KLASIKINIS) TIRAMISU

2021-10-27

Tiramisu tikriausiai vienas populiariausių desertų planetoje. Ne veltui! Kreminis, riebus, o kartu gaivus, švelnus ir aksominis. Na, geras desertas, kitaip negaliu pasakyti. Dalinuosi receptu, kuris yra universlus: naudodamiesi juo, pagaminsite klasikinį tiramisu ARBA žengsite žingsnelį į priekį ir pagaminsite tiramisu su moliūgų sviestu. Kad skanautumėte pastarąjį, jums reikės išsivirti moliūgų sviesto. Spėju, kad nepasigailėsite pasiryžę virimui, nes tai yra fantastiška “uogienė” su šildančiais prieskoniais. Moliūgų sviestą naudoju ne tik prie pusryčių varškės, jogurto, blynų, vaflių, bet su juo gaminu moliūginę latę arba keksiukus ir kitokius desertus. Moliūgų sviesto receptą rasite mano Intagram paskyroje, štai čia: MOLIŪGŲ SVIESTAS.

Esminiai tiramisu ingredientai yra gera stipri kava, mascarponės ir kiaušinių kremas ir tradiciniai biksvitiniai sausainiai, dar vadinami damų piršteliais. Kad ir kaip mėgstu daugumą dalykų pasigaminti pati, bet tiramisui biskvitinių sausainių visgi nusiperku. Galbūt kada ateis proga pamėginti juos kepti, o kolkas visus ingredientus pirkau IKI parduotuvėje. Kvapni indiška IKI GOURMET kava čia labai tiko, o ši maskarponė dar niekad manęs nenuvylė savo kokybe. [reklama]

Jūsų dėmesiui gaminimo eigą užfiksavau nuotraukose, kaip ir visada. Pradedu nuo kavos. Gaminau french press’e. Reikia stiprios kavos. Jei turite, galite gaminti espresso kavos aparatu arba moka kavinuku. Reikės apie 300-350 ml paruoštos kavos. Geriau pagaminti vos daugiau, kad nepritrūktų paskutiniams sausainiams. Kavą palieku ataušti iki kambario temperatūros. Beje, galima naudoti ir kavą be kofeino, jei jo vengiate!

Dabar imuosi kiaušinių. Reikia atskirti trynius nuo baltymų. Baltymus išplaku iki standžių putų. Kaip žinoti, ar baltymai jau pakankamai išplakti: galima bandyti apversti dubenį. Jei baltymai neslysta iš dubens ir laikosi jį apvertus, tuomet plakti pakanka. Jei slysta, reikia plakti dar. Baltymus atidedu, juos panaudosiu paskutiniame kremo gamybos etape.

Dabar plaku trynius ir cukrų iki balkšvos kremiškos masės. Tai užtrunka iki 5 minučių. Dabar į trynius dedu maskarponę. Tiesa, ją prieš dedant gerai išmaišau šaukšteliu, taip “atlaisvinu”, kad nebūtų didelių susigulėjusių gumulų. Su maskarpone dedu ir moliūgų sviestą, jei jį naudoju. Jei nenaudoju, tiesiog šį ingredientą praleidžiu.

Plaku porą minučių iki vientisos šilkinės masės. Kadangi plaku pastatomu plaktuvu, šiam plakimui pakeičiu plakimo šluotelę į trikampio formos antgalį. jei naudojate rankinį plaktuvą ar plakate ranka, puikiai tiks ir įprasti plakimo antgaliai arba plakimo šluotelė.

Į išplaktą maskarponės masę dedu trečdalį išplaktų kiaušinių baltymų ir mentele atsargiai juos įlankstau į tešlą. Stengiuosi nesugadinti oro burbuliukų susikaupusių baltymuose, kad kremas nuo jų pasidarytų lengvas ir purus. Taip padarau ir su likusiais baltymais, kol gaunu vientisą kremą.

Laikas sluoksniavimui: pasiruošiu indą, kuriame noriu matyti savo tiramisu. Toks desertas puikiai tinka ir asmeninėms porcijoms, renkantis mažus indelius. Aplink indą susidedu visas reikiamas dalis:
– ataušusią kavą, į kurią dar įpilu brendžio ar romo;
– damų pirštelius;
– maskarponės kremą.
PIRMASIS SLUOKSNIS: kavoje mirkyti sausainiai. Mirkau po vieną sausainį, jį gan greitai panardindama į kavą ir dėdama tiesiai į tiramisu indą. Nereikėtų per ilgai mirkyti sausainių, nes tiramisu bus “pažliugęs”. Bandykite rasti tokį mirkymo laiką, kai sausainio centras dar lieka nepermirkęs. Tada vėliau, pastovėjęs šaldytuve, tiramisu bus tolygios idealios drėgmės. Taigi, vienas sausainis kavoje maudosi ne daugiau sekundės. Vėliau kavos indelyje mažėja ir sausainį mirkau iš vienos ir kitos jo pusės.
ANTRASIS SLUOKSNIS: maskarponės kremas. Sudėję pirmą sluoksnį sausainių, jau galėsite nuspręsti, kiek sluoksnių tilps į jūsų indą. Maniškis indas sutalpins tris sausainių ir kremo aukštus. Taigi dabar panaudoju apie trečdalį kremo, tolygiai juo padengdama sausainius ir tarpelius tarp jų.
Kartoju procedūrą dar du kartus, kol užpildau visą indą.

Viršutinį kremo sluoksnį išlyginu mentele ir apibarstau nesaldinta kakava smulkaus sietelelio pagalba. Dabar tiramisu uždengiu ir laikau šaldytuve bent 4 valandas, bet geriausia – per naktį. O tada – palaimaaa…

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su IKI prekybos tinklu [reklama].

MOLIŪGINIS (arba klasikinis) TIRAMISU

Kreminis, riebus, bet kartu gaivus, švelnus ir aksominis desertas, kurį žino VISI. Pagaminti taip lengva, net nereikia jungti orkaitės. Tokį skanėstą lengva transportuoti, jei norisi neštis į svečius. Jį galima pagaminti iš anksto ir tiesiog ištraukti iš šaldytuvo, kai ateina tinkama proga desertui. Naudodami šį receptą galite pagaminti tiek klasikinį, tiek moliūginį tiramisu!

Ingredientai

  • 4 dideli kiaušiniai
  • 60 g cukraus (jei gaminamas be moliūgų sviesto, papildomai 30 g cukraus)
  • 500 g mascarponės
  • 50 g moliūgų sviesto (nebūtina) (receptas mano IG)
  • 350 ml stiprios kavos (tinka ir be kofeino)
  • 30 ml konjako, brendžio arba romo (nebūtina)
  • 250-300 g biskvitinių sausainių (damų pirštelių)
  • nesaldintos kakavos apibarstymui

Gaminimo eiga

  • Pagaminu kavą ir palieku ataušti. Sausainių mirkymui reikės kambario temperatūros kavos.
  • Visi produktai (kiaušiniai, maskarponė, moliūgų sviestas) turėtų būti kambario temperatūros. Pirmiausia atskiriu kiaušinių trynius nuo baltymų. Išplaku baltymus iki standžių putų: standumą tikrinu apversdama dubenį. Jei baltymai laikosi ir neslysta iš dubens, tuomet išplakti pakankamai. Baltymus atidedu.
  • Dabar plaku trynius su cukrumi, kol masė tampa balkšva ir kremiška. Tai užtrunka apie 5 min.
  • Maskarponę išmaišau šaukšteliu, kad "atlaisvinčiau" ir nebūtų didelių gumulų. Tuomet ją dedu į išplaktus trynius. Čia atkeliauja ir moliūgų sviestas (jei naudojate). Plaku porą minučių iki vientisos šilkinės masės.
  • Paskutinis žingsnis kremui paruošti: įmaišyti išplaktus baltymus. Įdedu trečdalį baltymų ir atsargiai išmaišau, stengdamasi nesugadinti baltymų putų. Taip padariau ir su likusiais dviem trečdaliais baltymų.
  • Į ataušusią kavą pilu alkoholį (jei naudoju) ir išmaišau. Kavą supilu į patogų sausainių mirkymui dubenėlį.
  • Pasiruošiu sluoksniavimui: išsirenku indą, kuriame bus tiramisu. Tai gali būti vienas didesnis keraminis ar stiklinis indas arba nedideli indeliai, kuriuose susliuoksniuosite mažus tiramisu po vieną asmeninę porciją. Šalia padedu sausainius, kremą ir kavą, į kurią įpilu brendžio ar romo (jei naudoju).
  • Pirmiausia į indą (ar indelius) dedu sluoksnį kavoje mirkytų sausainių. Kaip mirkyti: imti po viena sausainį ir panardinti į kavą sekundei ar net vos mažiau. Jei laikysite per ilgai, tiramisu bus šiek tiek "pažliugęs" nuo per didelio kiekio kavos. Reikia rasti tinkamą mirkymo laiką, kad kava įsigertų į sausainį tiek, kad jo centras dar liktų nepermirkęs. Tuomet vėliau desertas susistovės šaldyuve ir bus idealios drėgmės.
  • Ant pirmo sausainių sluoksnio dedu kremo, kad pasidengtų tolygiai. Tada kartoju sausainių sluoksnį ir vėl kremo. Priklausomai nuo pasirinkto indo ar indelių gaunasi du arba trys sluoksniai.
  • Mentele išlygintu viršutinį sluoksnį ir naudodama smulkų sietelį apibarstau kakava. Tiramisu keliauja pailsėti į šaldytuvą bent 4 valandos ar ilgiau, o tada jau gali būti suvalgytas.

Atsakymai į “MOLIŪGINIS (ARBA KLASIKINIS) TIRAMISU”: 4

  1. Migle parašė:

    Puikiai pavyko! Skanu ir paprasta. Ačiū už receptą, Amelija 🙂

  2. Ilona parašė:

    Tiesiog tobulas tiramisu! Gaminau jau kelis kartus! 😍
    Ačiū! 🙏

Komentuoti: Ilona Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe Rating




Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Video istorijos